Főoldal > DIÉTA > 6 egészséges étel, amit nem szabadna rendszeresen fogyasztanod

6 egészséges étel, amit nem szabadna rendszeresen fogyasztanod

diétaegészséges ételétkezéshúskókuszolajtápanyagtonhaltúladagolás
0

Írta:

A tonhal és a kókuszolaj túladagolása súlyos következményekkel is járhat

A pánikszerű, csupán pár hétig tartó fogyókúráknál sokkal célravezetőbb, ha olyan egészséges ételekből állítod össze az étrended, amelyeket élvezettel eszel. Ha megtalálod ezeket, egy idő után gyerekjátékká válik az étkezések megtervezése és a bevásárlás is. Azonban a változatosság fűszerezi meg mindennapjainkat, és ez alól az egészséges táplálkozás sem lehet kivétel. Biztos hallottad már az „edd meg a szivárványt” kifejezést, amely arra ösztönöz, hogy minél színesebben, sok-sok zöldség és gyümölcs beiktatásával alakítsd ki étrended. A sokszínű táplálkozás gondoskodik róla, hogy szervezeted minden létfontosságú vitaminhoz, ásványi anyaghoz és antioxidánshoz hozzájusson. A változatos diéta a fogyás és a súlytartás kulcsa. Nem feledkezhetünk meg azonban arról sem, hogy bizonyos ételek kis mennyiségben igen egészségesek, túladagolva azonban inkább ártanak, mint használnak. Most megtudhatod, melyik az a hat étel, amelynél kiemelten fontos, hogy limitáld a bevitt mennyiséget.

Füstölt lazac

A lazac igazán finom szuperélelmiszer, azonban füstölten fogyasztva nem árt belőle mértéket tartani. A füstölés során ugyanis PAH-k, azaz policiklusos aromás szénhidrogének keletkeznek, amelyek növelik a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. A táplálkozási szakértők emiatt azt ajánlják, hogy csak hetente egyszer fogyasszunk füstölt halat vagy húst. A jó hír azonban, hogy kedvenc, omega-3-ban és fehérjében bővelkedő haladat nyugodtan fogyaszthatod párolva, annyiszor, ahányszor csak szeretnéd.

Kombucha

A szupertrendi kombucha tele van probiotikus (jótékony) baktériumokkal, de tekints rá úgy, mint egy különleges itókára, ahelyett, hogy rendszeresen evvel csillapítanád szomjadat. A savas kombucha túlzott fogyasztása ugyanis gyomorégést okoz. A buborékos elixírben található cukor ráadásul a fogakat is roncsolja, gyakori fogyasztása fogszuvasodáshoz vezethet. Naponta maximum 1,5 dl-t fogyassz belőle, kizárólag a cukormentes változatból. Terheseknek, illetve leggyengült immunrendszerű felnőtteknek fogyasztása egyáltalán nem javasolt, a benne található baktériumok miatt.

Tonhal

Számtalan oka van, amiért imádjuk a tonhalat, többek között magas fehérje-, vas-, kalcium-, cink- és magnézium tartalma. Azonban nem árt tudni, hogy higany is jelentős mértékben található benne, emiatt nem ajánlatos naponta fogyasztani, terheseknek pedig egyáltalán nem ajánlják. A magas higanybevitel ugyanis higanymérgezést okoz, amely többek között látásproblémákkal és izomgyengeséggel jár. Mindegy, hogy a veszélyeztetett kategóriába (terhes vagy gyerek) tartozol-e vagy sem, limitáld a higany bevitelét, és hetente maximum két alkalommal fogyassz tonhalat.

32856559 - canned tuna with fresh parsley (detailed close-up shot) on wooden background

Kókuszolaj

A kókuszolaj igazi kedvenc lett, az egészséges életmódot folytatók többsége kizárólag evvel süt és főz. Bővelkedik közepes szénláncú trigliceridekben (MCT), amely csökkentheti a koleszterinszintet. Azonban bármennyire istenítik, nem árt tudatosítani, hogy telített zsír, amely tele van kalóriával. Egy evőkanál kókuszzsír 121 kalóriát tartalmaz. Emiatt csak mértékkel fogyaszd, ugyanis jelentősen képes megemelni a vele készített ételek, sütemények kalóriatartalmát. Naponta maximum két evőkanálnak megfelelő mennyiséget fogyassz.

Sós levesek

Bár a leves kétségtelenül az egészséges étrend szervezés része, magas zöldség- és rosttartalma miatt, a zacskós és a dobozos változatok tele vannak nátriummal. Azt hiheted, alig fogyasztasz sót, mivel nem sózod külön az ételeket, azonban a készételek igazi sóbányának számítanak. Hihetetlen, de egy csészényi kész francia hagymaleves 1,560 mg nátriumot is tartalmazhat. Ha teheted, inkább házi leveseket fogyassz, a zacskós változatoknál viszont kizárólag azokat a termékeket vásárold meg, amelyek nátriumtartalma 800 mg alatt van.

Grillezett húsok

A húsok magas hőmérsékleten történő elkészítése során, mint a sütés vagy a grillezés, rákkeltő heterociklikus aminok (HCA vegyületek) keletkeznek. A HCA-k jelentős mennyiségben kizárólag a húsokban képződnek, így a grillezett zöldséget, zöldségpogácsát, sajtot, tofut és gyümölcsöt továbbra is bátran fogyaszthatod. Szakemberek ajánlása szerint 18 gramm grillezett húsnál nem lenne szabad többet enni. Inkább párold a csirkemellet, úgy sokkal egészségesebb.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X