Főoldal > DIÉTA > Hányszor kell enni egy nap?

Hányszor kell enni egy nap?

diétaétkezésfogyáshízás
0

Írta:

Napi kétszer, napi ötször? Sok ellentmondó információt hallhatsz arról, hogy naponta hány alkalommal kellene étkezned. Mindegyik változatnak vannak előnyei és hátrányai – a lényeg, hogy figyeld a saját testedet!

Gyerekkorodban anyukád tízórait és uzsonnát csomagolt, hogy a főétkezések közt is el legyél látva tápanyaggal. Később, amikor már a testsúlyodra figyeltél, szintén azt a tanácsot követted, hogy a napi több, kis étkezés az ideális. Majd felbukkant egy élsportoló ismerősöd, aki csak kétszer, netán egyszer evett naponta, mégis remek formában volt. Kapkodod a fejedet, hol az igazság?

Az egérke-üzemmód

Egyszerre csak kis mennyiség a tányéron, ám az elég gyakran. Akárcsak az apró egér, te sem tudsz hatalmas adagokat magadba tömni, de hamar megéhezel? Akkor válaszd a naponta öt-hat alkalommal történő étkezést. Mik az előnyei?

  • nem terheled meg a gyomrodat
  • kis étkezésekre ehetsz gyümölcsöt, ami viszont nem ajánlott főétkezés után
  • az evés feszültségoldó hatását gyakrabban kihasználhatod
  • ha hajlamos vagy vércukor-ingadozásra, így kivédheted a mélypontokat

Azonban csapdák is előfordulnak, ha nem figyelsz néhány szabályra. A gyakori étkezés nem azt jelenti, hogy több kalóriát fogyaszthatsz! A kis étkezéseknél valóban a „kicsi” szó a hangsúlyos. Emellett kerüld a gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátokat, nehogy egy vércukor-hullámvasúton érezd magad.

36168019 - happy young friends eating bruschetta in kitchen

Nagy szünet az emésztésnek

Egészen más rendszert követ az az irányzat, mely az időszakos böjtölés, az intermittent fasting névre hallgató módszert népszerűsíti. Lényege, hogy a reggelit kihagyod – olykor akár az ebédet is! – és napi egy vagy két főétkezésen kívül nem eszel semmit. Akiknek beválik, állítják, hogy nem csökken a nap folyamán az energiaszintjük. Előnyei:

  • megtakarítod az étkezésekre fordított időt
  • nem esel kétségbe, ha egy zsúfolt munkanapon nincs alkalmad evésre
  • az emésztőrendszered nagy szüneteket kap, hiszen 16-18 óra is eltelhet étkezés nélkül
  • a fogaid egészségesebbek maradnak, ha étkezés után fogat mosol, majd hosszú ideig nem jut étel a szádba

Magadat figyeld, ne az előírást!

Meggyőző lehet mindkét módszer, a döntést mégis a szervezetednek kell meghoznia. Próbáld ki mindkét irányzatot, akár több héten át, és figyeld, mennyire tudod megszokni. Ha hosszabb távon is fejfájás kerülget, ideges vagy, görcsöl a gyomrod, akkor változtass! Anyagcserénk, életritmusunk, emésztési kapacitásunk ránk jellemző, nem cserélhetjük el másra. A kísérletezésben az a szép, hogy mindig van visszaút.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X