Főoldal > DIÉTA > Tényleg érdemes újraindítani az anyagcserét a fogyáshoz?

Tényleg érdemes újraindítani az anyagcserét a fogyáshoz?

alvásanyagcserediétaegészségemésztésétkezésfogyáshidratálásmetabolizmusmozgássejtzsírégetés
0

Írta:

Vajon újra lehet indítani az anyagcserét, akár egy számítógépet?

Te is kívántad már, hogy a lelassult anyagcserédet bárcsak ugyanúgy újra tudnád indítani, mint egy számítógépet? Ha igen, akkor az anyagcsere-újraindító diétát neked találták ki, amely, ha nem is egy gombnyomásra, de gyors eredményt ígér.

A diéta, amelyet az egykori NFL játékos, Steve Weatherford tett igazán népszerűvé, 30 nap alatt komplex eredménnyel kecsegtet. Ugyanis nemcsak fogyást kínál, hanem többek között méregtelenítést és nagyobb izomtömeget is. Érdemes-e belevágni? Egyáltalán, tényleg újra lehet indítani az anyagcserét? Most megtudhatod, mennyire hatékony a módszer a gyakorlatban.

Mi az az anyagcsere-újraindító diéta?

A diéta nem egységes, ugyanis számos változata létezik, Steve Weatherford-é a legismertebb közülük. A különböző irányzatok közös célja az, hogy felpörgessék az anyagcserét. Mindezt leegyszerűsítve a kalóriabevitel csökkentésével és a fehérjebevitel növelésével érik el. Steve módszere például a szénhidrátbevitel váltakoztatásán (egyik nap növeli, míg a következőn limitálja azt), napi 10 perc HIIT tréningen és bizonyos táplálékkiegészítők fogyasztásán alapul. A diéta időtartalma pedig egy vagy két hónapig tart, túlsúlytól és céltól függően.

Hogyan működik?

Mindez kecsegtetően hangzik, de jogosan felmerülhet benned a kérdés, hogyan érhetsz el ilyen rövid alatt látványos eredményt. A diéta azt ígéri, hogy megjavítja az anyagcserét, a bevitt táplálékokat gyorsabban felhasználható energiává alakítva és több kalóriát égetve. Azonban nem szabad megfeledkezni róla, hogy a gyors anyagcsere leginkább a genetikán múlik, illetve a fizikai aktivitás mértéke is jelentősen befolyásolja azt. Nem végeztek még olyan kutatást, amely bebizonyította volna, hogy az anyagcsere ténylegesen újraindítható.

35974568 - diet. dieting concept. healthy food. beautiful young woman choosing between fruits and sweets

Mennyire hatékony fogyás szempontjából?

Természetesen, ha kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz, garantáltan fogyni fogsz. Azonban ki kell, hogy ábrándítsunk, ettől a néhány hetes diétától semmiképp sem várható tartós fogyás. További életmódbeli változtatások nélkül az elért testsúly nem lesz tartható. Amint újra elkezdesz a korábbiak szerint táplálkozni, akár több kiló is visszajöhet rád, mint ami a diéta előtt rajtad volt. Tehát, ha a gyors fogyás a cél, az anyagcsere-újraindító diéta hasznos segítség lehet, de kizárólag rövidtávon.

Biztonságosan tartható?

Bár a diéta még nincs tudományosan alátámasztva, Steve Weatherford előtte-utána fotóit nézve könnyen megjöhet hozzá a kedved, amit meg is értünk. Addig, amíg legalább 1200 kalóriát viszel be a szervezetedbe tápanyagdús ételekből, nem jelenthető ki, hogy a diéta nem biztonságos, azonban nem árt az óvatosság. Korlátozó diétaként pedig számolni kell az olyan mellékhatásokkal is, mint az ingerlékenység és az állandó éhségérzet. Akkor válhatsz igazán egészségessé, amikor többé nem lesz szükséged rapid diétákra, és az ideális testsúlyodat hosszútávon meg tudod tartani.

Létezik-e egészségesebb alternatívája?

Az anyagcsere-újraindító diétánál számos egyszerűbb és egészségesebb módszerrel pörgeted fel az anyagcseréd. Olyan egyszerű dolgokra kell gondolni, mint a fizikai aktivitás növelése, az étkezések (különösen a reggeli) elhagyásának mellőzése, a napi 7-8 óra alvás és a megfelelő hidratálás. Étkezéseid tartalmazzanak minél több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjét, illetve kerüld a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket. Bár az eredmény kevésbé lesz gyors, nemcsak az anyagcserédet teheted gyorsabbá, de hosszútávra szóló egészséges szokásokat sajátítasz el, amikből a jövőben is csak profitálhatsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X