Főoldal > DIÉTA > A 6 legegészségesebb téli gyümölcs

A 6 legegészségesebb téli gyümölcs

gránátalmagyümölcskalóriavitamin
0

Írta:

A hideg évszakban is gondoskodj a vitaminraktárjaid természetes feltöltéséről

A tél nem éppen az egészséges táplálkozás évszaka. Valld be, hogy te is jobban kívánod ilyenkor a zsíros levest, a kenyérlángost és a csirkepörköltet, mint a salátát vagy épp a gyümölcsöket. Bár a gyümölcsök kétségtelenül nem melegítenek fel, és hazánkban szinte alig terem ilyenkor friss vitaminforrás, mégis kiemelten fontos, hogy a megfázásos, vírusos időszakban megfelelően gondoskodj az immunrendszered erősségéről. Az alábbi téli gyümölcsök garantáltan feltöltik a szervezeted C-vitaminnal és más fontos tápanyagokkal!

Körte

A körte hazánkban is szezonálisan elérhető, igen kedvelt őszi és téli gyümölcs. A rostdús finomság gondoskodik az egészséges immunrendszerről és emésztésről is. Érdekesség, hogy még az almánál is jelentősen több rost található meg benne.

Szezonja: augusztustól egészen kora tavaszig (fajtától függően).

Tápanyagtartalom egy közepes darabban: 84 kcal, 0 g zsír, 23 g szénhidrát, ebből 14 g cukor, 0 g fehérje, 5 g rost.

Áfonya

Az áfonya több mint gyümölcs, hihetetlen erejű szuperélelmiszerként tartják számon. Nem véletlenül, hiszen számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkezik, többek között erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást, a koleszterinszintet, sőt még a cukorbetegség kialakulásának az esélyét is. Ráadásul fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen igen alacsony mind a kalória-, mind a cukortartalma.

Szezonja: októbertől decemberig.

Tápanyagtartalom egycsészényiben: 46 kcal, 0 g zsír, 12 g szénhidrát, ebből 4 g cukor, 0 g fehérje, 4 g rost.

Gránátalma

A gránátalma igazi antioxidánsbomba, amely védi a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaival szemben. Ezáltal késlelteti az öregedés folyamatát is. Ráadásul tele van rosttal és káliummal, sőt még boldogsághormonként is hat, hiszen megemeli a szerotonin szintjét az agyban.

Szezonja: októbertől januárig.

Tápanyagtartalom félcsészényiben: 72 kcal, 1 g zsír, 16 g szénhidrát, ebből 12 g cukor, 1 g fehérje, 4 g rost.

Ripe pomegranate fruit on wooden vintage background.

Narancs

A narancsot te is inkább folyadékként fogyasztod? Ezentúl felejtsd el a narancslevet, különösen a boltit, és eszegesd inkább a gerezdeket! Ezáltal elkerülheted az extra cukorbevitelt, viszont sokkal több rostot és immunerősítő C-vitamint juttathatsz be a szervezetedbe. A kutatások szerint a flavonoidokban gazdag déli gyümölcs ráadásul segíti megelőzni az időskori makula-degenerációt is.

Szezonja: decembertől májusig.

Tápanyagtartalom egy közepes darabban: 62 kcal, 0 g zsír, 15 g szénhidrát, ebből 12 g cukor, 1 g fehérje, 3 g rost.

Grapefruit

A grapefruit tele van A-, C-vitaminnal, likopinnal és rosttal, emiatt kiváló alternatívája lehet a narancsnak, ha különlegesebb, fanyarabb ízre vágysz. Mielőtt elkezdenéd fogyasztani, azonban feltétlenül konzultálj háziorvosoddal, mivel sok gyógyszer hatását jelentősen módosítja.

Szezonja: januártól májusig.

Tápanyagtartalom egy közepes darabban: 103 kcal, 0,3 g zsír, 26 g szénhidrát, ebből 19 g cukor, 2 g fehérje, 4 g rost.

Datolyaszilva

A kakiszilva, vagy más néven datolyaszilva nemcsak mézédes, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Nem véletlen, hogy a legjobb téli immunerősítő gyümölcsök között tartják számon. Emellett hatékonyan őrzi a szív egészségét, csökkenti a vérnyomást, a szívroham kockázatát és a szívbetegségek kialakulását is megakadályozhatja. Viszonylag magas kalória- és cukortartalmát azonban fogyókúra esetén mindenképp figyelembe kell venni.

Szezonja: októbertől januárig.

Tápanyagtartalom egy közepes darabban: 118 kcal, 0 g zsír, 31 g szénhidrát, ebből 21 g cukor, 1 g fehérje, 6 g rost.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X