Főoldal > DIÉTA > Ezért veszélyesek a hasi zsírok

Ezért veszélyesek a hasi zsírok

diétaétkezésétrendfogyáshasi zsír
0

Írta:

Ha arról van szó, mennyire vagy elfogadó a combra, fenékre lerakódott zsírral szemben, talán zéró toleranciát hirdetsz te is. De vajon ugyanígy igyekszel kontroll alatt tartani a sokszor láthatatlan zsigeri zsírszövetedet is? Vagy azt hiszed, neked nincs is olyan?

A zsírszövetnek két alapvető típusa van: megkülönböztetünk bőr alatti és hasi zsírszövetet. Előbbi jóval nagyobb mennyiségben van jelen, volumene kisebb mértékben függ a különböző változásoktól, és nehezebben is mobilizálódik. A másik típus ezzel szemben a hasfalon belül található zsigeri, viszceláris zsír, amely legnagyobb mennyiségben közvetlenül a hasfal alatt helyezkedik el, és takaróként befedve óvja a beleidet a külvilágtól. A hasi zsír másik nagy raktára a beleidet összekötő bélfodor, de lerakódhat a mellűr szélső részein, a szívburokban, és a vese körüli szövetben is.

Foglalkozni kell vele

Szervezeted számára a zsigeri zsírszövet alapvető jelentőségű szerv: kitölti a szervek közti hézagokat, így gátolva az eltolódásokat, és védve a szervezetet a külső ütésektől. Emellett szerepe van a hőszabályozásban, a raktározásban és a hormontermelésben is.

Akinek nagyon kevés a zsírszövete, komoly egészségi problémákra számíthat (a menstruációs zavaroktól a kóros étvágytalanságig széles a skála), de túlzott felhalmozódása is komoly egészségügyi rizikófaktor: már 5-6 kiló felesleg növeli a zsigeri zsírok okozta betegségek kockázatát. A zsigeri zsír ugyanis hormonszerű anyagokat – például stresszhormont, gyulladási faktorokat – termel, és több ezer olyan molekula szabadul fel belőle, ami stroke-ot, infarktust, 2-es típusú cukorbetegséget, rákot okozhat. A legújabb feltételezések szerint a depresszió és a demencia kialakulása sem függetleníthető tőle.

Rejtőzködő zsírpárnák

„Egy vékony lány, akinek normál a testtömege és a BMI-je, ugyanúgy lehet zsírosabb a kelleténél. Hogyan? Úgy, hogy soha életében nem sportolt vagy csak keveset – figyelmeztet Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője. – Önmagában az, hogy valaki vékony, még nem jelenti azt, hogy egészséges. Az életmódbeli hibák a zsigeri zsír felhalmozódásához vezethetnek: a stressz, az ülőmunka, a zsírban és finomított szénhidrátban gazdag táplálkozás, az alvás- és mozgáshiány, de még a dohányzás is segíthet a hasi zsír növesztésében” – magyarázza a szakértő. A vékonyabb csontúaknál a zsírraktározás ráadásul a hasi zsír felszaporodásával kezdődik, és előfordulhat, hogy a testsúly mindeközben nem is emelkedik.

Így szabadulhatsz meg tőle

Nem új az infó, de ha csökkented az energiabevitelt, legelőször a hason belüli zsírszövet kezd fogyni. A viszceláris zsíroknak ugyanis aktívabb a keringésük, jobban reagálnak a hormonális változásokra és a zsírbontó enzimekre.

Az aerob mozgások célzottan segítenek felvenni a harcot ellene, ilyen a jó öreg futás, az úszás vagy a biciklizés. A Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatása szerint azonban az alacsony és a magas intenzitású aerob edzés csak rövidtávú zsírégetést jelent, ezért érdemes erősítő edzéssel, valamint jól kialakított étrenddel kombinálni.

Utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klasszikusokhoz kell visszanyúlni: kerülni kell a gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátokat, az alkoholt és a túl sok zsírt, illetve meg kell növelni a rostbevitelt, és átlag 2-2,5 liter folyadékot kell fogyasztani. Ha arra is figyelsz, hogy a stressz-szintedet csökkentsd, és az alvásra is kellő figyelmet fordítasz, mindent megteszel magadért, hogy tested később se nyújtsa be a számlát korábbi „vétkeidért”.

Mivel mérhető?

„Számos egészségügyi kockázat miatt, de a zsigeri zsír szempontjából is nagyon fontos a haskörfogat mérése” – magyarázza Antal Emese. „Nőknél 80, férfiaknál 90 centiméter fölötti érték már a zsigeri zsír felhalmozódását jelenti. Nagyon kockázatos, ha nőknél 88, férfiaknál 102 cm-nél is nagyobb a derékbőség” – teszi hozzá. Felhívja a figyelmet, hogy a BMI önmagában nem elegendő mérőeszköz, a valódi testalkatot a testösszetétel-analízis tárja elénk.

Tudtad?

Az alma típusú elhízás főleg a férfiakra volt jellemző, de egyre több hasi elhízásban szenvedő fiatal lányt látni. A nők életvitele megváltozott, a női feladatkörök átalakultak, férfiasodtak, ez pedig hatással van a női testre is – magyarázzák az obezitológusok.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg. 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X