Főoldal > DIÉTA > 5 ok, amiért a diétád valójában kövérít

5 ok, amiért a diétád valójában kövérít

diétaétkezésfogyáshízás
0

Írta:

Te is jártál már úgy, hogy kipróbáltál egy új csodadiétát és valójában híztál? Egy felmérés szerint minden harmadik nő csalódott a diétája után, amikor mérlegre áll.

Átlagosan 2 kilót szedtek fel a fogyókúra kezdetekor feljegyzett súlyukhoz képest. Meglepő, hogy mindez hogyan lehetséges. Íme az öt leggyakoribb ok, amiért a fogyókúra növelheti a derékbőséged.

A fogyókúra kibillenti a szervezeted a természetes egyensúlyából

A már említett angol felmérés résztvevőiből minden harmadik diétázó nő 15 és 20 év közötti volt. A többségük évi háromszor kezdett kemény diétába, de 10% feletti azok aránya, akik évi ötször.

A gond az, hogy a legtöbb alapelv túl szigorú, ami arra ösztönzi az anyagcserét, hogy megálljt jelezzen, a szervezet pedig kibillen a megszokott egyensúlyából. Például a túlzottan zsírszegény diéta szénhidráttöbbletet eredményezhet, amit nem tud elégetni a szervezet, így zsírban raktározódik el.

Egy olyan diéta, amely nem korlátozza az engedett élelmiszerek mennyiségét, valójában azt engedélyezi, hogy túledd magad. Sajnos, ha többet eszel annál, mint amire a szervezetednek szüksége van, a többletet zsírként raktározza el, akkor is, ha ezek csupa egészséges ételek.

A diéta nem időszakos kényszer

A diéták legnagyobb buktatója, hogy időszakosnak tekintjük őket, elkezdjük, majd abbahagyjuk. Amikor belekezdünk egy diétába, majd bűnözünk, hajlamosak vagyunk azt érezni, hogy ezzel az egészet elrontottuk, így már nem is lényeges az egész, és visszatérhetünk egészségtelen szokásainkhoz. Az élet más területén már megtanultuk, hogy nincs teljes tökéletesség, a kitérők épp a tanulást, a fejlődést segítik. A diétát is hasonlóan kellene szemlélnünk.

Ha túletted magad, kérdezd meg, miért fordulsz az ételhez: jutalomért, jókedvért vagy el akarod fojtani a szorongásod? Ha megtaláltad az okát, akkor keress más lehetőséget, amivel ki tudod elégíteni ezt az igényt. Ha valóban azért eszel, mert éhezel, annak a túl szigorú diétád az oka.

Olyan ételeket kell enned, amiket nem szeretsz

Semmi sem rosszabb annál, mint amikor olyan ételeket kell enned, amiket ki nem állhatsz, csak azért, mert a diéta ezt követeli tőled. Ilyenkor negatív érzelmek halmazodnak fel, amelyek fokozzák a stresszhormonokat, így egyre jobban sóvárogsz kedvenc ételeid után. Pedig ez az erős korlátozás egyáltalán nem szükségszerű, ehetsz élvezettel és fogyhatsz is, csak meg kell találnod az egyensúlyt.

Ha például a szendvicseket kedveled leginkább, de a diétád miatt száműzöd őket, és csak salátákon élsz, hamar feladod az egészet, és zöldek helyett inkább jól megpakolt szendvicseket fogsz enni. Bűntudatod lesz, de boldogan falatozol. A gond valójában nem is a szendvicsekkel van, hanem a mennyiséggel és a hozzávalókkal. Készítsd teljes kiőrlésű pékáruból, sok sovány fehérjével és salátával, és persze ne egyél annyit, amennyire inkább egy fizikai munkát végző férfinak van szüksége, és nem egy íróasztal mellett ülő nőnek.

A diétád műételekből áll

A legtöbb fogyókúrás étel tele van mesterséges adalékanyaggal, amely egyáltalán nem egészséges, sőt mérgezi a szervezeted. Általában nem ízletesek és szegényesek, így az étkezések után gyötrő éhséget, bizonyos ételeket követően pedig erős sóvárgást fogsz érezni.

Ráadásul ezek a feldolgozott élelmiszerek nem “valódi” táplálékok, így amikor feladod a diétád, a szervezeted még inkább ki lesz éhezve, és jóval többet fogsz enni, mint korábban. Egy fagyasztott diétás készétel helyett, amely tele van ízfokozókkal és aromákkal, egy nagy adag sült zöldséget egyél barna rizzsel és reszelt sovány sajttal vagy pirított mandulával. A készéletek persze sokkal kényelmesebbek, de valójában ellened dolgoznak!

A diétád olyan ételt tilt meg, ami számodra nélkülözhetetlen

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az egyensúly az étkezésben is. Mint mindenkinek, biztos neked is van olyan kedvenc ételed, ami nélkül nem tudsz élni. Nagy szerencséd van, ha ez pont a saláta, de a felmérések szerint a nagy kedvencek közé a csoki, a chips, a sajt, a kenyér és a bor tartozik.

Ha étteremben eszel, és nagyon megkívánsz egy szénhidrát- és zsírdús desszertet, akkor a főfogásodból hagyd ki a szénhidrátot és a zsírt. Egyél sovány fehérjét párolt zöldséggel, és utána jöhet a süti! Mindez furán hangzik, ha idáig a mindent vagy semmit elvet követted, de meglátod, ez a trükk több pozitív eredményt hoz majd, mint a lakmározás vagy épp a túl szigorú korlátozás.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X