Főoldal > DIÉTA > A legjobb melegítő ételek télire

A legjobb melegítő ételek télire

diétaenergiaétkezés
0

Írta:

Egyes ételek nem azért melegítik a testedet, mert forrón fogyasztod. Az energetikai tulajdonságokra is érdemes figyelni!

Az ősi kínai gyógyászat is felismerte, hogy bizonyos táplálékok hűtő, mások melegítő hatást gyakorolnak a szervezetre. Ha kipróbálod, hogy az évszaknak megfelelő ételekből válogatsz, kevésbé fogsz fázni télen.

Gyömbérrel kezdd a reggelt

A girbegurba zöldséget piacon és nagyobb élelmiszerüzletekben is beszerezheted. Ha szereted a csípős ízt, egyszerűen vágj le egy félcentis szeletet a gyökérből, hámozd meg, és rágcsáld el reggel, éhgyomorra. Gyorsan felmelegít, és egész délelőtt megmarad a hatása.

Enyhébb változatként reszelj le vagy apríts fel egy gyömbérszeletet, forrázd le egy bögrényi vízzel, és hagyd állni 15 percig. Ezután ízesítsd citromlével, és fogyaszd úgy, mintha tea lenne. A bögre alján maradt gyömbérdarabokat meg is eheted, vagy átszűrheted.

Babra megy a játék

A hüvelyesek, vagyis a bab- és borsófélék jang energiát közvetítenek, ez fontos a téli időszakban, különösen akkor, ha gyakran hideg a kezed és a lábad. Válaszd ilyenkor a fekete babot vagy vörös babot! Előző este áztasd be, másnap öntsd le róla a vizet, és friss vízben, kuktában főzd puhára. Keverj hozzá főtt barna rizst, ízesítsd fűszerekkel, szórd meg darált lenmaggal, és teljes értékű, melegítő főételt kapsz.

A babból kevés víz és botmixer segítségével babpástétomot is készíthetsz, adj hozzá kurkumát, köményt, fehér borsot. Kenyérre kenheted, vagy zöldségekkel mártogatósként fogyaszthatod.

57294845 - porridge oats with mix nuts and honey on wooden tables

Zab, a téli gabona

A teljes értékű gabonák változatos és egészséges táplálékok. Télen főként a zabot részesítsd előnyben, ez a leginkább melegítő hatású gabonaféle.

A reggelire készített zabkását fahéjjal ízesítsd, ez a fűszer is átmelegíti a testedet. Aszalt szilvát, mazsolát és rizstejet adj hozzá, forrald néhány percig, és kész a gyors téli reggeli.

A zabpehely kiváló alapanyag az ebédre vagy vacsorára készített zöldségfasírtokhoz is, ekkor daráld meg és úgy add a pépesített zöldségekhez. Alkothatsz így zöldborsós, kukoricás, sütőtökös fasírtkákat is.

A zabot nem csak pehelyként, de köretként is fogyaszthatod. Úgy készítsd el, mint a rizsköretet, és apróra vágott petrezselyemmel díszítheted.

Csípőset, de mértékkel

Az erős paprika, a bors, a hagymafélék is meleg energiát közvetítenek. Ízesítésre használd őket, de ne vidd túlzásba a fogyasztásukat, mert megterhelhetik az emésztő- és kiválasztó szerveket. Hetente két-három alkalommal szerepelhetnek az étrendben. Gyakoribb fogyasztásra szintén melegítő, és kíméletesebb fűszerek a fehér bors, a kurkuma, a koriander, édes ételekhez adva a fahéj és a valódi vaníliarúd.

Az esti kakaódat cseréld le karobporból főzött italra, és megbolondíthatod egy csipet csilivel, ánizzsal. Azonnal jobban érzed magad, főleg, ha átfázva érkeztél haza.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X