Főoldal > DIÉTA > Ezért eszel, ha ideges vagy

Ezért eszel, ha ideges vagy

étkezésstresszstresszevés
0

Írta:

Érezted már úgy, hogy a dühödet csak egy zacskó chips vagy egy tábla csoki tudja enyhíteni? Nem vagy egyedül!

A legújabb amerikai kutatások kiderítették, hogy miért kívánjuk annyira a nyalánkságokat, ha feszült légkörben vagyunk. A hivatalos biológiai magyarázat szerint az agy ilyenkor olyan hullámokat küld a szervezet többi részébe, mely azonnali kiengedést és örömforrást vár. A cukorban gazdag édességek ideig-óráig ez könnyen meg tudják oldani, bár mindeközben elfelejtjük a hosszú távú terveinket, például hogy épp diétázunk.

Erre rátesz még egy lapáttal, hogy a stresszhelyzetben keletkező kortizol szintje az egekbe emelkedik, ez a különleges hormon pedig képes arra, hogy becsapja az agyunkat és éhség-jeleket küldjön tovább a testünk többi részébe, mely azonnali evésre sarkall minket.

A baj csak az, hogy idegesség közben az egészséges nassolnivalók és a cukormentes édességek nem nyújtanak segítséget! Őrület, ugye? De akkor mit együnk, ha azonnali boldogságforrásra vágyunk?

A Minnesota Egyetem kutatásai szerint a stresszes helyzeteket leginkább a tejcsokoládé, a jégkrém és a csokis kekszfélék tudják a leginkább enyhíteni, hiszen ezeknek az édességeknek az első két összetevőjeként biztosan szerepel a cukor. Ettől függetlenül senkinek sem ajánlják a fogyasztásukat, hiszen hizlalóak.

Mi a megoldás az idegesség elleni falánkságra? A kutatók szerint az nyújtja a legjobb megoldást, ha az evés helyett inkább a probléma megoldásán törjük a fejünket: amint a stressz elmúlik, már nem is leszünk éhesek. A mantrázás, a munka utáni edzés, egy jó nap séta vagy akár a kedvenc zenénk meghallgatása is nyugtató hatással lehet ránk.

Amennyiben viszont tényleg nem tudunk ellenállni az édességeknek – ha egészségügyi helyzetünk és testsúlyunk engedi – ne sajnáljuk őket magunktól, főleg, ha azok jobb kedvre derítenek minket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X