Főoldal > DIÉTA > 5 diétagyilkos szokás a helytelen étkezésen kívül

5 diétagyilkos szokás a helytelen étkezésen kívül

diétaételétrend
0

Írta:

A diétádra nem csak habzsolással vagy nem megfelelő ételek fogyasztásával tudsz megsemmisítő csapást mérni, hanem rossz szokásokkal is, amelyeknek – bármilyen hihetetlen, de – semmi köze az étkezéshez.

1. Kevés alvás

Hiába a diétás superfood-ok és a rengeteg edzés, ha túlhajszolod magad, reggeltől estig dolgozol, és nem pihensz eleget. A kevés alvás nem csak az idegrendszerre nézve veszélyes, de hosszú távon pszichésen és fizikálisan is. A kialvatlanság gyakran súlygyarapodáshoz vezet, ami nem csak esztétikai kérdés, hanem komoly szövődményekkel is járhat.

2. Kevés folyadékbevitel

Ahhoz, hogy a salak- és méreganyagok távozzanak a szervezetből, elengedhetetlen, hogy bőséges folyadékfogyasztással „kimossuk” a szervezetünkből. Napi 3-4 liter a minimum, amit meg kell inni, de sportnapokon plusz 1 litert nyugodtan rászámolhatunk. Kevés folyadékfogyasztással ne várjunk csodát fogyókúra terén.

3. Rossz edzésprogram

A szilveszteri fogadalomtétel után sokan mindenféle átgondoltság és megfontolás nélkül vetik bele magukat a féktelen sportolásba. Ha egy jó ideje már nem mozogtál, és minden átmenet nélkül ész nélküli edzésbe kezdesz, azt tested nem fogja meghálálni. Egyrészt meg kell találni a kardió-erősítő-nyújtó edzések megfelelő arányát, másrészt nem szabad túlhajszolni a testünket, mert abból szinte biztos, hogy nem lesz súlycsökkenés.

4. Nem figyelsz az egészségedre

A rendszeres szűrővizsgálatok minden egészségtudatos ember életéhez hozzá kell, hogy tartozzanak. Szigorúbb fogyókúra előtt érdemes legalább egy nagylabort csináltatni. A pajzsmirigyproblémák például okozhatnak olyan testsúlyingadozást, amelynek semmi köze a táplálkozáshoz. Ha a pajzsmirigy alulműködik, hiába minden odafigyelés, minden csodaszer, a kilók száma egyre gyarapodni fog.

5. Felborult bioritmus

Akinek nincsenek kötöttségek az életében, mert például home office-ban dolgozik, és saját magának osztja be a munkaidejét, jóval nagyobb az eséllyel borul fel az életvitele. Ha ez rád is igaz, ne vigasztald magad azzal, hogy megvan a napi 8 óra alvásod, ha késő éjszaka fekszel és délben kelsz, az egész biztosan nem tesz jót a vonalaidnak. Legyél kicsit szigorúbb magadhoz, mert ha nagyon elcsúszik az alvásidőd a normálistól, hiába próbálkozol a fogyókúrával – a sok más egészségügyi kockázatról nem is beszélve.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X