Főoldal > DIÉTA > 5 végzetes tévhit a fogyásról

5 végzetes tévhit a fogyásról

diétaétkezésfogyástáplálkozás
0

Írta:

Nem vitás, hogy a rosszul megválasztott cél nem hozza meg a várt eredményt. A fogyókúrás célok könnyen frusztrációhoz, hajtépéshez, könnyekhez, sőt további hízáshoz is vezethetnek.

Sajnos a legtöbb fogyókúrázó elavult, félretájékoztatott és nem kívánatos eredményt hozó stratégiákat választ. Lehetséges, hogy az alábbi, rosszul megválasztott célok miatt nem éred el te sem a vágyott, egészséges testsúlyt.

Hiba: az étkezéseiden változtatsz, nem azon, ahogy eszel

Hidd el, néha nincs szükség radikális változtatásra ahhoz, hogy leadd a felesleget. A legtöbbször csak át kell gondolnunk, hogyan is táplálkozunk. Például, ha gyorsételekkel tömöd magad stresszes helyzetekben, készítsd magadnak a gép elé salátát, amikor dolgozol. Figyelj oda arra is, hogy mit ropogtatsz, miközben a kedvenc tévéműsorodat nézed. A kulcs a tudatosságban rejlik. Ha a testedre figyelsz, és arra összpontosítod a figyelmed, hogy mit eszel, az agyad is fel tudja majd fogni, hogy eszel, és azt is, hogy jóllaktál. Figyeld meg az étel illatát, ízét és állagát! A figyelmes étkezés során arra is rádöbbenhetsz, hogy az eddigi kedvenc gyorsételed egyáltalán nem olyan finom, mint gondoltad.

Hiba: túlzottan idealista vagy

Célozd meg a holdat! De azt elfelejtik hozzátenni, hogyha nem sikerül, akkor viszont jó nagyot huppansz. Nagyszerű dolog mindig a legjobbra törekedni, de ha az eredmény elmarad, könnyen kudarcba fulladhat az egész fogyókúra. Fontos, hogy realisták tudjuk maradni, és tudatosítsuk, hogy lehetetlenség tökéletesen étkezni. Ha például elképzelhetetlennek tartod, hogy teljesen kiiktasd a cukrot, attól még jelentősen visszaszoríthatod a fogyasztását. Hidd el, a kisebb nyomás általában nagyobb eredményt hoz.

dietas2.jpg ()

Hiba: rossz a végcélod

A legtöbb ember célja valahogy így hangzik: „leadok 14 kilót 6 hét alatt”, „leadok két ruhaméretet” vagy „addig fogyózom, amíg beleférek az XS-es farmerba”. Sajnos ezek a felállított célok frusztrációhoz vezetnek, így könnyen eljuthatsz arra a pontra, hogy feladod az egész fogyókúrát. A szakértők ezért óva intenek mindenkit az efféle elhatározásoktól. Tűzz ki inkább folyamatorientált célokat magad elé. Ellenőrizd minden nap, hogy teljesítetted-e őket, és ha sikerült, járj nyugodtan örömtáncot. Találj ki olyan viszonylag könnyedén megvalósítható célokat, mint a napi 20 perc futás vagy a napi ötszöri zöldség fogyasztás. Ezek az apró változtatások hozzák meg az igazi sikert.

Hiba: azt hiszed, ami másnál bevált, az nálad is be fog

A legtöbb diétázó abban a téves elképzelésben él, hogy a speciális diéták, amilyenek az egyes ételallergiák és tápanyag-érzékenységek, mindenkinél fogyást eredményeznek. A másik tipikus eset, hogy azért, mert a barátnőnk X diétától leadta a súlyfeleslegét, nekünk is ugyanúgy működni fog. Sajnos, erre nincs garancia. Minden ember teste, tápanyagigénye és lélektana különböző, ezért az étrendednek is a saját szervezeted igényeit kell tükröznie. Ha magadnak nem tudod kitapasztalni, mely étkezés a legmegfelelőbb, keress fel egy dietetikust és kérd a segítségét.

Hiba: az ételeket „jó” és „rossz” kategóriákba sorolod

Ha az úgynevezett „rossz” ételeket teljesen megvonod magadtól, az kontrollálhatatlan sóvárgáshoz vezet, végezetül pedig mértéktelen evéshez és hízáshoz. Azonban ennél meglepőbb, hogy az úgynevezett szuperélelmiszerek fogyasztását is túlzásba lehet vinni. Ha például rengeteg bogyós gyümölcsöt fogyasztasz, akkor a vércukorszinted az egekbe szökhet. A legjobb, ha mindig figyelembe veszed az ételek teljes tápértékét és ezt az információt kalkulálod be az étrendedbe.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X