Főoldal > DIÉTA > 5 étel, ami generálja a stresszt

5 étel, ami generálja a stresszt

ételkortizolstressz
0

Írta:

A következő ételekről, italokról talán te is azt hitted, jobb kedvre derítenek egy-egy kevésbé jó napon, valójában viszont csak még stresszesebbé tesz a fogyasztásuk.

Egy közeli határidős munka, a beteg gyerekek ápolása, a reggeli veszekedés párunkkal, a legjobb barátnőnk lánybúcsújának szervezése, megannyi stresszfaktor leselkedik ránk. Mindegy, mekkora jelentőségű dolgokról van szó, a stressz mindennapjaink szerves részévé vált. Természetesen létezik jó stressz is, amelyet eustresszként emlegetnek, ez motivál és jobb teljesítményre ösztönöz minket. Ezzel szemben az egészségünknek ártó distressz leblokkol, szorongást vált ki, sőt akár meg is betegíthet mind mentálisan, mind fizikailag. Szervezetünk harcolj vagy menekülj válaszra kényszerül, ilyenkor sok folyamat zajlik le bennünk, többek között jelentősen emelkedik a kortizol szintje. A tartós stressz elhízáshoz, krónikus fáradtsághoz, alvásproblémákhoz, depresszióhoz, gyulladáshoz, de akár cukorbetegséghez is vezethet.

Legtöbbször alkohollal és boldogságot okozó, cukros ételekkel próbáljuk jobb kedvre deríteni magunkat, azonban ezek a stresszhez hasonló, negatív hatásokat indítanak el a szervezetünkben. A stresszkezelő technikák elsajátítása mellett kerüljük el messzire az alábbi élelmiszereket.

Cukor

Kétségtelenül az édességeket kívánjuk a legjobban, amikor úgy érezzük, a világ is összeesküdött ellenünk. De a cukor a legelső dolog, amit érdemes száműzni, ha a stressz csökkentése a cél. Amikor feszültek vagyunk, a kortizol szintje nő – ez a hormon felelős a stressz és a vércukorszint szabályozásáért. Cukorban gazdag ételek fogyasztásakor a szervezetünk szintén több kortizolt szabadít fel és nő a vércukorszintünk. A megemelkedett kortizolszint pedig alvásproblémákhoz, csökkent immunválaszhoz, kínzó fejfájáshoz és állandó étel utáni sóvárgáshoz vezet. Ráadásul a folyton hullámzó vércukorszint hasonló érzetet generál, mint a stressz: ugyanúgy jelentkezik a szorongás és a fokozott félelemérzet. Ha elkerüljük a cukorbombákat (nemcsak a sütiket és a csokikat, hanem az ízesített joghurtokat és az üdítőket is), sokat tehetünk vele jobb közérzetünkért. Fogyasszunk helyettük teljes értékű, minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket, amelyek egyensúlyban tartják a vércukorszintünket, csökkentik a stresszt és a hangulatingadozásokat, illetve segítenek elérni a régóta hőn áhított kockákat is.

Mesterséges édesítőszerek

Nagyszerű lépés, ha elhagyjuk a hozzáadott cukrokat, de az már nem olyan dicséretes, ha mesterséges édesítőszerekkel helyettesítjük. Ezek ugyanis olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint a fejfájás, az anyagcserezavarok és a szívbetegségek. Ráadásul nemhogy csökkentik a cukor utáni sóvárgást, hanem inkább növelik azt. Ha ez mind nem lenne elég, a mesterséges édesítőszerek feszült lelkiállapotot is okoznak. Az aszpartam, amely máig az egyik leggyakoribb édesítő, fogyasztása migrénhez, hangulatingadozásokhoz és mániás depresszióhoz is vezethet, a kutatások szerint. A cukor és a mesterséges édesítők helyett a természetes édesítőket részesítsük előnyben.

Finomított szénhidrátok

A finomított szénhidrátok jól tudnak esni stresszes napokon, azonban valójában csak üres kalóriák, semmilyen tápértékük nincs. Ráadásul vércukoringadozáshoz is vezetnek. Nem meglepő tehát, ha fogyasztásukkal csak ingerültebbé válunk. Emellett rengeteg nátriumot tartalmaznak, különösen az előrecsomagolt termékek. Ezáltal visszatartják a vizet, amely a szívet erősebb munkára készteti, hogy pumpálni tudja a vért. Növeli a vérnyomást, puffaszt és rossz közérzetet biztosít. Kell ez nekünk? A válasz egyértelműen: nem.

Alkohol

Egy pohár vörösbor vagy egy üveg sör valóban segít ellazulni egy nehéz nap után, de hosszabb távon káros hatásai kerülnek túlsúlyba, és végül a stressz-szintünk inkább növekszik, mint csökken. Ez azért van, mert az alkohol növeli azon hormonok szintjét, amelyek kiváltják a szorongást, illetve megemeli a vérnyomást is. Nem véletlen, hogy ugyanolyan szívdobogást vált ki, mint egy kemény stresszhelyzet. Nem beszélve az olyan alkoholos italokról, mint a cider vagy a koktélok, amelyek tele vannak cukorral is, ezáltal dupla támadást indítanak közérzetünk ellen. Sokan csak azért iszunk este egy-egy pohárkával, hogy a sok stressz ellenére álomra tudjuk hajtani a fejünket, azonban ez sem túl jó ötlet. Az alkohol ugyanis megzavarja az alvás természetes fázisait, felületes alváshoz és korai ébredéshez vezet. Ha nem akarjuk az új napot még stresszesebben kezdeni, felejtsük el az esti italozást!

Koffein

A kávé is csupán kecsegtet a jobb közérzettel. Természetesen, ha reggel szükségünk van egy erős feketére ébresztőként, nem kell teljesen elhagyni azt. De csak azért ne igyunk további csészékkel, hogy jobban érezzük magunkat. A túl sok koffein ugyanis ajzószerként viselkedve kikezdi a mellékvesét. Fogyasztására a szervezet megemeli a kortizol szintjét, ezáltal átmenetileg javítja a közérzetet, viszont hosszú távon magas vérnyomáshoz és pulzusszámhoz, illetve mellékvese fáradtsághoz vezet. Aki hajlamos a szorongásra, elsők között a kávét célszerű elhagyni. Fontos, hogy koffein nemcsak a kávéban, hanem az energiaitalokban, a kólában, a teában, a csokoládéban, sőt bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerekben is megtalálható.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X