Főoldal > DIÉTA > 5 ok, amiért káros lehet a méregtelenítés

5 ok, amiért káros lehet a méregtelenítés

diétaméregtelenítéstisztítókúra
0

Írta:

Bár a tisztítókúra hatásos mód a fogyás elősegítésére és a méreganyagok kiűzésére, a szakértők szerint mégis káros az egészségre – többek között azért, mert felborítja a test természetes bioritmusát.

1.     Felborul a belső vízháztartás

detox diéták azon alapulnak, hogy bizonyos tápanyagokat nem veszel magadhoz, illetve, hogy korlátozod a magadhoz vett ételek mennyiségét. Ezekkel a praktikákkal sikeresen le is adhatsz pár kilót, de azokat nem a zsírból, hanem a tested vízháztartásából fogod veszíteni – ami rendkívül veszélyes.

A test só-, elektrolit- és ásványi anyag készletének csökkenése betegségeket, hiányállapotot idézhet elő, a súlyos dehidratáltság pedig nemcsak a közérzetet, hanem a belső szervek működését és a külső megjelenésünket is negatívan befolyásolhatja.

A méregtelenítés alkalmazásával mesterségesen idézel elő egy – a vírusok és az ételmérgezések után is tapasztalható  – beteg állapotot, aminek semmi köze az egészséges életmódhoz.

2.     Vitaminhiányos állapotba kerül a test

A tisztítókúra során kulcsfontosságú tápanyagokat (pl. gabonát, húst, zsírt, fehérjét) és összetevőket (pl. ásványi anyagokat, aminosavakat, vitaminokat) vonsz meg a testedtől, ami megzavarja és legyengíti az immunrendszert.

A külső tünetek közé tartozik a száraz, cserepes, fakó vagy megkeményedett bőrfelszín, a belsők közé pedig az izomgyengeség, a fáradékonyság, a letargia, az általános rosszkedv, a kevés energia, a rossz étvágy és közérzet. Ezek, valamint a mindennapi motiváció és koncentráció hiánya veszélyeztetik a méregtelenítés kívánt (pozitív) hatását. Gondold át, hogy megéri-e ezeket a negatív tüneteket megtapasztalnod egy tisztítókúra miatt!

3.     Lelassul az anyagcsere

A test alapvető funkciói közé tartozik az anyagcsere normális működése, melynek megzavarása súlyos következményekkel járhat.  Például nemcsak a bioritmusod borul fel, de a gyomrod és a beleid is fájhatnak, melynek következtében puffadás és hányinger léphet fel, ráadásul a vér-és hormonképed is alaposan megszenvedheti a méregtelenítés folyamatát. Az anyagcsere lelassulása miatt ráadásul hiába eszel sokkal kevesebbet, a fogyásod is meg fog állni, hiszen a szervezet – a normális szervi és életviteli működések miatt – még több energiát és kalóriát akar magának eltárolni.

4.     Csökken az étvágy

Az étvágyat az emésztőrendszer, az agy és a zsírsejtek közös, összehangolt működése befolyásolja: ha keveset eszel, a zsírsejtek cenzorai ezt azonnal jelzik az agy felé, mely éhségérzetet vált ki a szervezetedből (ezt motivációval és akarattal is szinte lehetetlen legyőzni, többek között ezért esnek olyan sokan a jojó-diéták áldozatául).

Az éhségérzetet csak szilárd, sok energiát adó tápanyagok elfogyasztásával lehet legyőzni, mert az agy többé nem akar ebbe a kellemetlen állapotba kerülni: magyarul, még több kalóriát veszel magadhoz, mint eredetileg szerettél volna, a pluszkalóriákat pedig elraktározza a test a későbbi esetleg éhségérzet csökkentésére.

5.     Ördögi körbe kerül a szervezeted

A tisztítókúrák után nehéz visszatérni a rendes kerékvágásba: a lelassult anyagcsere miatt alapból kevesebb élelmiszert tudsz magadhoz venni, ezen pedig az esetleges összeszűkült gyomor és izomgyengeség sem segít. 

Ha már túlestél a méregtelenítésen, ajánljuk, hogy magas tápanyagtartalmú ételeket vegyél magadhoz, és a jövőben ne vonj meg olyan ételeket magadtól, amelyeket a tested kíván. Különben rossz vége lehet a tisztítókúrádnak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X