Helyet és energiát is megtakarítasz azzal, ha a következő termékeket nem tartod a hűtőben!
Az embereket két csoportba tudjuk osztani: az egyik minden nem tartós élelmiszert a hűtőben tárol, míg a másik csak a legalapvetőbb tejtermékeket rakja be a hűtőbe. Vajon melyik csoportnak van igaza?
Eláruljuk: igazából egyiknek sem, mert vannak olyan termékek, melyeket nem feltétlenül kell a hűtőben tárolni – különösen akkor nem, ha már amúgy is tele van frizsiderünk!
-
Ketchup
A paradicsomos ketchupok üvegjei általában azt hirdetik, hogy felbontás után tartsuk őket a hűtőben, addig viszont nem kell. Mindezekkel ellentétben az étkezési szakértők szerint semmi baja sem lesz a ketchupnek akkor sem, ha a tartós élelmiszerek között tároljuk, hiszen olyan nagy mértékben tartalmaznak ecetet és citromsavat, hogy szobahőmérsékleten sem fognak megromlani!
-
Mustár
Akárcsak a ketchup, a mustár is nyugodtan tartható a hűtőn kívül, ám a séfek szerint a Dijoni mustár sokkal ízletesebb, ha hűtve tároljuk!
Well&Fit tipp: A tojástartalmú majonézt, a majonézes tormát és a tormát viszont mindenképpen tartsuk a hűtőben, mert könnyen megromolhatnak!
-
Savanyúságok
A legtöbb savanyúságot általában mindenki a hűtőben tartja – ám ha belegondolunk, a piacokon és a kis zöldséges boltokban sem a kovászos uborka, sem a savanyú káposzta nincsen hűtve, holott valamikor hosszú napokon, heteken át tárolják!
Igazság szerint az előállítástól kezdődött 6. hétig el kellene fogyasztani a savanyúságokat – akár hűtjük, akár nem -, a benne lévő ecet pedig pont olyan tartóssá tudja tenni a zöldségeket, hogy azok hűtő nélkül se romoljanak meg. Ennek ellenére ne tegyünk ki őket közvetlen napfénynek, mert megbuggyannak!
-
Fokhagyma
A fokhagyma egyike azoknak a kevés zöldségeknek, melyeket abszolút nem ajánlott a hűtőben tartani – a megnövekedett nedvességtartalom ugyanis tönkreteszi a hagyma ízét és elvonja a benne lévő értékes ásványi anyagokat!
Well&fit tipp: A legjobb, ha fokhagymát egy száraz, de jól levegőző helyen, szobahőmérsékleten tartjuk, távol a napfénytől.
-
Méz
Semmilyen pozitivitása nincsen annak, ha a mézet a hűtőben tárolod – maximum megkristályosodik, a finom íze és folyékony állaga pedig pillanatok alatt elvész. Ha tehát eddig a hűtőben tároltad a mézet, inkább keress neki egy üres polcot, mert abszolút jól bírja a szobahőmérsékletű és a meleg levegőt is!
-
Olívaolaj
A mézhez hasonlóan az olívaolajnak is zavaros és kemény állaga lesz, ha a hűtőben tárolod – egy kutatás szerint ráadásul a jellegzetes zöld színe is elvész egy idő után. Ha élvezni akarod az extraszűz olívaolaj jótékony hatásait, tartsd messze a hűtőtől!
-
Kenyér
Ha pár napon belül elfogyasztod a kenyeredet, ne rakd a hűtőbe – a kenyér állaga ugyanis szivacsos, az íze pedig jellegtelen lesz, ha nedves, hideg környezetben tartjuk. Amennyiben viszont van szabad hely a fagyasztódban, a kenyeret nyugodtan lefagyaszthatod – pár héttel később ugyanolyan fantasztikus íze lesz, ha a mikróban vagy a sütőben felmelegíted!
Fotó: Getty Images