Főoldal > DIÉTA > 10 élelmiszer, amit mindig moss meg

10 élelmiszer, amit mindig moss meg

baktériumegészségélelmiszerétel
0

Írta:

Mosni vagy sem? Ez itt a kérdés. Az élelmiszerbiztonsági szakértők szerint az alábbi alapanyagokat mindig mosd meg fogyasztás, felhasználás és főzés előtt.

1. Avokádó

Bár a belső részét használjuk, de mielőtt felvágnád, vagy meghámoznád, nem árt megmosni, hogy a semmilyen veszélyes dolog ne maradjon rajta. Ráadásul jó eséllyel nem te leszel az első, aki megfogod…

2. Gabonafélék

Általában főzve, forralva használod fel a gabonákat, de előtte érdemes hideg vízzel átöblíteni őket. Így eltávolítod a rossz szemeket, a szennyeződéseket és a csírákat.

3. Dinnye

Sokan meglepődnek ezen, de a dinnye héja komoly veszélyforrás. Akár szalmonella-, vagy lisztériabakttrium is lehet rajta, vagyis komoly kockázat, ha csak úgy felvágod.

4. Konzervek tartalma

Itt sem árt figyelni. A babot például gyakran sóval tartósítják, ami nem kell feltétlenül az ízhatáshoz, és amit egy átöblítéssel könnyedén eltávolíthatsz.

5. Kagylók és rákok

Az ehető részük a héj vagy a páncél alatt rejtőzik. Már csak azért is érdemes megmosnod főzés előtt, mert így a homokot és egyéb szennyeződéseket is eltávolíthatod.

6. Gyümölcsök és zöldségek

Akár nyersen fogyasztod, akár megfőzöd, vagy sütöd, meg kell mosni a zöldségeket és a gyümölcsöket. Többnyire egyszerű csapvíz elegendő, hogy a forgalmazás során, vagy más vásárlók miatt rákerülő szennyeződést eltávolítsd.

7. Petrezselyem

Salátáknál, leveseknél és pörkölteknél is felhasználható, de az egyik legpiszkosabb konyhai alapanyag. Érdemes a csomóját szétbontanod, vízbe áztatnod, majd szárazra törölnöd.

Purified Winter Onion

8. Salátafélék

A termesztéséből adódóan igencsak piszkos lehet, alaposan át kell mosnod, ha nem akarsz nagyobb mennyiségű földet is elfogyasztani a salátával együtt. Mosás után csepegtesd le, hogy a víz teljesen kiszivárogjon belőle és így száradjon meg.

9. Gomba

A gombák olyanok, mint a szivacsok, mindent, így a szennyeződéseket is magukba szívják. Érdemes nagyobb tál vízbe helyezned, abban áztatnod, végül átdörzsölnöd. Meg fogsz lepődni mennyi szennyeződés van rajta.

10. Póréhagyma

Ezzel is sok homok és piszok kerülhetne az ételedbe. A póréhagymának mintha különösen jó „érzéke” lenne ehhez. Folyó vízben alaposan át kell mosnod és gyökér részét rendesen levágnod.

A kezed is mosd meg!

Hiába próbálsz meg minden terméket, élelmiszert alaposan megtisztítani, ha a kezedre nem ügyelsz rendesen. Onnan is rákerülhetnek a szennyeződések, a baktériumok és a vírusok. Meleg víz és szappan használata szükséges és ne csak másodpercekig tartson a folyamat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X