Főoldal > EGÉSZSÉG > Igazi szupergabona, amit érdemes enni: ez a quinoa

Igazi szupergabona, amit érdemes enni: ez a quinoa

ásványi anyagegészségélelmiszerételgabonaquinoavitamin
0

Írta:

A quinoa-t még mindig nem sokan ismerik a magyar konyhákban, ám nevét érdemes megjegyezni, hiszen igen értékes és egészséges gabonaféléről van szó. Sokoldalú felhasználása és számos pozitív egészségügyi hatása miatt hamar elterjedtté válhat ez a szupergabona.

Magas tápérték, alacsony kalóriatartalom

Mi másra vágynának jobban azok, akik nem szeretnék tovább gyarapítani a súlyukat, mint arra, hogy amit esznek legyen laktató, egészséges, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmazzon. A quinoa megfelel ezeknek az elvárásoknak, így amilyen gyorsan eltelít, olyannyira nem fogsz elhízni tőle. Gyakorlatilag eheted bármilyen napszakban, egészen biztosan nem fog ártani a vonalaidnak.

Semleges ízű

Mivel a quinoa-nak nincs különösebb íze, ezért számtalan formában fogyasztható. Készíthető belőle köret rizs vagy köles helyett, de leves, főétel, sőt akár desszert is. Salátákhoz, levesekhez, is rendkívül jól használható, de készíthetsz belőle töltelékeket is különböző húsételekhez.

Gyulladáscsökkentő

Bolíviában és Peruban, ahol a quinoa-t elsősorban termesztik, nem csak sokrétű felhasználása miatt kedvelik, hanem jótékony hatásai miatt is. Az egyik fontos gyógyhatása a gyulladáscsökkentés. Ezért ha tudomásod van bármilyen gyulladásról a szervezetedben, az orvos egyéb utasításait betartva fogyassz sokat ebből a gabonából, hogy minél kevesebb időt vegyen igénybe a teljes felgyógyulásod.

41509795 - red, black and white quinoa seeds on a wooden background

Szuper vitamin- és ásványianyag-forrás

A quinoa igen gazdag B-, C- és E-vitaminban. Emellett rengeteg ásványi anyagot, úgy mint magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat és cinket is tartalmaz. Mivel antioxidánsokban is bővelkedik, az öregedés és a rák elleni harc egyaránt hatásos ellenszere.

Lúgosító hatású

Manapság a szervezet elsavasodása rengeteg embert érint. Emiatt a rendszertelen és nem megfelelő étkezési szokások, valamint a életmódbeli problémák okolhatóak. A lúgosító kúrák ilyenkor különösen javasoltak, és a quinoa tökéletes választás erre a célra, és a méregtelenítő kúráknak is remek alapanyaga.

Kiváló fehérjeforrás

A fehérje az egyik legfontosabb tápanyag, amire szüksége van a szervezetnek. Ehhez hozzájuthatsz állati fehérjék formájában (például szárnyashúsok), de növényi fehérjeforrások is léteznek. Ilyen a quinoa is. Ráadásul gluténmentes is, ezért ez a teljes értékű tápanyag a kiegyensúlyozott, egészséges étrend szerves része kell, hogy legyen. Mivel könnyen emészthető, még az emésztőrendszerre is jó hatással van.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X