Főoldal > DIÉTA > 7 étel, amit soha ne tarts a hűtőben

7 étel, amit soha ne tarts a hűtőben

élelmiszerekhűtés nélkülhűtő
0

Írta:

Helyet és energiát is megtakarítasz azzal, ha a következő termékeket nem tartod a hűtőben!

Az embereket két csoportba tudjuk osztani: az egyik minden nem tartós élelmiszert a hűtőben tárol, míg a másik csak a legalapvetőbb tejtermékeket rakja be a hűtőbe. Vajon melyik csoportnak van igaza?

Eláruljuk: igazából egyiknek sem, mert vannak olyan termékek, melyeket nem feltétlenül kell a hűtőben tárolni – különösen akkor nem, ha már amúgy is tele van frizsiderünk!

  1. Ketchup

A paradicsomos ketchupok üvegjei általában azt hirdetik, hogy felbontás után tartsuk őket a hűtőben, addig viszont nem kell. Mindezekkel ellentétben az étkezési szakértők szerint semmi baja sem lesz a ketchupnek akkor sem, ha a tartós élelmiszerek között tároljuk, hiszen olyan nagy mértékben tartalmaznak ecetet és citromsavat, hogy szobahőmérsékleten sem fognak megromlani!

  1. Mustár

Akárcsak a ketchup, a mustár is nyugodtan tartható a hűtőn kívül, ám a séfek szerint a Dijoni mustár sokkal ízletesebb, ha hűtve tároljuk!

Well&Fit tipp: A tojástartalmú majonézt, a majonézes tormát és a tormát viszont mindenképpen tartsuk a hűtőben, mert könnyen megromolhatnak!

  1. Savanyúságok

A legtöbb savanyúságot általában mindenki a hűtőben tartja – ám ha belegondolunk, a piacokon és a kis zöldséges boltokban sem a kovászos uborka, sem a savanyú káposzta nincsen hűtve, holott valamikor hosszú napokon, heteken át tárolják!

Igazság szerint az előállítástól kezdődött 6. hétig el kellene fogyasztani a savanyúságokat – akár hűtjük, akár nem -, a benne lévő ecet pedig pont olyan tartóssá tudja tenni a zöldségeket, hogy azok hűtő nélkül se romoljanak meg. Ennek ellenére ne tegyünk ki őket közvetlen napfénynek, mert megbuggyannak!

  1. Fokhagyma

A fokhagyma egyike azoknak a kevés zöldségeknek, melyeket abszolút nem ajánlott a hűtőben tartani – a megnövekedett nedvességtartalom ugyanis tönkreteszi a hagyma ízét és elvonja a benne lévő értékes ásványi anyagokat!

Well&fit tipp: A legjobb, ha fokhagymát egy száraz, de jól levegőző helyen, szobahőmérsékleten tartjuk, távol a napfénytől.

  1. Méz

Semmilyen pozitivitása nincsen annak, ha a mézet a hűtőben tárolod – maximum megkristályosodik, a finom íze és folyékony állaga pedig pillanatok alatt elvész. Ha tehát eddig a hűtőben tároltad a mézet, inkább keress neki egy üres polcot, mert abszolút jól bírja a szobahőmérsékletű és a meleg levegőt is!

  1. Olívaolaj

A mézhez hasonlóan az olívaolajnak is zavaros és kemény állaga lesz, ha a hűtőben tárolod – egy kutatás szerint ráadásul a jellegzetes zöld színe is elvész egy idő után. Ha élvezni akarod az extraszűz olívaolaj jótékony hatásait, tartsd messze a hűtőtől!

  1. Kenyér

Ha pár napon belül elfogyasztod a kenyeredet, ne rakd a hűtőbe – a kenyér állaga ugyanis szivacsos, az íze pedig jellegtelen lesz, ha nedves, hideg környezetben tartjuk. Amennyiben viszont van szabad hely a fagyasztódban, a kenyeret nyugodtan lefagyaszthatod – pár héttel később ugyanolyan fantasztikus íze lesz, ha a mikróban vagy a sütőben felmelegíted!

(VIA/VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X