Főoldal > DIÉTA > 9 étel, amiben több fehérje van, mint a tojásban

9 étel, amiben több fehérje van, mint a tojásban

algafehérjegörög joghurttofutojás
0

Írta:

A tojás fehérjetartalmát nem egyszerű felülmúlni, ugyanis egyetlen darabban 7 g fehérje rejlik, ráadásul biológiai értéke miatt ez teljes mértékben képes hasznosulni a szervezetben. Azonban, bármennyire is finom a főtt tojás vagy akár a rántotta, valljuk be, könnyen meg lehet unni.

Az alábbi 9 ételben azonban még a tojásnál is több fehérje található, ezért érdemes őket beiktatni az étrendünkbe, különösen, ha a fogyás vagy a tömegnövelés a célunk.

Görög joghurt – egy dobozban 17 g fehérje

A fehérjebevitel növelése érdekében célszerű a natúr joghurtot görögre cserélni, ugyanis a görög joghurt majdnem kétszer annyi proteint tartalmaz, mint natúr változata. Ráadásul kevesebb szénhidrátot és cukrot rejt, így könnyen beépíthető akár egy alacsony szénhidráttartalmú diétába is. Egy kis doboznyi, krémes finomság pedig csupán 120 kalória.

Csicseriborsó – egycsészényiben 12 g fehérje

A csicseriborsó nemcsak rendkívül finom, de hihetetlenül egészséges is. Tele van vassal, kalciummal, magnéziummal, foszfáttal és cinkkel, ezáltal gondoskodik csontjaink erősségéről is. Ráadásul fehérjetartalma miatt sem kell szégyenkeznie, egy adagjában 12 g fehérje található.

Natúr tökmag – negyedcsészényiben 10 g fehérje

A tökmag nemcsak kiváló magnéziumforrás, de fehérjében is bővelkedik. Fogyasztása számtalan jótékony hatással van egészségünkre, többek között gondoskodik szív- és érrendszerünk egészségéről, csökkenti a gyulladást és nyugtatja az idegrendszert. Magas kalóriatartalma miatt azonban csak mértékkel ropogtassuk!

Mandula – negyedcsészényiben 7,5 g fehérje

A másik kedvenc magunk, amely tele van fehérjével, a mandula. Együk bátran akár köztes étkezésként is, hiszen nemcsak az izomnövekedést segíti, de fokozza az agyi aktivitást, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, szabályozza a vérnyomást és erősíti az immunrendszert. Ha mindez nem lenne elég, egyszeresen telítetlen zsírsavai hamar telítenek, így segítségével megakadályozható a fogyókúra legnagyobb ellensége, a túlevés.

Tofu – 100 g-ban 9 g fehérje

A tofu olyan alacsony kalóriatartalmú és zsírszegény növényi táplálék, amely mind a 9 nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza. Ha vegetáriánusok vagyok, emiatt elsődleges fehérjeforrásunkká válhat. Emellett sok B1- , E-vitamint, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat és cinket is tartalmaz.

Edamame szójabab – negyedcsészényiben 9 g fehérje

A zöld színű szójabab nemcsak kiváló vas- és kalcium forrás, de fehérjében is gazdag. Félcsészényi mennyiség 9 g fehérjét és 9 g rostot rejt. A kutatások szerint pedig sikeresen csökkenti a rossz koleszterin szintjét, illetve enyhíti a menopauza tüneteit is.

40539545 - top view of edam cheese

Gruyère sajt – 30 g-ban 8 g fehérje

A gazdag aromájú, svájci sajt bár kevéssé ismert hazánkban, érdemes beiktatni étrendünkbe, hogy ezáltal is megnöveljük fehérjebevitelünket. A fogyókúránk miatt sem kell aggódni, hiszen egy adagja csupán 117 kalóriát tartalmaz. Gyorsan olvad, így melegszendvicsre vagy tésztára is tökéletes.

Szárított alga – két teáskanálnyiban 8 g fehérje

A hal korántsem az egyetlen fehérjedús táplálékunk, amely az óceánból származik. Bár az alga nem éppen semleges ízű, mégis érdemes megbarátkozni vele, és belecsempészni a smoothie-nkba. Nemcsak feldobja annak színét és fehérjetartalmát, de vitamin- és ásványi anyag szükségletünk jelentős részéről is gondoskodik. Anyagcsere pörgető és immunerősítő tulajdonsága pedig végképp meggyőzhet minket fogyasztásáról.

Zabpehely – félcsészényiben 7,2 g fehérje

A zabpehelyre leggyakrabban energiadús reggeliként gondolunk, azonban érdemes tudni, hogy fehérjében sem szűkölködik. Ha tovább növelnénk a zabkásánk fehérjetartalmát, egyszerűen adjunk hozzá egy adag fehérjeport. Kerüljük azonban a különböző édességekkel való dúsítását, mert így könnyen rengeteg kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X