Főoldal > DIÉTA > Így óvd meg a banánt a barnulástól

Így óvd meg a banánt a barnulástól

banánbarna banánemésztésszénhidrát
0

Írta:

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor előre gondoskodunk heti banán adagunkról, ám hihetetlen gyorsan megbarnulnak. Szerencsére a barna gyümölcsöket sem kell kidobni, hiszen teljes biztonsággal fogyaszthatóak.

Ráadásul a kutatások szerint még könnyebben is emésztődnek, magasabb rezisztens keményítő és antioxidáns tartalmuknak köszönhetően.

Miért is barnul meg a banán?

Mind a héja, mind maga a gyümölcs képes megbarnulni, azonban különböző okokból. A héja azért válik barnává, mert az érési folyamat során etiléngáz termelődik. A gáz lebontja a savakat és a zöld klorofill pigmenteket, így válik a gyümölcs először sárgává, majd, ahogy még több termelődik, barnává. Ha a banán az érés során szétnyílik, vagy leszedjük a héját, a levegővel érintkezve oxidációs folyamat indul be, amelynek hatására megbarnul a gyümölcs is.

Hogyan késleltethetjük a barnulást?

Megfelelő tárolással könnyedén meghosszabbíthatjuk a banán tárolási idejét. Ha nem akarjuk, hogy az energiabomba gyümölcs hamar barnuljon, már a boltban kezdjük az erről való gondoskodást. Semmiképp se rakjuk műanyag zacskóba, mert az jelentősen gyorsítja az érési folyamatot. Természetesen, ez az otthoni tárolásra is igaz, csak magába tegyük a polcra vagy a hűtőszekrénybe. Mindenképp hagyjuk egy fürtben, ezáltal is lassítva az etiléngáz termelődését. Hiszen minél több gáz szabadul fel, annál gyorsabban érik meg a gyümölcs.

Érdekesség, hogy nemcsak a banán termel etiléngázt. Emiatt célszerű a banánt elkülönítve tárolni a többi, szintén gázt felszabadító gyümölcstől, mint például az alma és az avokádó. Továbbá, ha a fürtben csupán egy-két darab barnult meg, azt is érdemes eltávolítani, hogy a többi érési folyamatát ne gyorsítsa.

Two old ripe bananas on rustic wooden table, top view

Érdemes-e hűtőszekrényben tárolni?

A banán hűtőszekrényben történő tárolása egyáltalán nem rossz ötlet. A legjobb, ha szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg még zöld és éretlen, majd ha elkezd pöttyösödni és barnulni, berakjuk a hűtőbe. A hidegben is gyorsan fog barnulni, ám ez nem jelenti azt, hogy túl is érik. Ha túl nagy mennyiséget vásároltunk fel, érdemes megfontolni a fagyasztását. A fagyasztott banánszeleteket ráadásul még könnyebben is fel tudjuk használni smoothie-khoz, turmixokhoz vagy egészséges fagylalt alapanyagaként.

Ha már nagyon megbarnult a banán, ki kell dobni?

Nem! Bár a nagyon barna, plöttyedt banán nem túl bizalomgerjesztő, a sötétbarna, szinte már fekete színű gyümölcs is ehető. Mivel ilyenkor már nem gusztusos az állaga, illetve kiemelten magas a cukortartalma, leginkább banánkenyérbe vagy egyéb süteményekbe javasolt felhasználni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

diétafogyás

Ekkor egyél, ha fogyni szeretnél!

Írta:
0

Amikor úgy döntesz, hogy megszabadulsz pár kilótól és ezt el is meséled másoknak, bombázni fognak azzal, hogy milyen ételeket egyél és mennyit. De nem ez az egyetlen dolog, amit meg kell gondolnod, az időzítés is legalább olyan fontos!

Kövess Facebook-on!
X