Főoldal > DIÉTA > Így óvd meg a banánt a barnulástól

Így óvd meg a banánt a barnulástól

banánbarna banánemésztésszénhidrát
0

Írta:

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor előre gondoskodunk heti banán adagunkról, ám hihetetlen gyorsan megbarnulnak. Szerencsére a barna gyümölcsöket sem kell kidobni, hiszen teljes biztonsággal fogyaszthatóak.

Ráadásul a kutatások szerint még könnyebben is emésztődnek, magasabb rezisztens keményítő és antioxidáns tartalmuknak köszönhetően.

Miért is barnul meg a banán?

Mind a héja, mind maga a gyümölcs képes megbarnulni, azonban különböző okokból. A héja azért válik barnává, mert az érési folyamat során etiléngáz termelődik. A gáz lebontja a savakat és a zöld klorofill pigmenteket, így válik a gyümölcs először sárgává, majd, ahogy még több termelődik, barnává. Ha a banán az érés során szétnyílik, vagy leszedjük a héját, a levegővel érintkezve oxidációs folyamat indul be, amelynek hatására megbarnul a gyümölcs is.

Hogyan késleltethetjük a barnulást?

Megfelelő tárolással könnyedén meghosszabbíthatjuk a banán tárolási idejét. Ha nem akarjuk, hogy az energiabomba gyümölcs hamar barnuljon, már a boltban kezdjük az erről való gondoskodást. Semmiképp se rakjuk műanyag zacskóba, mert az jelentősen gyorsítja az érési folyamatot. Természetesen, ez az otthoni tárolásra is igaz, csak magába tegyük a polcra vagy a hűtőszekrénybe. Mindenképp hagyjuk egy fürtben, ezáltal is lassítva az etiléngáz termelődését. Hiszen minél több gáz szabadul fel, annál gyorsabban érik meg a gyümölcs.

Érdekesség, hogy nemcsak a banán termel etiléngázt. Emiatt célszerű a banánt elkülönítve tárolni a többi, szintén gázt felszabadító gyümölcstől, mint például az alma és az avokádó. Továbbá, ha a fürtben csupán egy-két darab barnult meg, azt is érdemes eltávolítani, hogy a többi érési folyamatát ne gyorsítsa.

Two old ripe bananas on rustic wooden table, top view

Érdemes-e hűtőszekrényben tárolni?

A banán hűtőszekrényben történő tárolása egyáltalán nem rossz ötlet. A legjobb, ha szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg még zöld és éretlen, majd ha elkezd pöttyösödni és barnulni, berakjuk a hűtőbe. A hidegben is gyorsan fog barnulni, ám ez nem jelenti azt, hogy túl is érik. Ha túl nagy mennyiséget vásároltunk fel, érdemes megfontolni a fagyasztását. A fagyasztott banánszeleteket ráadásul még könnyebben is fel tudjuk használni smoothie-khoz, turmixokhoz vagy egészséges fagylalt alapanyagaként.

Ha már nagyon megbarnult a banán, ki kell dobni?

Nem! Bár a nagyon barna, plöttyedt banán nem túl bizalomgerjesztő, a sötétbarna, szinte már fekete színű gyümölcs is ehető. Mivel ilyenkor már nem gusztusos az állaga, illetve kiemelten magas a cukortartalma, leginkább banánkenyérbe vagy egyéb süteményekbe javasolt felhasználni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X