Főoldal > DIÉTA > Mindent a laktózintoleranciáról

Mindent a laktózintoleranciáról

laktórzintolerancialaktózpuffadástejcukor
0

Írta:

Puffadás, hasi görcsök, hasmenés, emésztési zavar – mindez a tej miatt? Ismerd meg a laktózintoleranciát a dietetikus segítségével.

A laktózintolerancia más néven tejcukor-érzékenység. Oka a laktáz enzim hiányos vagy elégtelen termelése.  Nem keverendő össze a tejfehérje-allergiával, amikor az immunrendszer lép működésbe. Laktózérzékenység esetén az immunrendszer nem aktivizálódik, és a tej, tejtermékek teljes elhagyására sincs szükség. A magyar lakosság 20-30 százalékát érinti a betegség, de az életkor előrehaladtával fokozatosan nő ez a szám.

Mi áll a laktózérzékenység hátterében?

Ha a tejcukor (laktóz) emésztése elégtelen vagy elmarad, változatlan formában kerül a vékonybélbe, ahol erjedésnek indul. Az erjedés során zsírsavak, gázok keletkeznek, amik puffadást, görcsöket okoznak, illetve az emésztetlen laktózzal együtt növelik az ozmotikus nyomást a vastagbélben, ami miatt a széklet hígul és hasmenés alakul ki.

A tökéletlen emésztés hátterében a laktózbontó, azaz a laktáz enzim elégtelen vagy hiányos termelése áll. Ennek több oka is lehet: megkülönböztetünk elsődleges (primer) és másodlagos (szekunder) laktózintoleranciát.

Az elsődleges forma korai típusa egy igen ritka, veleszületett betegség, amikor a laktáz enzim már születéskor hiányzik.

Késői típusában az enzim működése csak 3-6 éves kor után kezd csökkenni, illetve megszűnni. Az életkor előrehaladtával az enzim működése egyébként is csökken. Ez az oka annak, hogy sokaknál csak felnőttkorban jelentkeznek a tünetek.

Érdekesség! Világszerte a felnőtt lakosság kb. 75 százaléka laktózintoleráns, viszont az eloszlás országonként, földrészenként nagyon eltérő! Az afrikai, távol-keleti országokban az előfordulás akár a 90 százalékot is elérheti, míg az északi, skandináv országok lakosainak csupán 1-5 százaléka tejcukor-érzékeny. Ennek oka az évezredekre, évszázadokra visszanyúló gazdálkodási mód, életmód, állattartási szokások.

A tejcukor-érzékenység másodlagos formája egyéb, vékonybelet érintő betegség következtében alakul ki, pl. autoimmun lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegség, bélrendszeri fertőzés miatt. Az alapbetegség kezelésével, megszüntetésével általában a laktózintolerancia is megszűnik.

Milyen panaszok esetén gondolhatsz laktózérzékenységre?

Puffadás, hasi görcsök esetén mindig „kórjelző”, étkezés után mikor és hol (a has mely részén) jelentkeznek a tünetek. Laktózérzékenység esetén a panaszok a laktóz-tartalmú étel/ital elfogyasztása után már 30 perccel, de legkésőbb 3 órára rá jelentkeznek. Az este fogyasztott laktóz másnap reggel még panaszokat okozhat!

Jellemző tünetek a köldök körüli görcsös fájdalom; fokozott bélmozgás; kemény és puffadt has; fokozott gázképződés, illetve hányinger, hányás, hasmenés.

Ha a tüneteid a laktóz kizárásával megszűnnek, majdnem biztos, hogy laktózérzékeny vagy! A pontos diagnózishoz szakorvosi kivizsgálás és diagnózis szükséges, az öndiagnózis nem diagnózis! Utóbbi azért is fontos, mert más, komolyabb betegség is állhat a panaszok hátterében, amit érdemes kizárni.

A laktózérzékenység a kellemetlen tüneteken kívül egyéb egészségügyi problémákkal, súlyos szövődményekkel nem jár. Átmeneti vitamin-, ásványianyag-hiány, fogyás előfordulhat, de a megfelelő életmód, diéta mellett hamar megszűnnek a hiányok és a testsúly is rendeződik!

fresh milk

Hogyan vizsgálható a laktózintolerancia?

Több módon is kideríthető, a tejcukor áll-e a panaszaid hátterében. A vizsgálatok eredményét mindig szakorvos elemzi ki és adja ki.

A legáltalánosabb, legbiztonságosabb, de emellett sokszor kellemetlen, hasmenéses, görcsös panaszokat okozó vizsgálat a hidrogén kilégzési teszt. 2-3 órát vesz igénybe, mely során laktóz-tartalmú tesztitalt kell meginni, majd többször kifújásos méréssel mérik a hidrogén gáz koncentrációját. Az emésztetlen laktóz a hidrogént fejleszt, ami a véráramba és a lélegzetbe is bekerül. Magasabb értékek esetén valószínűsíthető a laktózintolerancia. Gyakori mellékhatás a gázosodás, hasmenés – mely a tömény tejcukor-oldatnak köszönhető.

Pici babáknál, hogy elkerüljék a tömény laktózos tesztital okozta mellékhatásokat, székletvizsgálatot végeznek, mely során a széklet savasságát mérik.

Gyakori még a genetikai vizsgálat, melyhez csupán egy szájnyálkahártya-kenet levétele szükséges. A vizsgálattal előre jelezhető a laktózérzékenység későbbi kialakulása.

Ritkább vizsgálat, de a vér glükóz szintjének mérésével is vizsgálható a laktózintolerancia. Bonyolult, szintén kevésbé alkalmazott, de megbízható módszer az izotópos vérvizsgálat.

Mihez kezdj, ha kiderül, hogy laktózérzékeny vagy?

Hogy a panaszokat megszüntesd, minimalizáld, először is lényeges laktózmentes étrendre áttérned! A későbbiek során meg kell állapítani az egyéni tolerancia mértékét, ugyanis nem biztos, hogy mindenből laktózmenteset kell választanod. Persze ha nem szeretnél kísérletezni, menj biztosra!

Fontos! A tejet, tejtermékeket nem kell kiiktatnod az étrendedből, csak válaszd a „laktózmentes” jelöléssel ellátott változatot!

A gyakori hasmenés miatt javasolt a bélflórát helyreállítani, illetve az esetlegesen átmenetileg kialakult vitamin-, ásványianyag-hiányt megszüntetni.

Lényeges megismerni a laktózmentes termékek lelőhelyeit, a kedvelt élelmiszerek, ételek laktózmentes változatait! Ebben lehet segítségedre egy dietetikus szakember.

Az étrendbe beépíthetők azok a tejet, tejszármazékot tartalmazó termékek, melyek csomagolásán vagy címkéjén a gyártó feltüntette a „laktózmentes” jelzőt. Akkor tekinthető egy készítmény laktózmentesnek, ha tejcukortartalma nem haladja meg a 0,1 grammot 100 grammonként. Csökkent tejcukor-tartalmú egy termék, ha a laktóz-tartalom 0,2 gramm/100 gramm.

Mivel a 14 jelölésköteles allergén között a tej (beleértve a laktóz) is szerepel, 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni, szóval bátran érdeklődhetsz a felszolgálóktól, pultban állóktól is!

A tanúsított laktózmentes termékeken túl olyan élelmiszert, étet fogyaszthatsz, melynek összetevői között nem szerepel:

  • tejcukor (laktóz)
  • tej
  • tejpor
  • tejszín
  • tejföl
  • krémföl
  • vaj
  • joghurt
  • kefir
  • túró
  • sajt
  • túró
  • író
  • tejsavó
  • tejsavópor
  • tejsavófehérje
  • citopánpor
  • tejes margarin
  • tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966)
  • kazein
  • kazeinát

Laktózérzékenység esetén a kecske-, juh- és a bivalytej is kerülendő!

Mindig légy körültekintő, és az előrecsomagolt termékeket alaposan tanulmányozd! A felvágottak, sonkafélék, húskészítmények alapvetően nem kéne, hogy tejet, laktózt tartalmazzanak, de adalékanyagként sokszor beleteszik!

Fogkrém, étrend-kiegészítők, különleges táplálkozási célú készítmények (tápszerek, testtömeg-szabályozást szolgáló termékek), biotermékek is tartalmazhatnak laktózt!

A különféle natúr (nem ízesített) tejek, tejtermékek szénhidrát-tartalma eltérhet. A csomagolás hátulján, a tápérték táblázatban a szénhidrátot kell figyelned! Az „ebből cukrok” kifejezés színtisztán a laktóz-tartalomra utal – meg is egyezik az össz. szénhidrát-tartalommal –, ugyanis a tejben nincsen más szénhidrát, csak a tejcukor. Más kérdés az ízesített, hozzáadott cukrot tartalmazó termékek!

Close-up Of A Woman Rejecting Glass Of Milk At Home

A sajtok tekintetében érdekesség, hogy már a sajtkészítés során megindul a tejcukor lebontása. Vagyis nemcsak laktáz enzim hozzáadásával, hanem érleléssel is „készíthető” laktózmentes sajt. Általánosságban elmondható, minél keményebb egy sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz.

  • Kemény sajtok (pl. ementáli, parmezán, cheddar) esetén a savó elvonásával gyakorlatilag a laktóz is távozik.
  • Félkemény sajtokban (pl. trappista, eidami, gouda) pár nap,
  • lágy sajtokban (brie, camambert) pár hét után ér véget a tejcukor bontása.

Ha egy sajt csomagolásán nem látod a „laktózmentes” feliratot, de a szénhidrát-tartalma 0,1 gramm vagy kevesebb / 100 gramm, akkor az természetes módon laktózmentes.

Étrended összeállításakor törekedj a kiegyensúlyozott, változatos, egyéni igényeknek megfelelő táplálkozásra. Ha amellett döntesz, elhagyod a tej, tejtermékeket az étrendedből, a kalcium-pótlásra kiemelt figyelmet kell fordítanod! Ez elsősorban ne étrend-kiegészítő formájában történjen, hanem ismerd meg azokat az élelmiszereket, ételeket, melyeknek természetesen magas a kalcium-tartalma. Gazdag ásványianyag-források az olajos magvak (kiemelten a mák, a szezámmag és a dió), a hüvelyesek (csicseriborsó, szója), a szardínia vagy az aszalt gyümölcsök.

Hova tűnik a tejcukor a laktózmentes termékekből?

Mivel igen bonyolult lenne kivonni a laktózt a termékekből, csupán arról van szó, hogy a tejcukor bontásához szükséges enzimmel egészíti ki őket. A hozzáadott laktáz enzim elvégzi a munkát: glükózzá (szőlőcukorrá) és galaktózzá bontja a laktózt, amire a laktózérzékeny emésztőrendszere nem képes. A lebontott cukrok már nem okoznak kellemetlen panaszokat, hanem a bélrendszerből közvetlenül a véráramba kerülnek.

Bizonyára sokan észrevették már, hogy a laktózmentes tej édesebb hagyományos társánál. Ennek oka lebontott szénhidrátok: a laktóz kevésbé édes, mint a szőlőcukor, amely édesebb ízt kölcsönös a tejnek.

Mi van akkor, ha nem tudod elkerülni a laktózt?

A laktázt tartalmazó készítmények forgalomba kerülése jelentősen megkönnyítette a laktózérzékenyek életét. Legismertebb a laktáz tabletta, de kapszula, csepp és por formájában is elérhető! Főként az életkor, élethelyzet határozza meg, mikor melyiket érdemes alkalmazni.

Használatuk mellett laktózt tartalmazó étel is fogyasztható, hiszen hatóanyaga maga a laktáz enzim.

A szájon át alkalmazott készítményeket közvetlenül étkezés előtt kell alkalmazni. Feltétlenül el kell olvasni a betegtájékoztató, de általánosságban elmondható, hogy a tablettákban/kapszulákban lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (200 ml tej elfogyasztása) feldolgozásához elegendő. Az adagolást mindig a tervezett étkezéshez kell igazítani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X