Főoldal > DIÉTA > 16:8 diéta – 8 óra evés, 16 óra pihenés

16:8 diéta – 8 óra evés, 16 óra pihenés

16:8 diétaböjtdiétaétkezés
0

Írta:

Az időszakos böjt (Intermittent fasting – IF) névre hallgató táplálkozási módszer egy évek óta létező fogyókúra, melynek több típusa is van.

A legújabb variációja a 16:8 elnevezést kapta, és a lényege, hogy egy 8 órás időintervallumban eszünk csak, majd 16 órán át egyáltalán nem viszünk be táplálékot.

Mi is az a 16:8 diéta?

Az időszakos böjt diéta ezen formájában tehát az étkezéseket a napod egy 8 órás szakaszára időzíted, jellemzően a nap közepére, pl. reggel 10 óra és délután 6 óra közé. Ebben az időtartamban kalóriamegvonás nélkül, bármit megehetsz. Mivel az anyagcsere a reggeli órákban gyorsabb, hatékonyabb lehet, ha a 8 órát úgy időzíted, hogy minél korábban kezdődjön, mivel így könnyebben égeted el a kalóriákat, persze akkor több idő marad délután/este, amíg böjtölnöd kell. Ebben a maradék 16 órában tehát nem ehetsz semmit, viszont fontos a sok folyadékbevitel, főként víz, tea, de akár kalóriamentes üdítő vagy kávé formájában is.

Működik a módszer?

Nemrégiben jelent meg az első tanulmány, amely 12 hetes időszakban vizsgált 23 túlsúlyos személyt, akik a 16:8 diéta alapján reggel 10 és délután 6 óra között ehettek bármit, a nap többi részében azonban csak kalóriamentes folyadékot fogyasztottak. A tanulmány megállapította, hogy a kontrollcsoporttal összehasonlítva a résztvevők napi kb. 350 kalóriával fogyasztottak kevesebbet, kis mértékű fogyás volt tapasztalható náluk és a vérnyomásuk is javult.

Ezek alapján tehát a módszer úgy tűnik, hogy alkalmas arra, hogy fogyjunk vele, a kérdés az, hogy más időbeosztású időszakos böjtökhöz képest mennyire hatékony. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a koffeintartalmú italok fogyasztása a böjti órákban megzavarhatja az anyagcserét. Rámutattak továbbá arra is, hogy a diéta hosszabb távú hatásaira vonatkozóan további kutatás szükséges. A legtöbb időszakos böjtölés módszerét vizsgáló kutatást korábban állatokon végezték, nincs túl sok releváns adat emberi résztvevőkkel.

16 órányi böjtölés alatt egyébként a szervezetben beindul a ketózis is, vagyis az az állapot, amikor a tested az elraktározott zsírt kezdi el bontani ahhoz, hogy energiát nyerjen, ez elősegíti a fogyást.

Bulimia or eating disorder concept. Time for diet. Copy space

Neked való a 16:8 diéta?

Nyilvánvalóan jó pár hátulütője van a módszernek, nem fér bele a buli és pizzázás a barátokkal, vagy egy késői közös családi vacsora, a kutatások alapján azonban hatásos, főleg, ha a „bármit ehetek” 8 órában is odafigyelsz arra, hogy milyen típusú ételeket fogyasztasz. De ahogy minden étkezési módszernél, ha a cél a fogyás, végül egyetlen dolog számít: a kalóriadeficit, azaz, hogy a nap végére több legyen az elégetett kalória, mint a bevitt.

Nagy előnye, hogy meglehetősen könnyű betartani. Nem kell számolgatnod, dobozolnod, előre készülnöd – csupán az órát figyelni. Segít csökkenteni az éhségérzetet, egyensúlyba állítja a hormonokat, segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását.

Nem ajánlott ez a fajta étkezési stratégia a cukorbetegeknek, ha babát tervezel vagy állapotos vagy, ha valaha is étkezési zavarral küzdöttél, vagy ha olyan gyógyszert szedsz a reggeli vagy az esti órákban, amit tilos éhgyomorra bevenni. Érdemes orvossal konzultálni, mielőtt belevágnál, és csak akkor kezdj bármilyen időszakos böjtölős diétába, ha az számodra megfelelő.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

diétaéhség

6 étel, amitől csak éhesebb leszel

Írta:
0

Jobb esetben csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, ám ekkor sem mindegy, hogy mennyire telítő ételt választunk. Vannak olyan táplálékok, amelyekből pár falat is elég ahhoz, hogy tele legyünk, míg más étkezések után egy órával később már korog a gyomrunk.

Kövess Facebook-on!
X