Főoldal > DIÉTA > 16:8 diéta – 8 óra evés, 16 óra pihenés

16:8 diéta – 8 óra evés, 16 óra pihenés

16:8 diétaböjtdiétaétkezés
0

Írta:

Az időszakos böjt (Intermittent fasting – IF) névre hallgató táplálkozási módszer egy évek óta létező fogyókúra, melynek több típusa is van.

A legújabb variációja a 16:8 elnevezést kapta, és a lényege, hogy egy 8 órás időintervallumban eszünk csak, majd 16 órán át egyáltalán nem viszünk be táplálékot.

Mi is az a 16:8 diéta?

Az időszakos böjt diéta ezen formájában tehát az étkezéseket a napod egy 8 órás szakaszára időzíted, jellemzően a nap közepére, pl. reggel 10 óra és délután 6 óra közé. Ebben az időtartamban kalóriamegvonás nélkül, bármit megehetsz. Mivel az anyagcsere a reggeli órákban gyorsabb, hatékonyabb lehet, ha a 8 órát úgy időzíted, hogy minél korábban kezdődjön, mivel így könnyebben égeted el a kalóriákat, persze akkor több idő marad délután/este, amíg böjtölnöd kell. Ebben a maradék 16 órában tehát nem ehetsz semmit, viszont fontos a sok folyadékbevitel, főként víz, tea, de akár kalóriamentes üdítő vagy kávé formájában is.

Működik a módszer?

Nemrégiben jelent meg az első tanulmány, amely 12 hetes időszakban vizsgált 23 túlsúlyos személyt, akik a 16:8 diéta alapján reggel 10 és délután 6 óra között ehettek bármit, a nap többi részében azonban csak kalóriamentes folyadékot fogyasztottak. A tanulmány megállapította, hogy a kontrollcsoporttal összehasonlítva a résztvevők napi kb. 350 kalóriával fogyasztottak kevesebbet, kis mértékű fogyás volt tapasztalható náluk és a vérnyomásuk is javult.

Ezek alapján tehát a módszer úgy tűnik, hogy alkalmas arra, hogy fogyjunk vele, a kérdés az, hogy más időbeosztású időszakos böjtökhöz képest mennyire hatékony. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a koffeintartalmú italok fogyasztása a böjti órákban megzavarhatja az anyagcserét. Rámutattak továbbá arra is, hogy a diéta hosszabb távú hatásaira vonatkozóan további kutatás szükséges. A legtöbb időszakos böjtölés módszerét vizsgáló kutatást korábban állatokon végezték, nincs túl sok releváns adat emberi résztvevőkkel.

16 órányi böjtölés alatt egyébként a szervezetben beindul a ketózis is, vagyis az az állapot, amikor a tested az elraktározott zsírt kezdi el bontani ahhoz, hogy energiát nyerjen, ez elősegíti a fogyást.

Bulimia or eating disorder concept. Time for diet. Copy space

Neked való a 16:8 diéta?

Nyilvánvalóan jó pár hátulütője van a módszernek, nem fér bele a buli és pizzázás a barátokkal, vagy egy késői közös családi vacsora, a kutatások alapján azonban hatásos, főleg, ha a „bármit ehetek” 8 órában is odafigyelsz arra, hogy milyen típusú ételeket fogyasztasz. De ahogy minden étkezési módszernél, ha a cél a fogyás, végül egyetlen dolog számít: a kalóriadeficit, azaz, hogy a nap végére több legyen az elégetett kalória, mint a bevitt.

Nagy előnye, hogy meglehetősen könnyű betartani. Nem kell számolgatnod, dobozolnod, előre készülnöd – csupán az órát figyelni. Segít csökkenteni az éhségérzetet, egyensúlyba állítja a hormonokat, segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását.

Nem ajánlott ez a fajta étkezési stratégia a cukorbetegeknek, ha babát tervezel vagy állapotos vagy, ha valaha is étkezési zavarral küzdöttél, vagy ha olyan gyógyszert szedsz a reggeli vagy az esti órákban, amit tilos éhgyomorra bevenni. Érdemes orvossal konzultálni, mielőtt belevágnál, és csak akkor kezdj bármilyen időszakos böjtölős diétába, ha az számodra megfelelő.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X