Főoldal > DIÉTA > Fogyj könnyen és gyorsan a Keto Reset diétával

Fogyj könnyen és gyorsan a Keto Reset diétával

étkezésfogyásketo reset diétaketogénketogén diétatáplálkozászsírzsírégetés
0

Írta:

Vitathatatlan, hogy a ketogén az egyik legnehezebben betartható diéta, emiatt ne csodálkozz, ha már néhány nap után legszívesebben feladnád az egészet. De itt vagy egy könnyebb verziója, ha mégis így szeretnél fogyni.

Mindenképp le kell mondanod kedvenc, szénhidrátban dúskáló ételeidről, majd rájössz, hogy még a diabetikus nasikat is törölnöd kell a bevásárlólistáról. Miközben az első két nap úgy megundorodsz a rengeteg zsírtól, hogy inkább már nem is ennél egy falatot se. Ha mindez nem lenne elég, az állandó rosszullétek és a hihetetlen gyengeségérzet sem könnyítik meg mindennapjaid. Milyen jó lenne, ha jobban felkészülhettél volna minderre, mielőtt belevágsz, igaz?
Itt jön a megoldás Mark Sisson-tól, aki Őseink egészsége című könyvével vált ismertté a magyar közönség számára. A paleolit táplálkozással foglalkozó blog alapítójának 2016-ban The Keto Reset Diet: Reboot Your Metabolism in 21 Days and Burn Fat Forever címmel megjelent újabb könyve lehet a vágyott megoldás a problémára.

Mi az a Keto Reset diéta? Miben különbözik a ketogén diétától?

Alapjaiban a ketogén– és a keto reset diéta megegyezik, hiszen mindkettő arra készteti a szervezetet, hogy a szénhidrátok helyett a zsírokból nyerje az energiát. A keto reset viszont mindehhez lassabban és fokozatosabban vezet, ezáltal nem terheli meg hirtelen a szervezetet. Valójában nem más, mint egy pontos útmutató, amely segít, hogy a ketózis állapotába kerülhess. Kidolgozásával Mark Sisson fő célja az volt, hogy leegyszerűsítse a diétát, és segítse annak pontos kivitelezését, a maximális hatékonyság érdekében.

Hogyan épül fel a ketogén diéta a makrotápanyagok szempontjából?

A ketogén diéta tehát jelentősen visszaszorítja a szénhidrátok fogyasztását, és megnöveli a zsírbevitelt. Egy átlagos ketogénező napi kalóriabevitelének 60-75%-a zsír, 15-30%-a fehérje, míg 5-10%-a szénhidrát. Ez jelentősen eltér a dietetikusok általános ajánlásától, amely 45-65% szénhidrátbevitelt javasol.

Hogyan működik a Keto Reset diéta?

A Keto Reset diéta könnyítése egy 21 napos bevezető periódus, amely nem túl szigorú, így a kezdők ketogén változataként is értelmezhető. Három héten át búcsút mondhatsz az egyszerű cukroknak ugyanúgy, mint a finomított pékáruknak, azonban továbbra is fogyaszthatsz keményítőtartalmú zöldségeket, mint például krumplit, illetve néhány gabonát. A program első részét addig kell tartani, amíg a szervezet hatékonyan nem kezdi el égeti a zsírt. Ha ez megtörténik, leginkább azt fogod tapasztalni, hogy kevésbé vagy éhes, illetve több energiád lesz a mindennapi teendőkhöz és az edzésekhez. Amikor a tested alkalmazkodott a zsírbevitelhez, már készen állsz arra, hogy belevesd magad az igazi ketogén diétába. Itt már értelemszerűen szinte az összes szénhidráttól elköszönhetsz. A felvezetés beiktatása leginkább azért előnyös, mert segítségével elkerülheted a diéta elejével járó rosszulléteket.

43455602 - avocado egg boats with bacon. low carb high fat breakfast

Mennyire hatékony a Keto Reset diéta fogyás szempontjából?

Nincsenek csodák, valójában minden diéta működik, amely kalóriadeficitet eredményez. A ketogén diéta csak akkor jár jelentős fogyással, ha nemcsak ellesel belőle egy-két taktikát, hanem pontosan betartod a szabályait. Ezért érdemes bevetni a Keto Reset diétát, amely könnyebben követhető, így nagyobb eséllyel lesz sikeres a fogyókúrád. Ám ennél is kiválóan kell ismerni a makrotápanyagokat, és pontosan tudni, hogy mennyi kalóriát viszel be belőlük. Mielőtt belevágnál, célszerű egy dietetikussal konzultálni, nemcsak azért, hogy segítsen az étrended megírásában, hanem, hogy biztosan tudd, ez a diéta tényleg neked való.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X