Főoldal > DIÉTA > Tényleg egészséges nyers ételeket fogyasztani?

Tényleg egészséges nyers ételeket fogyasztani?

étkezésnyers ételtáplálkozás
0

Írta:

Bár Gisele Bündchen és férje is ezt a diétát követi, az étkezési szakértők szerint több hátránya van, mint előnye a csak nyers ételeket tartalmazó étrendnek.

Mi számít nyers ételnek?

A dietetikusok szerint azok az ételek, melyeket nem főzünk meg 48 °C fölött, nyersnek számítanak. A legtöbb ilyen ételt szilárdan, esetleg püré formájában, vagy turmixolva fogyaszthatjuk el.

Miért jó ez nekünk?

Az ételekben található természetes enzimek, vitaminok és ásványi anyagok főzés közben megsérülnek, illetve elvesznek. Amennyiben nyersen fogyasztjuk az ételeket, ezek a tápanyagok mind bekerülnek a szervezetünkbe, bár a gyomor magas savtartalma miatt szinte azonnal el is pusztulnak bennünk.

Pontosan mit lehet enni a nyers diéta során?

A táplálkozásunk egyik felét nyers ételekből (zöldségekből, gyümölcsökből, extraszűz olívaolajból, feldolgozatlan kókuszolajból, magvakból), a másik felét pedig 48 °C alatt készült zöldségekből, tojásokból, illetve húsokból kell összeállítani.

Minden, ami 48°C fölött készül el, szigorúan tiltólistás. Ez azt jelenti, hogy a sütőt, a mikrohullámú sütőt, illetve az előre csomagolt, feldolgozott élelmiszereket mind mellőzni kell, csakúgy, mint a sót, a pasztőrözött gyümölcsleveket, illetve a tésztaféléket.

Vannak előnyei a diétának?

Igen, hiszen az átlagosnál több gyümölcsöt és zöldséget eszünk, ráadásul mellőzük a feldolgozott ételeket is. A diéta ráadásul segít megelőzni a gyomorproblémákat, a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a diabéteszt is.

48681726 - blended smoothie with ingredients, selective focus.

És vannak hátrányai?

Sajnos igen, hiszen nem fogyaszthatunk ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag főtt húsokat, valamint tejtermékeket sem.

A diéta mellékhatásai közé – a vitaminhiányon túl – a bélpuffadás és a fokozott gáztermelés is sorolható, ezért irritábilis bélszindrómával (IBS) rendelkezők számára kifejezetten ellenjavallt a diéta követése.

A feldolgozatlan tejtermékek ezen kívül listeria monocytogenes nevű baktériumot hordozhatnak magukban, míg a nyers húsok és a tojások olyan más kórokozókat tartalmazhatnak, melyek károsak lehetnek az immunrendszerre és áldott állapotban lévő kismamákra egyaránt.

Érdemes kipróbálni a nyers étel alapú diétát?

Nem véletlenül találták fel a főzést, de tény, hogy megannyi zöldség és gyümölcs sokkal egészségesebb nyersen fogyasztva, mint főtten. Ennek ellenére a csak nyers ételeket tartalmazó étrend nem tesz jót az egészségnek, hiszen a szervezetünk számára nélkülözhetetlen elemek hiányoznak belőle.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X