Főoldal > DIÉTA > 5 egészségtelen baki, amit főzés közben elkövetsz 

5 egészségtelen baki, amit főzés közben elkövetsz 

diétaegészségételétkezésfogyásfőzésmikrohullámú sütőműanyagolajsütéstáplálkozás
0

Írta:

Az otthoni ételkészítésnek nem csak az a szépsége, hogy a kifőzdés kosztnál jóval egészségesebb és olcsóbb fogások készíthetőek, de – mint kreatív folyamat –, sokakat teljesen ki is kapcsol. Rejthet azonban a dolog néhány veszélyt is magában.

Mérgező étolajat használsz

Habár az étolaj nem a legegészségesebb zsiradékfajta, azért természetesen önmagában, helyesen alkalmazva nem mérgező. Akkor azonban már igen, ha többször melegíted fel, és használod sütéshez-főzéshez. Az olaj újramelegítésekor ugyanis olyan folyamatok indulnak el, amelyek akár rákkeltőek is lehetnek. Tilos tehát a többszöri használat, viszont például a kókuszolajra ez már nem igaz, leszűrve többször is felhasználhatod.

Túl sokat mikrózol

A mikrohullámú sütő ma már egy olyan kényelmi eszköz, ami rohanós napjainkhoz tökéletesen alkalmazkodik. A probléma az, hogy ezt eredetileg nem mindennapos használatra fejlesztették ki, és rendkívül nagy károkat tud okozni a szervezetében az, aki rendszeresen használja. A mikrohullámok ugyanis megváltoztatják az étel szerkezetét, akár rákkeltővé is tehetik, főleg, ha magas hőfokot használunk. Egészséged védelme érdekében jobban jársz, ha kis lábasokban a tűzhelyen melegíted, főzöd ételeidet.

26703884 - reusable plastic container in the larder

Sérült edényekben főzöl

A sérült edényekben való főzőcskézést jobb, ha elfelejted. Egy zománc lepattanása, a réz vagy öntöttvas sérülése azért különösen veszélyes, mert az edények intenzív hőhatásnak vannak kitéve. Ha a lábasok, fazekak sérülnek, az edényekben lévő káros anyagok sokkal erőteljesebben oldódnak ki és keverednek az ételekbe. Komoly egészségügyi kockázatokat járhat, ha nem cseréled le őket.

Bevonat nélküli rézedényeket használsz

A rézlábasok, -serpenyők használata mindaddig teljesen biztonságos, amíg nem mikróban használod, és megfelelő ón- vagy rozsdamentes bevonattal vannak ellátva. A bevonat nélküli rézedények olyan mennyiségű rezet bocsáthatnak ki, amelyek akár még rosszullétet is okozhatnak. Ezeket cseréld le, és vásárolj jó minőségű, ón- és rozsdamentes bevonattal rendelkező edényeket.

Nem megfelelő műanyag edényekben melegítesz

Bár már a mikró egészségre gyakorolt hatásairól már esett szó, de tovább tetőzhető a dolog azzal, ha olyan műanyag edényben melegíted az ételeidet, amelyekben nem lenne szabad. Nem véletlenül szerepel a műanyag edényeken, hogy mi a minimális és maximális hőfok, amelyek között lehet tárolni, melegíteni. Ha egy sima, nem mikrózható műanyag edénybe dobod be az ebédedet vagy főzöl bármit, akkor azzal is számolj, hogy az ételbe olvadt műanyag is kerül, ami rendkívül veszélyes.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X