Főoldal > DIÉTA > Mégsem hizlal az éjjeli nassolás

Mégsem hizlal az éjjeli nassolás

esti evéshízáshizlalónassolás
0

Írta:

Bár eddig úgy tudtuk, hogy az esti falatozás súlygyarapodást okoz, a legújabb kutatások szerint ettől nem feltétlenül rakódhatnak ránk pluszkilók.

Dietetikusok és étkezési szakértők sorától hallottuk már, hogy az éjjeli lakmározás káros hatással van az egészségünkre és a testtömegünkre. Ezt azzal magyarázták, hogy a nap végén lelassul az emésztés, a plusz kalóriákat pedig nehezen tudjuk elégetni, ami hízáshoz vezethet. A legújabb kutatások viszont azt igazolják, hogy a későn elfogyasztott ételek nem hizlalóbbak annál, mint amit reggel, vagy a nap folyamán fogyasztunk el.

Ez az állítás merőben megváltoztathatja az étkezési szokásainkat, hiszen a professzorok szerint teljesen mindegy, hogy reggel vagy este fogyasztunk-e el egy 500 kalóriás menüt – a lényeg, hogy energiaraktárainkhoz alkalmazkodva étkezzük. Tehát ha este aktívabb vagy az átlagnál, bőven belefér egy szénhidrátban gazdag vacsora, ha azonban már korán ágyba bújsz, inkább a reggeli órákra tartogasd a több ételt (és finomságot).

A legújabb felfedezés átírja az „este 6 után már ne egyél semmit” és a „vacsorázz úgy, mint egy koldus” szabályokat, hiszen az eredmények kimondják, hogy minden étrendet az egyén egészségének és életvitelének megfelelően kell kialakítani: nem várható el tehát, hogy az esti műszakban dolgozók ne egyenek éjjel semmit, ahogyan az éjjeli baglyoknak is megengedett a nassolás.

Ezek után felmerülhet bennük a kérdés: milyen étkezési szabályokat kövesünk, ha az egészséges életvitel a cél? A válasz összetett és minden embernek más diétás praktika válik be. Általánosságban azonban elmondható, hogy a sok zöldség és gyümölcs, valamint vízfogyasztás kedvez az egészségnek, ahogyan a változatos (fehérjében, rostban, zsírban, szénhidrátban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag) étrend is sokat lendíthet a közérzeten és az energiaszinten.

Ha még több egészséges étkezési trükkre vagy kíváncsi, hadd mutassuk be azt a 10 diétás praktikát, ami garantáltan megváltoztatja az életedet!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X