Főoldal > DIÉTA > A túl sok csokoládé depresszióssá tehet

A túl sok csokoládé depresszióssá tehet

csokicsokoládédepresszió
0

Írta:

Hiába termel boldogsághormont, egy új kutatás szerint depressziósak lehetünk tőle!

Egy 2018-as brit kutatás szerint hiába termel boldogsághormont, a csokoládéban található cukor mértéktelen fogyasztása nemcsak a fizikális, hanem a mentális egészséget is befolyásolja – legalábbis a férfiaknál.

A professzorok 200 férfit vizsgáltak meg, és a három hetes teszt alatt azt figyelték meg, hogy azok, akik napi 67 mg cukrot fogyasztottak, 5%-kal jobban hajlamosabbak voltak a kedélyingadozásra és a depresszióra, mint azok, akik napi 39.5 mg-nál kevesebbet ettek meg. Ez azt jelenti, hogy a férfiak többsége hiába fogyasztott több csokoládét, a kedvük csak rosszabb lett tőle – annak ellenére, hogy a csoki hatására boldogsághormon, azaz endorfin termelődik az agyban.

45834868 - assorted dark chocolate bars and chopped chocolate on vintage wooden background.

A meglepő eredményt azzal indokolták a professzorok, hogy az önbizalomhiányos férfiak alapból több édességet esznek, mert cukorral próbálják pótolni az életükből hiányzó boldogságot és szeretetet; valamint, hogy a cukor (a droghoz hasonlóan) olyan szenvedélybetegséget vált ki az emberből, melynek csak nagyon nehéz ellenállni, így az ember még többet eszik belőle.

Innentől kezdve már csak pár lépés a cukor iránti függőség kialakulása, mely bizonyítottan kedélyállapot-változásokat és depressziót okoz. Épp ezért, Dr. Anika Knuppel vezető kutató még inkább óva inti a pácienseit a cukor fogyasztásától, hiszen már klinikailag is hozzáköthető a férfiak szervi és nem szervi betegségeinek kialakulásához.

A kutatás eredményeinek fényében tehát megállapítható, hogy bár az édességek rövidtávon boldogítanak, rendszeres fogyasztással nő önbizalomhiány, az elégedetlenség, a rosszkedv és mentális betegségek kialakulásának veszélye – legalábbis a férfiaknál.

Szerencsére nők és a túlzott cukorfogyasztás között nem találtak hasonló összefüggéseket a kutatók, ám azt továbbra is fent tartják, hogy nálunk is jelentős szervi problémákat okozhat a mértéktelen édességfogyasztás.


További cikkeink a témában

diétafogyás

Ekkor egyél, ha fogyni szeretnél!

Írta:
0

Amikor úgy döntesz, hogy megszabadulsz pár kilótól és ezt el is meséled másoknak, bombázni fognak azzal, hogy milyen ételeket egyél és mennyit. De nem ez az egyetlen dolog, amit meg kell gondolnod, az időzítés is legalább olyan fontos!

Kövess Facebook-on!
X