Főoldal > DIÉTA > A túl sok csokoládé depresszióssá tehet

A túl sok csokoládé depresszióssá tehet

csokicsokoládédepresszió
0

Írta:

Hiába termel boldogsághormont, egy új kutatás szerint depressziósak lehetünk tőle!

Egy 2018-as brit kutatás szerint hiába termel boldogsághormont, a csokoládéban található cukor mértéktelen fogyasztása nemcsak a fizikális, hanem a mentális egészséget is befolyásolja – legalábbis a férfiaknál.

A professzorok 200 férfit vizsgáltak meg, és a három hetes teszt alatt azt figyelték meg, hogy azok, akik napi 67 mg cukrot fogyasztottak, 5%-kal jobban hajlamosabbak voltak a kedélyingadozásra és a depresszióra, mint azok, akik napi 39.5 mg-nál kevesebbet ettek meg. Ez azt jelenti, hogy a férfiak többsége hiába fogyasztott több csokoládét, a kedvük csak rosszabb lett tőle – annak ellenére, hogy a csoki hatására boldogsághormon, azaz endorfin termelődik az agyban.

45834868 - assorted dark chocolate bars and chopped chocolate on vintage wooden background.

A meglepő eredményt azzal indokolták a professzorok, hogy az önbizalomhiányos férfiak alapból több édességet esznek, mert cukorral próbálják pótolni az életükből hiányzó boldogságot és szeretetet; valamint, hogy a cukor (a droghoz hasonlóan) olyan szenvedélybetegséget vált ki az emberből, melynek csak nagyon nehéz ellenállni, így az ember még többet eszik belőle.

Innentől kezdve már csak pár lépés a cukor iránti függőség kialakulása, mely bizonyítottan kedélyállapot-változásokat és depressziót okoz. Épp ezért, Dr. Anika Knuppel vezető kutató még inkább óva inti a pácienseit a cukor fogyasztásától, hiszen már klinikailag is hozzáköthető a férfiak szervi és nem szervi betegségeinek kialakulásához.

A kutatás eredményeinek fényében tehát megállapítható, hogy bár az édességek rövidtávon boldogítanak, rendszeres fogyasztással nő önbizalomhiány, az elégedetlenség, a rosszkedv és mentális betegségek kialakulásának veszélye – legalábbis a férfiaknál.

Szerencsére nők és a túlzott cukorfogyasztás között nem találtak hasonló összefüggéseket a kutatók, ám azt továbbra is fent tartják, hogy nálunk is jelentős szervi problémákat okozhat a mértéktelen édességfogyasztás.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X