Főoldal > DIÉTA > Tápai Szabina könnyű lábakon jár (x)

Tápai Szabina könnyű lábakon jár (x)

lábak
0

Írta:

A nyár beköszöntével előkerülnek a szekrényből a rövidebb szoknyák és a lenge ruhák, végre harisnyát sem kell hordanunk, és nem mellesleg kedvünkre napoztathatjuk csupasz lábainkat a balatoni strandon.

A visszér-problémákkal küzdők viszont pontosan tudják, hogy a kidudorodó, kékes-lilás erek, a duzzadt boka sokakat visszatart az előbb említett örömök élvezetétől. A visszérbetegség megelőzésének fontosságáról Tápai Szabina, EHF-kupagyőztes kézilabdázóval, a Könnyű Lábak visszérkampány nagykövetével beszélgettünk, akinek sportolóként mindig is kiemelten fontos volt lábai egészségének megőrzése.

Bár a visszérproblémák sokszor genetikai okokra vezethetők vissza, olyan tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásukban, mint a túlsúly, a terhesség, a mozgásszegény életmód – vagy ennek éppen ellenkezője, a lábak túlzott igénybevétele tartós állómunka esetén. Emellett jelentős terhet róhatnak a lábakra egyes profi sportok is, így Szabina régóta ügyel lábai és velük együtt vénái egészségére. „Aktív sportolói éveim alatt az edzések és a meccsek után sportmasszőr segített nekünk az izmok lazításában, otthon pedig ügyeltem rá, hogy a lábaimat felpolcoljam, és úgy pihentessem őket.”

A sportoló szerencsés, hiszen sem aktív profi kézilabdás időszakában, sem pedig terhességei alatt nem tapasztalt magán visszér-problémákat, amihez a szerencse mellett természetesen az is hozzátartozik, hogy tudatosan figyel a megelőzésre, így a rendszeres mozgásra és az egészséges étkezésre is. „A mozgás ne erőfeszítés, hanem a mindennapok örömteli, természetes része legyen: kertészkedjünk a kertben, biciklizzünk a környéken, vegyünk részt egy online jógaórán – megannyi lehetőség közül választhatunk.” -világít rá.

A mozgás mellett az egészséges étrend kialakítása is nagyban hozzájárul a visszér-panaszok megelőzéséhez: „Az aktív sportolói évek alatt megtanultam saját magam odafigyelni az egészséges táplálkozásra, akkoriban még sokkal kevesebb információ jutott el hozzánk ezzel kapcsolatban. Nem szigorú diétákat kell követni, inkább arra érdemes figyelni, hogy főleg egészséges ételek kerüljenek a tányérra. Természetesen nálunk is a család minden tagja hatalmas örömmel eszik a szülinapi tortából, a hétköznapokon viszont a gyerekek uzsonnára nem édességet, hanem gyümölcsöt kapnak.”

Nagyon fontos, hogy már kialakult visszér-probléma esetén se keseredjünk el, hanem keressük fel a szakorvost. A betegséggel mindenképpen foglalkozni kell, és minél hamarabb tesszük ezt, az annál jobban kezelhető.

Bővebb információ: www.visszertabletta.hu

Kép: Tápai Szabina saját


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X