Főoldal > DIÉTA > 3 alattomos veszély a fogyókúrádban

3 alattomos veszély a fogyókúrádban

diétaétrendfogyókúra
0

Írta:

A legtöbb diétás étrend kizárólag a minél gyorsabb fogyást tartja szem előtt, az egészséggel mit sem törődve. Pedig szervezetünk tökéletes működéséhez nélkülözhetetlenek bizonyos tápanyagok, amiket kizárólag a táplálkozással vihetsz be.

Számos veszéllyel járhat, ha hiányosan étkezel. Lássuk, miként ismerheted fel, és hogyan kerülheted el a leggyakoribb fogyókúrás veszélyeket.

1. veszély: Szénhidráthiány

Sok fogyókúrás módszer alapul a szénhidrátok teljes mellőzésén (pl. Atkins-diéta, Zónadiéta), de a szénhidrát az izmok és az agy üzemanyaga, ezért nem mellőzheted teljesen az étrendedből.
Mi utalhat szénhidráthiányra?
Kimerültség, ingerlékenység, gyötrő éhség.
Hogyan kerüld el?
Nem kell félned a hízástól, ha magas rosttartalmú ételekből nyered a napi szénhidrátadagot. Egyél zöldségeket, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárut! Ezek – a finomított szénhidrát-alapú termékekkel szemben – nem okoznak vércukoringadozást, így egész nap energikusnak és jóllakottnak érezheted magad.

2. veszély: Fehérjehiány

Ha a táplálkozás alatt nem juttatsz elegendő fehérjét a szervezetedbe, tested az izmokból próbálja kinyerni a számára szükséges tápanyagokat. Így a fehérjeszegény diétád eredménye nem karcsú alak lesz, hanem puha, löttyedt izomzat.
Mi utal fehérjehiányra?
A fehérjehiánynak nincs különösebb észlelhető tünete.
Hogyan kerüld el?
Diétás étrendedből ne hagyd ki a sovány húsokat és az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.

3. veszély: Vitaminhiány

Néhány diéta kizárólag egy bizonyos ételre építi a fogyókúrát (pl. alma).  Ennek az a hátránya, hogy a táplálkozás túl egyoldalú lesz, egyes tápanyagokból és vitaminokból sok kerül a szervezetbe, míg másokból semmi.
Mi utal vitaminhiányra?
Mindegyik vitamin hiánya más-más tünetet okozhat a szervezetedben, de az immunrendszer legyengülése általános tünet.
Hogyan kerüld el?
Fogyókúra idején is a változatosságot tartsd szem előtt! Egyél minél több magas vitamintartalmú zöldségeket és gyümölcsöt (pl: sárgarépát, spenótot, káposztát, citrusféléket, kiwit)!

Mit tehetsz még?

  • Fogyókúrád alatt ne mondj le kedvenc fogásaidról, de figyelj oda az elkészítési módjukra és a mennyiségükre! Lehet, hogy többet fizetsz majd a pénztárnál, de hosszabb távon mindenképpen megéri, mert az egészséged múlik rajta.
  • A húsok sütéséhez használj teflont, mert így pici olaj is elég a sütéshez, vagy süss sütőzacskóban.
  • A zöldségeket főzés helyett párold fedő alatt, mert így benne maradnak a növényben az értékes tápanyagok!
  • A kedvenc sütijeidet fehér liszt helyett barna lisztből készítsd, és finomított cukor helyett ízesítsd őket pici mézzel.
  • Bevásárláskor nézz kicsit körül a polcokon, hogy van-e a választott termékből egészségesebb pl: alacsonyabb zsír-, vagy magasabb vitamintartalmú, esetleg cukormentes.

A súly megtartása nagyobb kihívás a fogyásnál!
A Minnesotai Egyetem több mint 2000 fogyókúrázó diétájának sikerességét vizsgálta öt éven keresztül. Azok, akik radikális fogyókúrával érték el a vágyott testsúlyukat, nem tudták azt megtartani. Ráadásul öt évvel később nemcsak nehezebbek voltak a kezdő súlyuknál, de az általános egészségi állapotuk is rosszabb lett. Te nem eshetsz ebbe a hibába, ha a fogyókúrával nem rövid ideig tartó étrendváltoztatás a célod, hanem egy hosszútávú életmód-változtatás.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X