Főoldal > DIÉTA > Ez a legjobb fogyókúra!

Ez a legjobb fogyókúra!

diétaéhségéletmódváltásétkezésfogyásfogyókúratáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Ha tartós sikereket szeretnél elérni, akkor hangzatos diéták helyett vesd bele magad az életmódváltásba. Valódi és tartós sikereket ugyanis csak így érhetsz el – nem véletlenül ez a legjobb fogyókúra!

Mi a különbség a diéta és az életmódváltás között? Míg előbbi csak ideig-óráig, utóbbi egy életen át tartható. Míg előbbi hosszú távon egészen biztosan nem tesz hozzá az egészségedhez, utóbbit – ha jól csinálod – nagyon is meghálálja a szervezeted. És míg előbbit nagy szenvedések és lemondások kísérik, utóbbira egyik sem jellemző. A döntés a te kezedben van. Ha az életmódváltás mellett teszed le a voksodat, érdemes néhány dologra különösen odafigyelned, hogy minden simán menjen.

Kezdd kicsiben

Nem kell rögtön fejest ugrani a stevia-k és sportcunamik tengerébe, elég ha fokozatosan változtatod meg a rossz szokásaidat. Az életmódváltás elég tág fogalom, amibe a sporton és egészséges táplálkozáson kívül beletartoznak a szabadidős és kreatív tevékenységek, utazások, kikapcsolódás. Ha első lépésként azzal kezded, hogy több időt töltesz a családoddal, és azt a három megállót, amit mindez idáig reggelente buszozva tettél meg, inkább legyalogolod, már jó irányba indultál el.

Legyél következetes

Ha elértél egy bizonyos szintet, például hetente kétszer-háromszor mozogsz, ne add alább. Egy idő után ugyanis szokássá alakítja át az agyad ezeket a tevékenységeket, és már saját magad fogod igényelni az egészséges élet hozzávalóit. Addig pedig ki kell tartanod, következetesnek kell lenned. Tegyél motiváló képeket szerte a lakásodba, tölts le egészséges életmóddal kapcsolatos appokat a telefonodra, hogy mindig ezeket a témák „jöjjenek szembe” veled.

Csinálj nagytakarítást

… és dobálj ki minden egészségtelen és hizlaló ételt az otthonodból. A csábítás így is nagy lesz, ha vendégségbe mész vagy ha farkaséhesen egy illatozó pékség keresztezi az utadat, de legalább otthon nem fogod tömni magadba az édességeket és a kenyérféléket.

Találd meg az arany középutat

Ha túl szigorú vagy magadhoz, az könnyen fordítva sülhet el. Fontos, hogy ne vonj meg magadtól ízeket, csupán helyettesítsd egészséges alternatívákkal. Az édesség nem bűn, ha nem tartalmaz fehér lisztet és cukrot. Edzeni sem kell minden nap, heti három-négy alkalom bőven elegendő. Hasznos, ha a mindennapokban is meglátod azt, ami előrébb visz ezen az úton: lift helyett lépcsőzz, BKV helyett sétálj, frusztráltságodat, feszültségedet pedig ne káros szenvedélyekben, hanem például sportban vezesd le.

Ne legyél túl szigorú magadhoz

A következetesség nagyon fontos, de nem egyenlő a szigorral. Ne tegyél például olyan kijelentéseket és elhatározásokat, hogy soha többé nem eszel csokit vagy fagyit, mert akkor tudat alatt folyamatosan ezekre fogsz vágyni. Heti egyszer engedj meg magadnak büntinapot is, amikor megteszel olyan dolgokat is, ami semmiképpen sem illeszthető bele az egészséges életmódba. Ha néha-néha engedsz a csábításnak, még nem jelenti azt, hogy feladod az elveidet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X