Főoldal > DIÉTA > Fogyókúra tévhitek: ugye te nem dőlsz be nekik?

Fogyókúra tévhitek: ugye te nem dőlsz be nekik?

diétafogyásfogyókúra
0

Írta:

Betéve tudod az összes fogyókúrás ötletet, elolvastál minden könyvet és cikket a témában, de a mérleg nyelve mégis makacsul tartja magát. Biztos, hogy mindent jól csinálsz? Ha az alábbi elméletek között találsz olyat, ami téged is meggyőzött, akkor lehet, hogy tévúton jársz…

Tévhit #1 Szép lassan érdemes leadni a felesleges kilókat.

A valóság

Való igaz, hogy a túl gyors súlyvesztés jojó-effektushoz vezethet, de a diétádnak nagyon lassúnak sem szabad lennie. Sokan ragaszkodnak egy állandó, kiegyensúlyozott ütemhez a fogyókúrájuk alatt, ám teljesen normális egyik héten egy kicsit többet, míg a másikon egy picit kevesebbet fogyni. Ha biztonságos keretek között marad az ingadozás, akkor ezzel nincs semmi baj. Sőt kutatások bizonyítják, hogy a rövidebb határidő növeli a motivációt. Hogy ez mit is jelent pontosan? Amikor túlsúlyos embereket arra kértek, hogy adják le testsúlyuk 15%-át 12 vagy 36 hét alatt, azok az emberek voltak sikeresebbek (közel 80%), akik a rövidebb, 12 hetes határidőt választották. A 36 hetes intervallumot választók között csak 50%-os sikerről számolhattak be.

Tévhit #2 A vízivás megakadályozza, hogy sokat egyél.

A valóság

Minél több víz van a hasadban, annál kevesebb hely marad a kajának, igaz? Ez azonban nem egészen így van, állítják a szakértők. A víz nem képes elnyomni az éhségérzetet, vagy legalábbis csak rövid ideig, hiszen nagyon gyorsan távozik a szervezetből. A kulcs a sok rostot tartalmazó ételek fogyasztása. Ezek nélkül ugyanannyi kalóriát fogsz bevinni, mint általában, akármennyit is iszol. A legjobb, ha minél több rostot és vizet tartalmazó ételt eszel, ugyanis e kettő kombinációja fog jóllakottá tenni. Nagyon hatásos, ha főétkezés előtt elfogyasztasz egy 150-200 kalóriás harapnivalót (ez lehet akár egy alma vagy egy csésze húsleves is). Kutatások szerint ezzel a módszerrel 20%-kal kevesebb kalóriával is telítődni fog a gyomrod.

Tévhit #3 Nem kell mindennap mérlegre állni.

A valóság

Egy 2013-as tanulmány szerint azok a fogyni vágyók, akik naponta lemérték a súlyukat, négyszer több felesleges kilótól szabadultak meg, mint azok, akik csak alkalomszerűen, néha-néha álltak rá a mérlegre. Kicsit megszállottnak (és talán bátornak is) kell hozzá lenni, ugye? Pedig úgy tűnik, megéri: a mindennapos méredzkedés növeli az akaraterőt, a motivációt, és nem mellékesen magabiztosságot ad. Ha mégis úgy érzed, hogy nálad fordítva működik a dolog, és a mindennapi mérlegelés inkább kiakaszt, lapozz a 46. oldalra, ahol eláruljuk, milyen trükköket érdemes bevetni, hogy a mérleg többé ne legyen az ellenséged!

Tévhit #4 A zöldségek és a gyümölcsök varázserővel bírnak.

A valóság

Ezeket az ételeket az egészség és fogyás mítosza lengi körül. Ahhoz, hogy a zöldségek és gyümölcsök egészségesek, természetesen kétség sem férhet. A fogyással azonban már egy kicsit más a helyzet. Először is: csak azért, mert többet fogyasztasz belőlük, még nem fog csökkenni a testsúlyod, főleg ha a kalóriabeviteleden egyébként nem csökkentesz. Másodszor: számolnod kell azzal is, hogy a gyümölcsökben megtalálható cukor nem éppen alakbarát. Persze ez nem jelenti azt, hogy le kellene tolnod a tányérodról az almát vagy az uborkát. A megoldás az, ha ügyelsz a mennyiségre és a minőségre is. A kisebb étkezéseket nyugodtan helyettesítheted zöldséggel vagy gyümölccsel, ám az éttermi salátákkal már légy óvatos: akár 1000 kalóriát is tartalmazhatnak (főként az öntetek miatt), ami egyetlen tányér tésztáét is bőven lekörözi.

Tévhit #5 A legjobb, ha egy reális célt tűzöl ki magad elé.

A valóság

Ennél kissé összetettebb a dolog: a tökéletes hasizom és a topmodell alkat nem mindenki számára elérhető célok, sőt! Közben pedig éppen ezek az ábrándok segítenek abban, hogy megközelítsd az álomalakodat. Egy kutatás szerint a kis célokkal szemben azok, amik abnormálisan magasak (pl. 24-30%-át leadni a teljes testsúlynak), ösztönző erővel hathatnak rád – feltéve, hogy nem ragaszkodsz hozzájuk foggal-körömmel, akár az egészséged kockáztatása árán is. Ha magasabbra teszed a lécet, nagyobb kihívás előtt állsz majd, ami azt eredményezi, hogy sokkal nagyobb akadályokat fogsz megugrani – vagyis több kilónak inthetsz búcsút.

Tévhit #6 Minél kevesebb a kalóriabevitel, annál jobb.

A valóság

Tiszta sor: ahhoz, hogy fogyj, jóval kevesebb kalóriát kell bevinned, mint előtte. De ez nem jelenti azt, hogy a végletekig csökkentheted a kalóriákat! Annak, hogy egyszer csak megtorpansz a fogyókúrában és a kilók nem moccannak se előre, se hátra, az egyik fő oka a túl kevés kalória miatt lelassuló anyagcsere. Az étel utáni vágy ugyanis meggátol abban, hogy a fehér zsírok (ezek az egészségtelen fajták) átalakuljanak barnává (ez segít neked a kalóriaégetésben). Körülbelül 1200 kalóriára van szükséged naponta ahhoz (egyetlen étkezést sem kihagyva), hogy szinten tartsd a vércukorszintedet, ne edd túl magad, de ne is éhezz, és a fogyás is könnyebben menjen.

+1

Gyorskaja = gyors hízás

Az édességek, csipszek és gyorskaják nemcsak a derékbőségednek, de az agyadnak is árthatnak. Azok a patkányok, akiket egy kísérlet során két hétig etettek gyorséttermi menükkel, sokkal lassabban reagáltak az evést megállító parancsra, és sokkal inkább ettek volna még több egészségtelen gyorskaját egészséges étel helyett. Vagyis a nagy tivornyázás átalakíthatja az agyat úgy, hogy még több ártalmas ételre vágyj, még akkor is, ha már tele a hasad. Még egy ok arra, hogy visszafogd magad, igaz?

A cikk a Wellandfit magazinban jelent meg.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X