Nincs is rosszabb annál, mint amikor hétvégén megvásárolod a finomabbnál finomabb zöldségeket, gyümölcsöket a piacon, majd elfelejted ezeket, és megromlanak.
Hogyan maradhatnak tovább frissek az egyes termékek?
- Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyek éréskor egy etilén nevű gázt termelnek. Ez az arra érzékeny termékeknél korábbi romlást eredményezhet. Ezért tartsd távol az etilén termelő zöldségeket, gyümölcsöket – mint az avokádót, a banánt, a sárgadinnyét, a kivit, a mangót, a nektarint, a körtét, a szilvát, a paradicsomot – az arra érzékenyektől. Ilyenek az alma, a brokkoli, a sárgarépa, a leveles zöldek, a görögdinnye.
- A paradicsomot, burgonyát, hagymát tartsd hűvös, száraz helyen, de ne a hűtőben, mert az tönkreteszi az ízüket.
- Az éretlen gyümölcsöket és zöldségeket tárold a pulton, amíg meg nem érnek, és utána tedd a hűtőbe ezeket.
- A salátaleveleket, friss zöldfűszereket tarts jól zárható tasakokban, amelyekből szorítsd ki a levegőt.
- A citrusfélék jól bírják egy hétig a sötét, hűvös kamrában, de tovább frissek maradnak a hűtőben.
- Az ananászról vágd le a leveles részét, majd fejjel lefelé tárold a hűtőben – ez segíti a benne lévő cukor újra eloszlását, így hosszabb ideig maradhat friss.
- A bogyós gyümölcsöket addig ne mosd meg, amíg nem fogyasztod ezeket, mert a nedvesség kedvez a penészedésnek.
- Ha úgy tárolnád a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy azokat előre megmosod, tárold ezeket papírtörlővel bélelt, fedett üveg edényekben.
- Tartsd a zöldségeket, gyümölcsöket szem előtt, hogy ne felejtsd el megenni azokat. Csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van, amit valóban elfogyasztasz, és ha lehet, inkább vásárolj gyakrabban frisset.
(VIA)
Fotó: Getty Images