Főoldal > DIÉTA > 6 figyelmeztető jel, hogy a fogyókúrád valójában hizlal

6 figyelmeztető jel, hogy a fogyókúrád valójában hizlal

diétaétkezésfogyókúrahízás
0

Írta:

Amikor a fogyókúra nem éppen a tervek szerint halad, a szervezeted igyekszik figyelmeztetni erre. Ezek a jelzések semmiségnek tűnnek, vagy már bevett szokásaid szerves részei, azonban jelentősen gátolják a fogyást.

Állandó mérlegelés

Az állandó testsúlyellenőrzés a kezdő diétázók egyik leggyakoribb hibája. Valld be, hogy te is naponta legalább kétszer mérlegre állsz! Ne várd azonnal az eredményt, a tartós fogyás kulcsa egyáltalán nem a gyorsaság. Sőt, a túl hamar leadott kilók vezetnek leginkább jojó-effektushoz. Légy türelmes és hidd el, hogy bőven elég hetente egyszer mérlegre állni. Ugye, hogy milyen felszabadító megmenekülni ettől a mindennapos nyomástól?

Sötét vizelet

Ha a vizeleted sötétsárga színű, mennyisége pedig általában kevés, az a dehidratáció egyértelmű jele. Ugyanis, ha túl kevés folyadékot fogyasztasz, főként aktív testmozgás mellett, a vizelet besűrűsödik. Fogyókúra idején a legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy csak az evésre koncentrálnak, a szomjúságot pedig összekeverik az éhségérzettel. Így a szervezet a hiányolt víz helyett csupán extra kalóriákat kap. Hagyj fel evvel a szokással úgy, hogy mindig legyen nálad egy palack ásványvíz, és tölts le egy alkalmazást, amely beállított időközönként figyelmeztet rá, hogy ideje inni.

Kihagyott reggeli

Sokan nem éhesek reggel, a nap első étkezésének elhagyását pedig remek kalóriacsökkentő trükknek vélik. Te ne kövesd el ezt a hibát, ugyanis a reggelire elfogyasztott fehérje és rost stabilizálja a vércukorszintet, elkerülve a nap további részében fellépő éhségrohamokat. A nap második szakasza helyett inkább reggel töltsd fel az energiaraktáraidat. Egy kutatás során ugyanis kiderült, hogy ez a fogyás egyik kulcsa, mivel a bőséges reggelis csoport tagjai átlagban 9 kilóval többet adtak le túlsúlyukból, mint akik inkább vacsorára vitték be a több kalóriát. Ha semmiképp nem bírsz szilárdat enni, egy fehérjés smoothie is remek választás lehet reggelire.

Állandó pótvacsora

Bár az este 6 után nem evésnek valójában nincs létjogosultsága, hiszen nem alkalmazkodik a legtöbb ember életviteléhez, a késői evés oka általában nem az éhség, hanem a stressz. Vezesd le a napi feszültséget meditációs technikákkal, ha pedig tényleg éhes maradtál vacsora után, egyél meg egy kis tálka bogyós gyümölcsöt vagy egy doboz cottage cheese-t.

Hűtő nyitogatása

Hidd el, semmi sem változott a hűtőszekrényedben, amióta utoljára nézted! Az unalom és a túlzottan korlátozó diéta állandó nassolásra késztet, így végül sokkal több kalóriát viszel be egy nap, mint azt a fogyókúrád előírja. Állítsd be a napi 5-szöri étkezést az éhségérzeted alapján, hogy elkerüld a stresszevést.

Alváshiány

Az alváshiány jelentős egészségügyi gondokhoz vezethet, amelyek közül csupán egy az elhízás. Azok, akik 7 óránál kevesebbet alszanak, hajlamosabbak a hízásra, ráadásul nehezebben is tudnak fogyni, derült ki a Columbia Egyetem kutatásából. A 7-8 óra alvást tehát ugyanúgy építsd be az egészséges életviteledbe, mint a diétát és a heti 3-szori testmozgást. Ha nehezen hajtod álomra a fejed, száműzd a hálószobádból az okostelefont, a laptopot és a tévét is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X