Főoldal > DIÉTA > Veszélyes ételkombók, amiket kerülj el

Veszélyes ételkombók, amiket kerülj el

életmódételétkezésveszélyes étel
0

Írta:

Ha ezeket együtt eszed, az többet árt a testednek, mint használ.

Valószínűleg te is igyekszel egészségesen táplálkozni, de azt tudod-e, hogy nemcsak az számít, mit eszel, hanem az is, hogy mivel párosítod? Néhány ételpáros ugyanis többet árt a testednek, mint használ – többek közt puffadást, kellemetlen teltségérzetet, gyomorfájdalmat, hányingert, fáradtságot vagy letargiát is okozhatnak.

Lássuk, melyek azok az ételkombók, amelyeket ajánlott mostantól elkerülni!

1. Gyümölcs és joghurt

Egy igazán közkedvelt páros, amiről első hallásra sokan nem is hiszik el, hogy miért nem a legszerencsésebb. A válasz is meglepő lehet: a gyümölcsöket gyorsan emésztjük, a tejtermékek viszont több időt töltenek a gyomorban – ha mégis együtt eszed őket, emésztési problémákra számíthatsz. Ráadásul a tejtermékek növelhetik az allergia és a megfázás kockázatát, ami csak még tovább romolhat, ha gyümölcsökkel kombináljuk őket. Érdemes tehát a natúr joghurtodat kedvenc idénygyümölcseid helyett inkább egy kis fahéjjal és mézzel ízesíteni.

2. Gyümölcs és főétel

Mint azt a joghurt kapcsán már említettük, nem szerencsés az emésztőrendszeren szinte átsuhanó gyümölcsöket olyan ételekkel együtt fogyasztani, amelyek több időt töltenek odabent, mert ha elkezdenek erjedni, az emésztési panaszokat okozhat. Edd a gyümölcsöket magukban, tízóraira vagy uzsonnára, így nem lesz gond.

73426481 - girl relaxing and eating fruit plate by the hotel pool. exotic summer diet. photo of legs with healthy food by the poolside, top view from above. tropical beach lifestyle.

3. Két magas fehérjetartalmú étel

A legtöbben nagy örömmel falunk be egy mennyei sonkás-tojásos reggelit… ami aztán órákra megterheli a gyomrunkat. Azt javasoljuk, válassz inkább két fogást: az alacsony proteintartalmút edd meg elsőnek, a magas proteintartalmú pedig jöjjön 10 percen belül.

4. Szénhidrátok és állati fehérjék

Ki ne evett volna már csirkecombot kenyérrel vagy krumplival? Nos, a szakértők szerint ezt érdemes inkább kerülni (igen, tudjuk, hogy ez aztán tényleg kiszúrás). Hogy miért? Mert ez a két nagy csoport rendesen egymásnak tud feszülni a gyomrunkban: az állati fehérje rothadni kezd, miközben a szénhidrát erjed. Nem hangzik túl jól, igaz? A következmények sem épp rózsásak: gázok, teltségérzet, puffadás. Cseréld a köretedet inkább babra vagy barna rizsre, ami a szakértők szerint nem fogja annyira megterhelni a gyomrodat.

5. Ételek és italok

Te is szereted étkezés közben leöblíteni néha az ételt egy kis vízzel vagy gyümölcslével? Nem biztos, hogy jó ötlet. Mert hogy a víz felhígítja a gyomorsavat, így kevésbé hatékonyan tudja majd a gyomrunk lebontani a táplálékot. Mit tehetsz? Igyál meg evés előtt egy pohár vizet, így kevesebb ételt is fogsz kívánni.

Fotók: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X