Főoldal > DIÉTA > Hová tűnik a zsír, ha lefogyunk?

Hová tűnik a zsír, ha lefogyunk?

diétafogyástáplálkozás
0

Írta:

Benned is felvetődött már a kérdés, hogy a sikeres fogyókúra után hova tűnnek a zsírpárnák?

A legtöbb táplálkozási szakértő szerint a leadott zsír hővé és energiává alakul át, ezért is használjuk az „ég a zsír” kifejezést. Valójában azonban a szén-dioxiddal együtt kilélegezzük a zsírokat, mutattak rá az ausztráliai Új Dél-Wales-i Egyetem kutatói.

Ha eddig kerested az érdekes jelenségre a választ, mára Ruben Meermen, a tanulmány szerzője bebizonyosította, hogy kilélegezzük a hájunkat, amely a levegőbe távozik. Társával, Andrew Brown-nal, a kutatás során követték a távozó zsíratomok útját. Meglepetésükre a zsír 84%-a átalakult szén-dioxiddá. Hogy mi történik a maradék 16%-kal? Az pedig vízzé válik, amely pisiléssel, sírással vagy izzadással távozik a szervezetünkből.

Ha a jelenség furcsán hangzik számodra, megnyugtatunk, nem vagy egyedül. A kutatócsapatnak, amely 150 orvosból, dietetikusból és személyi edzőből állt, a fele meg volt róla győződve, hogy a zsír energiává alakul. A másik fele pedig egyáltalán nem tudta vagy csak részben sejtette a választ.

Az, hogy a zsír miként válik szén-dioxiddá, rengeteg bonyolult kémiai folyamatot érint. Ez az oka, amiért a táplálkozási szakértők sem tudták idáig, hova is távozik a leadott zsír. A kutatás eredménye segít az orvosok, a dietetikusok és az edzők számára még jobban megérteni a fogyás folyamatát.

Azonban, ha az eredmény hatására azt hiszed, ha többet lélegzel, gyorsabban fogysz, akkor sajnos tévúton jársz. A kutatók figyelmeztetnek, hogy a gyorsabb légzés csak hiperventillációhoz vezet, amely fogyás helyett ájulást eredményez. Így a jól összeállított diétát és edzést továbbra sem nélkülözhetjük.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X