Főoldal > DIÉTA > Hogyan győzd le az állandó éhséget?

Hogyan győzd le az állandó éhséget?

éhségételfogyás
0

Írta:

Most megtudhatod: az ételek és az italok utáni sóvárgással valójában ezt üzeni a szervezetünk.

Még a legegészségesebben étkezőknek is vannak olyan időszakai, amikor állandóan csak egy bizonyos étel körül járnak a gondolataik. Próbáltad már megfejteni, hogy a kínzó sóvárgással mit akarhat kétségbeesetten üzenni a szervezeted? A nőknél a menstruáció előtti napokon természetes, hogy leginkább csokoládét, fánkot és rudit ennének. De mi a helyzet a többi időszakkal és a férfiakkal? Az alábbi 6 ok áll leggyakrabban a rád törő és csillapíthatatlan éhségrohamok mögött.

Csokoládé utáni sóvárgás: migréned lesz

Az édes ízek utáni kínzó sóvárgás a migrén első tünete is lehet. Érdekessége, hogy nemcsak néhány perccel, de akár három nappal a fejfájás előtt is jelentkezhet, hívják fel rá a figyelmet a neurológusok. A leggyakrabban ilyenkor csokoládét kívánunk, ezért van az, hogy a migrén kialakulásáért sokszor tévesen a csokit okoljuk. A valóság azonban az, hogy a migrén már kialakulóban volt akkor is, amikor édességre fájt a fogunk.

Sós rágcsák utáni sóvárgás: dehidratált vagy

Állandóan chipszet ropogtatnál? Valószínűleg nem jut elegendő vízhez a szervezeted. A testünk mindig arra törekszik, hogy a folyadék egyensúlyát fenntartsa. Amennyiben nem jut elegendő vízhez és elektrolitokhoz, a szervezet zsigeri válaszként elkezd sós ételek után sóvárogni. A nátrium ugyanis nélkülözhetetlen az egyensúlyhoz. Mielőtt chipszekkel és ropikkal hizlalnád magad, kezdj el inni!

Jeges ételek utáni sóvárgás: vashiányban szenvedsz

A sóvárgás ritkán jelez vitaminhiányt, emiatt tévesek az olyan hiedelmek, mely szerint például azért kívánjuk a sajtot, mert nincs elegendő kalcium a szervezetünkben. Miért vágyunk mégis csak fagyira és smoothie-ra, időjárástól függetlenül? A hideg, fagyott finomságok iránti sóvárgás sokszor vashiányra próbál figyelmeztetni. A jeges dolgokban nincs vas, emiatt kizárólag a táplálék-kiegészítő szedése a megoldás.

54807908 - raspberry ice cream in white bowl overhead shot

Folyadék utáni sóvárgás: pre-diabéteszed vagy 2-es típusú diabéteszed van

Ha elsősorban folyadék után sóvárogsz, hogy csillapítsd a kínzó szomjúságod, irány a háziorvos, ellenőriztesd a vércukorszinted. Az állandó szomjúságérzetet ugyanis leggyakrabban a vérben levő többletcukor okozza, amelyet a test próbál vizelet útján kiüríteni. Emiatt jár kéz a kézben az állandó szomjúságérzet és a gyakori vizelési inger. A dehidratációra a szervezet fokozott szomjúságérzettel válaszol, amely egy ördögi kört hoz létre a több folyadékfogyasztás és a gyakoribb vizelés között.

Gyorsételek utáni sóvárgás: nem alszol eleget

A kutatások sorra bizonyítják, hogy az alváshiány a gyorsételek utáni sóvárgás fő okozója. Szervezetünk alvás-ébrenlét ciklusa jelentős hatással van az étkezési szokásainkra. Alváshiány esetén az agy azon területei, amelyek a kontrollért és a megfelelő ételek választásáért felelősek, tompulnak, így ilyenkor vagyunk a legkevésbé képesek arra, hogy egészséges táplálékok mellé tegyük le a voksunkat. A megváltozott agyi aktivitás és döntéshozó képesség megmagyarázza, hogy az alvászavarral szenvedők többsége miért hajlamos az elhízásra. Hogy messzire tudd kerülni a hamburgert és a sült krumplit, fordíts legalább 7 órát alvásra.

Új ízek utáni sóvárgás: egyhangú a táplálkozásod

A változatosság nemcsak gyönyörködtet, de megelőzi az ételek utáni állandó sóvárgást is. Egy kutatás szerint a kontrollcsoport sokkal kívánósabb volt, amikor a minden tápanyagot tartalmazó vaníliás turmixot itta napi ötször, mint amikor ugyanezt a tápanyag-mennyiséget változatos étkezéssel vitte be. Amikor a számodra megfelelő diétát állítod össze, figyelj rá, hogy ne csak tápanyagdús, de változatos és ízletes is legyen.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X