Főoldal > ÉTRENDEK > Tudj meg mindent a fruktóz-felszívódási zavarról

Tudj meg mindent a fruktóz-felszívódási zavarról

dietetikusemésztésétkezésfájdalomfruktózfruktóz-felszívódási zavargyümölcsgyümölcscukor
0

Írta:

Sok ember tapasztal gyümölcsfogyasztás után problémákat – náluk akár fruktóz-felszívódási zavar is előfordulhat. A dietetikus segít eligazodni a témában!

A fruktóz-felszívódási zavar nem keverendő össze a súlyos tünetekkel járó valódi fruktóz-intoleranciával! Bár az intolerancia (érzékenység) és a felszívódási zavar (szaknyelvben malabszorpció) akár egymás szinonimái is lehetnének, utóbbi esetén egy, a fruktóz felszívódását vagy a cukor lebontását segítő enzim hibás működése miatt bekövetkező, gázképződéssel járó állapotról van szó. Nagy mennyiségű fruktóz, azaz gyümölcscukor elfogyasztása az emberek többségénél egyébként is emésztőrendszeri panaszokat okoz!

Mi a fruktóz?

Nem más, mint a gyümölcscukor. Kémiai szerkezetét tekintve egy egyszerű szénhidrát, cukorféleség (monoszacharid). Természetes formában megtalálható a gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben. A diabetikus, fruktózzal édesített élelmiszerekben szintetikusan előállított formájával találkozhatunk.

Fontos! Az étkezési cukor – legyen az nád- vagy répacukor –, azaz a szacharóz is tartalmaz fruktózt (glükóz és fruktóz keveréke), és a fruktánok (amik egyébként jótékony rostok) is fruktózból épülnek fel! A gyümölcscukor, mint ízfokozó, adalékanyag, vivőanyag számos élelmiszerben, étrend-kiegészítőben, gyógyszerben megtalálható! Kerülendők azok a termékek is, amelyek mézet, invertcukrot vagy izocukrot tartalmaznak!

Jól át kell tehát gondolnod, mit fogyasztasz, ha fruktóz-malabszorpcióval küzdesz!

A fruktóz malabszorpció oka

A nem megfelelően lebontott fruktóz félig emésztetlen formában kerül a vékonybélen keresztül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés gázképződéssel jár együtt – ez okozza a haspuffadást, a görcsöket. Az emésztetlen anyag (a biofizika törvényeinek eleget téve) vizet von a bélbe, ami pedig hasmenést eredményez.

Fruktóz felszívódási zavar bármely életkorban kialakulhat. Sokan felnőttkorban tapasztalnak a túlzott gyümölcscukor és a diétás rostok (pl. inulin a csicsókában vagy annak kivontában) fogyasztásával összefüggő tüneteket, de a fruktóz-malabszorpció igen gyakori azon kisgyermekeknél is, akiket főként gyümölcslevekkel, gyümölcspürékkel, -sűrítményekkel itatnak, etetnek. A túlzott fruktózbevitel pedig átmeneti felszívódási zavarhoz vezet, de a haspuffadáson, vizes hasmenésen kívül fejlődésbeli elmaradástól nem kell tartani! A levek, pürék elhagyása után a panaszok megszűnnek.

Tünetek, melyek akár fruktóz-felszívódási zavarra is utalhatnak

  • hasi fájdalom, teltségérzet
  • puffadás, fokozott gázképződés, hasi görcsök
  • böfögés
  • laza széklet, hasmenés

Látható tehát, hogy elég általános tünetekről van szó, tehát mielőtt öndiagnózisba kezdenél, érdemes a probléma hátterét felkutatni!

A fruktóz-malabszorpciót a laktózintolerancia vizsgálathoz hasonlóan kilégzéses teszttel vizsgálják – csak persze a vizsgálati tesztanyag más.

A vastagbélben, a bélbaktériumok által termelt gázok (hidrogén, szén-dioxid és metán) a véráramba, majd a tüdőbe kerülnek, onnan pedig kilélegezve a készülékbe, amelyet a vizsgálat során alkalmaznak. A teszt során a kilélegzett hidrogén-mennyiséget figyeli és értékeli a szakorvos.

Sokan tapasztalnak negatív teszteredmény ellenére is panaszokat nagyobb mennyiségű gyümölcs elfogyasztása után. Kutatások bizonyítják, hogy 50 grammnyi fruktóz elfogyasztása szinte mindenkinél panaszt okoz. Szóval ha az egészséges életmód vagy egy őrült tisztító kúra jegyében túlzásba vitted az egyébként jótékony hatású gyümölcsök, zöldségek és/vagy ezek levének fogyasztását, egy átmeneti fruktóz-szegény diéta jót tehet. Utána azonban megfelelő mennyiségben és időpontban történő fogyasztással erősen javasolt a zöldeket visszaépíteni az étrendedbe!

Fruktóz-szegény étrend

A diétában nincsen hivatalos protokoll, iránymutatás vagy ajánlás. Több tudományos kutatás eredményeire és tapasztalataira azonban lehet támaszkodni. Továbbá nagyon fontos az egyéni tolerancia, amit mindig figyelembe kell venni a diéta felépítése során! Minden ember egyéni, egyéni tűrőképességgel!

A tünetektől, azok súlyosságától függően, dietetikus szakember segítségével 2-6 hetes ún. „eliminációs” étrend betartása szükséges, amikor csakis a fruktózban szegény élelmiszerek fogyasztása megengedett. Teljesen fruktózmentes étrendet szinte lehetetlen követni, a napi fruktóz-mennyiséget 10-20 gramm között ajánlott meghúzni.

A tünetek enyhülése, megszűnése után megkezdődik a felépítő diéta, mely során érdemes mennyiségeket, esetleges tüneteket leírni egy táplálkozási naplóba – így tudható meg pontosan az egyéni tűrőképesség mértéke. Mindemellett az étrend legyen összhangban az egészséges táplálkozás alapelveivel: legyen változatos, teljes értékű, mind tápanyagokban, mind vitaminokban, ásványi anyagokban.

Fresh mixed fruits on vintage white wooden table. Healthy eating,

Legfontosabb tudnivalók

  1. A fruktóz nem jelölésköteles allergén (mint pl. a tej, a laktóz, a tojás vagy a glutén), így mindig figyelni kell az ételek, élelmiszerek összetételét!
  2. Érdemes megismerni, összeírni a legkedveltebb ételek (főként a gyümölcsök, zöldségek) fruktóz-tartalmát: grammos mérleggel lemérni őket, hogy beleférjenek a napi gyümölcukor-keretbe.
  3. Nem csak a fruktózt, fruktóz-szirupot kell keresni az összetevők között: a szacharóz, a cukor, a méz, a legtöbb növényi szirup (pl. juharszirup) is kerülendő!
  4. Édesítésre szőlőcukor (glükóz), rizsszirup, maltodextrin, stevia, esetleg mesterséges édesítőszer használható. (Több megfigyelés is van arra vonatkozóan, hogy a xilit, az eritrit és egyéb cukoralkoholok, pl. szorbit, mannit lassítják a fruktóz felszívódását, ezáltal fokozva a tüneteket.)

Néhány a kerülendő élelmiszerekből, ételekből

  1. Gabonaipari termékek
    • kizárólagos teljes kiőrlésű pékáruk, kenyerek, egyéb gabonaipari termékek (pl. liszt, tészta)
    • cukorral és/vagy fruktózzal édesített pékáruk, péksütemények, kekszek, nápolyik, müzli, gabonapelyhek
  2. Tej, tejtermékek, tejhelyettesítők
    • cukorral és/vagy fruktózzal tejital, tejtermékek, tejdesszertek és tejhelyettesítők
    • kókusztej, kókusztejszín
  3. Húsok, húskészítmények, halak
    • pácolt készítmények
  4. Zöldségek
    • káposztafélék, gomba, hagymafélék, zöldborsó, spárga, articsóka, csicsóka, cékla, torma, petrezselyemgyökér, paradicsom
    • zöldséglevek
  5. Gyümölcsök
    • alma, birsalma, körte, banán, cseresznye, meggy, dinnyefélék, ananász, aszalványok
    • lekvárok, befőttek, sűrítmények
    • smoothie-k, gyümölcslevek, szörpök
  6. Egyéb
    • kristálycukor, nádcukor, méz, bolti fűszerkeverékek (pl. húsleveskocka, ételízesítő), ketchup, szószok, salátaöntetek
    • csokoládék, cukrok, kekszfélék, fagylalt

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X