Ha gluténmentes étrendet kell követned, segítségedre lehet ez a mintaétrend.
- Attól még, mert egy termék adottságainál fogva gluténmentes, pl. hajdina, lényeges, hogy olyat válassz, amely csomagolásán fel van tüntetve, hogy „gluténmentes” vagy „gluténérzékenyek is fogyaszthatják”. Ha „nyomokban tartalmazhat glutént”, hagyd a polcon.
- Törekedj az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, és ügyelj a megfelelő rostbevitelre!
- Rostot pótolhatsz az alternatív gabonafélék, gabonahelyettesítők mindennapokba építésével. Kóstold meg a hajdinát, a kölest, a quinoát vagy az ezekből készült pelyheket!
- Fogyassz naponta minimum 4 maréknyi zöldséget és/vagy gyümölcsöt!
- Mindig legyen otthon garantáltan gluténmentes zabpehely, zabliszt! Igazi jolly joker: magas rosttartalmú gabonaféle, lisztjével könnyű vele sütni-főzni és nincsen mellékíze.
- Próbálj ki házi gluténmentes kenyérrecepteket! Például ezt:
Hozzávalók (kb. 550 grammos kenyérhez):
- 100 g kölesliszt
- 100 g hajdinaliszt
- 100 g csicseriborsóliszt
- 3 evőkanál útifű maghéj
- 3 evőkanál bambuszrost liszt (elhagyható, de akkor pótolandó egyéb liszttel)
- 350 ml langyos víz
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 evőkanál almaecet/friss citromlé
- 5 g só + ízlés szerint egyéb ízesítők, magvak, pl. lenmag, napraforgómag, kakukkfű, aszalt paradicsom
Elkészítés
- A száraz anyagokat alaposan összekeverjük.
- Kimérjük a vizet, beleöntjük az almaecetet/citromlevet, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztkeverékhez.
- Összekeverjük, alaposan összegyúrjuk. 10 percet pihentetjük, ezalatt összeáll a tészta.
- Ízlés szerint egész cipóként, vekniként, kenyérformába töltve vagy zsemléket, kifliket formázva sütőlapra helyezzük.
- Cipó esetén előmelegített 180°C-os sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük.
- Zsemlék, kiflik esetén előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
- Kihűlve könnyen szeletelhető, zacskóban és hűtőben tárolva 3 nap után sem morzsálódik.
100 gramm kenyér energia- és tápanyagtartalma (magvak nélkül, a megadott recept szerint): 202 kcal, 36,5 g szénhidrát, 2,3 g zsír, 7,3 g fehérje
HÉTFŐ | KEDD | SZERDA | CSÜTÖRTÖK | PÉNTEK | SZOMBAT | VASÁRNAP | |
reggeli |
vöröslencsekrém gluténmentes kenyér kígyóuborka |
fahéjas tejberizs mazsolával és almával |
gluténmentes csirkemell sonka vaj gluténmentes kenyér zöldpaprika |
kakaós köleskása banánkarikákkal |
sajtos omlett gluténmentes kenyér |
kapros túrókrém | házi lekváros zabpalacsinta |
tízórai |
trappista sajt körte |
házi édesburgonya chips |
gluténmentes müzliszelet alma |
gluténmentes májkrém puffasztott rizs |
mézes zabkása | túrós narancsturmix gluténmentes zabpehellyel | gluténmentes ropi |
ebéd | túrós-brokkolis rakott köles |
gombapörkölt sajtos puliszka paradicsom |
resztelt csirkemáj fűszeres pirított csicseriborsó jégsaláta |
rizses hús csemegeuborka |
húsos rakott burgonya savanyú káposzta |
tojásos zabnokedli bébispenót |
gluténmentes virsli zöldborsófőzelék |
uzsonna |
mandula banán |
gluténmentes kakaós csiga |
kókuszgolyó mandarin |
puffasztott quinoa aszalt sárgabarack natúr joghurt |
gesztenyepüré |
dió alma |
kakaó |
vacsora | húsleves gluténmentes cérnametélttel |
sárgarépás tojásrántotta quinoás puffasztott rizs |
grillezett mozzarella paradicsomos káposzta |
petrezselymes padlizsánkrém gluténmentes kenyér |
natúr csirkemell sült vegyes zöldség (sárgarépa, cékla, padlizsán, cukkini) |
sütőtökkrémleves pirított tökmaggal gluténmentes Abonett |
trappista hummusz gluténmentes zsemle paradicsom |