Főoldal > ÉTRENDEK > Gluténmentes étrend

Gluténmentes étrend

cöliákiadiétaemésztésétrendgluténgluténmentes
0

Írta:

Ha gluténmentes étrendet kell követned, segítségedre lehet ez a mintaétrend.

 

  1. Attól még, mert egy termék adottságainál fogva gluténmentes, pl. hajdina, lényeges, hogy olyat válassz, amely csomagolásán fel van tüntetve, hogy „gluténmentes” vagy „gluténérzékenyek is fogyaszthatják”. Ha „nyomokban tartalmazhat glutént”, hagyd a polcon.
  2. Törekedj az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, és ügyelj a megfelelő rostbevitelre!
  3. Rostot pótolhatsz az alternatív gabonafélék, gabonahelyettesítők mindennapokba építésével. Kóstold meg a hajdinát, a kölest, a quinoát vagy az ezekből készült pelyheket!
  4. Fogyassz naponta minimum 4 maréknyi zöldséget és/vagy gyümölcsöt!
  5. Mindig legyen otthon garantáltan gluténmentes zabpehely, zabliszt! Igazi jolly joker: magas rosttartalmú gabonaféle, lisztjével könnyű vele sütni-főzni és nincsen mellékíze.
  6. Próbálj ki házi gluténmentes kenyérrecepteket! Például ezt:

Hozzávalók (kb. 550 grammos kenyérhez):

  • 100 g kölesliszt
  • 100 g hajdinaliszt
  • 100 g csicseriborsóliszt
  • 3 evőkanál útifű maghéj
  • 3 evőkanál bambuszrost liszt (elhagyható, de akkor pótolandó egyéb liszttel)
  • 350 ml langyos víz
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 evőkanál almaecet/friss citromlé
  • 5 g só + ízlés szerint egyéb ízesítők, magvak, pl. lenmag, napraforgómag, kakukkfű, aszalt paradicsom

Elkészítés

  1. A száraz anyagokat alaposan összekeverjük.
  2. Kimérjük a vizet, beleöntjük az almaecetet/citromlevet, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztkeverékhez.
  3. Összekeverjük, alaposan összegyúrjuk. 10 percet pihentetjük, ezalatt összeáll a tészta.
  4. Ízlés szerint egész cipóként, vekniként, kenyérformába töltve vagy zsemléket, kifliket formázva sütőlapra helyezzük.
  5. Cipó esetén előmelegített 180°C-os sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük.
  6. Zsemlék, kiflik esetén előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
  7. Kihűlve könnyen szeletelhető, zacskóban és hűtőben tárolva 3 nap után sem morzsálódik.

100 gramm kenyér energia- és tápanyagtartalma (magvak nélkül, a megadott recept szerint): 202 kcal, 36,5 g szénhidrát, 2,3 g zsír, 7,3 g fehérje

Wooden spoons of various gluten free flour (almond flour, amaranth seeds flour, buckwheat flour, rice flour, chick peas flour) from top view

 

HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT VASÁRNAP
reggeli

vöröslencsekrém

gluténmentes kenyér

kígyóuborka

fahéjas tejberizs mazsolával és almával

gluténmentes csirkemell sonka

vaj

gluténmentes kenyér

zöldpaprika

kakaós köleskása

banánkarikákkal

sajtos omlett

gluténmentes kenyér

kapros túrókrém házi lekváros zabpalacsinta
tízórai

trappista sajt

körte

házi édesburgonya chips

gluténmentes müzliszelet

alma

gluténmentes májkrém

puffasztott rizs

mézes zabkása túrós narancsturmix gluténmentes zabpehellyel gluténmentes ropi
ebéd túrós-brokkolis rakott köles

gombapörkölt

sajtos puliszka

paradicsom

resztelt csirkemáj

fűszeres pirított csicseriborsó

jégsaláta

rizses hús

csemegeuborka

húsos rakott burgonya

savanyú káposzta

tojásos

zabnokedli

bébispenót

gluténmentes virsli

zöldborsófőzelék

uzsonna

mandula

banán

gluténmentes kakaós csiga

kókuszgolyó

mandarin

puffasztott quinoa

aszalt sárgabarack

natúr joghurt

gesztenyepüré

dió

alma

kakaó
vacsora húsleves gluténmentes cérnametélttel

sárgarépás tojásrántotta

quinoás puffasztott rizs

grillezett mozzarella

paradicsomos káposzta

petrezselymes padlizsánkrém

gluténmentes kenyér

natúr csirkemell

sült vegyes zöldség (sárgarépa, cékla, padlizsán, cukkini)

sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

gluténmentes Abonett

trappista

hummusz

gluténmentes zsemle

paradicsom


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X