Főoldal > FOGADOM > 6 dolog, amit sose csinálj edzés után

6 dolog, amit sose csinálj edzés után

csoportos edzésedzésétkezésmozgássport
0

Írta:

Nagyszerű érzés, amikor befejeztél egy kemény és izzasztó edzést, azonban jó, ha tudod, hogy ezzel koránt sincs vége. Igyekezeteink ugyanis könnyedén megsemmisülnek, ha nem folytatjuk tudatosan az egészséges életmódot.

Neked is van már hatékony edzés utáni rutinod? Vagy ilyenkor úgy érzed, mindent megengedhetsz magadnak, még egy egész pizzát is? Most megtudhatod, milyen tipikus hibákat vétenek a legtöbben testmozgás után. Ne feledd, mindannyiunk teste csodálatos, és hihetetlen fejlődésre vagyunk képesek, ha a megfelelően gondoskodunk róla.

Elfeledkezel a hidratációról

Edzés közben még csak iszol pár kortyot, de utána már megfeledkezel róla? Ismerős? Sajnos a legtöbben krónikus dehidratációban szenvedünk. Testsúlykilogrammonként legalább 30-40 ml vizet meg kellene innunk naponta, egy óra edzés pedig plusz 500-1000 ml vízszükségletet generál. Főleg akkor nő jelentősen, ha sokat izzadsz. Gondoskodj a megfelelő hidratációról edzés előtt, közben és után is!

Egészségtelen kalóriabombával töltesz vissza

Természetesen nagyon fontos a töltés edzés után, de ezt nem szabad félreértelmezni. Egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármit büntetlenül megehetsz. Ahhoz, hogy elérjük céljainkat, az étkezésnek kiemelt figyelmet kell szentelnünk. Könnyen emészthető fehérjére, szénhidrátra és egy csepp zsiradékra van a szervezetnek szüksége, hogy izmot építsen és pótolja az elvesztett tápanyagokat, amilyen hamar csak lehetséges. Felejtsd el a hamburgert, és az egyéb zsíros fogásokat, ha nem akarod pár perc alatt tönkretenni a kőkemény munkát, amit az edzésbe fektettél.

Kihagyod a nyújtást

Tudjuk, hogy pár perc is sokat számít egy zsúfolt napon, de ne a bemelegítésen és a nyújtáson spórolj időt. Ezek ugyanúgy az edzés részei, mint mondjuk a kitörés vagy a burpee. Az izmaid sokkal jobban reagálnak majd az elvégzett edzésre, ha jól bánsz velük, és időt áldozol az edzés utáni regeneráló nyújtásra.

57563068 - side view shot of fitness woman resting on exercise mat with a heavy weight plate on floor. female athlete lying on her back after a gym workout

Nem pakolsz el magad után

A végén pakold el az eszközöket, függetlenül attól, hogy otthon vagy edzőteremben edzel. Figyelj magadra és másokra is, nincs annál kellemetlenebb, mint elesni egy elöl hagyott súlyzóban. Különösen csoportos óránál figyelj erre, hiszen a következő óra lehet, hogy egy teljesen eltérő mozgásforma, ahol más eszközökre van szükség.

Ellustálkodod utána a napot

Az, hogy teljes bevetéssel edzettél, még nem azt jelenti, hogy a nap hátralevő részét kizárólag pihenéssel kell töltened. Tedd aktívabbá az életviteled: sétálj sokat, használd a lift helyett a lépcsőt. Punnyadás helyett égesd tovább a kalóriákat, így az edzés utóégető hatása is jobban érvényesül.

Nem tartod számon az edzéseket vagy nem posztolsz róla

Nem véletlenül örvendenek töretlen népszerűségnek a különböző fitnesz applikációk, ugyanis segítségükkel könnyedén nyomon követheted a fejlődésed. Ráadásul nemcsak magadnak, hanem társaidnak is motiváló lehet egy-egy feljegyzett tevékenység vagy a teremben lőtt szelfi. Természetesen vannak, akik öncélú magamutogatásként értelmezik, de sosem tudhatjuk, hogy egy barátunk nem emiatt húz-e futócipőt vagy meg le a terembe súlyzózni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X