Főoldal > FOGADOM > Napi 30 perc séta, és 7 csodás hatás

Napi 30 perc séta, és 7 csodás hatás

betegségegészségmozgásséta
0

Írta:

Naponta félórányi séta jó eséllyel távol tartja az orvost. Segít a fogyásban és nyugodtabb leszel tőle, alacsonyabb lesz a vérnyomásod, és a krónikus betegségek kockázata is csökken.

Az egyik legjobb és legkönnyebb dolog, amit az egészséged érdekében tehetsz, az, ha sétálsz – állítja egy amerikai orvos. A szakember a legtöbb páciensének ezt javasolja. Könnyen teljesíthető, csak egy pár sportcipő kell hozzá és óriási szellemi, fizikai előnyökkel jár.

Mire számíthatsz, ha napi 30 percet sétálsz?

1. Javul a hangulatod

A fárasztó nap után jól esik egy pohár bor, vagy néhány kocka csoki. A gyaloglás ezekkel szemben azonban nulla kalóriatartalmú, de ugyanilyen előnyökkel jár. Kutatások bizonyítják, a rendszeres séta jótékony hatását az idegrendszerre.

2. Kreatívabbá válsz

Ha munkahelyi vagy egyéb problémára keresed a megoldást, akkor a mozgás jó ötlet. Egy 2014-es tanulmány szerint a sétálástól kreatívabbá válsz: vizsgálatok bizonyították, hogy mozgás közben jobb ötleteink támadnak, mintha ülve agyalnánk

3. Könnyebben felveheted a farmered

Nyilvánvaló és örömteli hatása a sétának, hogy a ruháidat könnyebben felveheted, még akkor is, ha a mérleg érdemben nem mutat változást. A rendszeres séta hatással van a test inzulintermelésére, ami faraghat a zsírpárnákból.

4. Csökken a krónikus betegségek esélye

Lenyűgözőek a statisztikák. A sétától jobb a vércukorszint és kisebb a cukorbetegség kialakulásának esélye. Javítja a vérnyomást, így 20-40 százalékkal csökken az agyvérzés veszélye. Egy kutatás szerint a heti 5 alkalommal, legalább 30 perces, közepes aktivitással végzett testmozgás 30 százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

young woman hiking in a pine wood

5. Jobban néznek ki a lábaid

Ahogy idősödsz, tapasztalhatod, hogy a lábaid visszeresebbek lehetnek. A sétálás bizonyítottan segít megakadályozni a csúnya elváltozásokat. A gyaloglás erősíti az izmokat és a keringési rendszert, fokozza a véráramlást.

6. Javul az emésztés

Ha jelenleg valaki a kávét dicséri az emésztés erősebbé tétele kapcsán, akkor készen áll arra, hogy a reggeli sétával helyettesítse ezt. A rendszeres gyaloglás ugyanis remekül javítja a gyomor és az emésztőszervek működését.

7. Újabb célok válhatnak elérhetővé

Amikor a sétálás rendszeressé válik, napi rutint alakítasz ki és nagyobb valószínűséggel folytatod az új, egészséges szokást. Ez pedig segít abban, hogy más célokat is kitűzz magunk elé, és ezeket sikeresen meg is valósítsd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X