Főoldal > MOZGÁS > Gyalogolj a fogyásért!

Gyalogolj a fogyásért!

edzésgyalogláskardiomozgásmozgássétasporttestmozgástúra
0

Írta: and

A gyaloglás az egyik legbiztonságosabb módja az edzésnek. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyakran és mennyit s&

A gyaloglás az egyik legbiztonságosabb módja az edzésnek. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyakran és mennyit sétálsz. Ha jól csinálod, könnyedén fogyhatsz a segítségével!

Hogyan fogyj a gyaloglással?

Az elégetett kalóriák száma függ attól, hogy milyen gyorsan sétálsz. Egy 5 km/h-s sebességgel (ez egy teljesen kényelmes tempó) 1 óra alatt 400 kalóriát égetsz el. Ha még 4 kilométert sétálsz, az további 300 elégetett kalóriát jelent. De persze nem kell minden nap 5 vagy annál több kilométert gyalogolni. Néha iktass be rövidebb és hosszabb napokat!

Lépésszámláló és fogyás

Ha fogyni szeretnél az edzéssel, akkor az egyik legmotiválóbb és leglátványosabb eszköz, amid lehet, egy lépésszámláló, mellyel követheted az egész napos aktivitásod. Ezt az eszközt valahova a csípőd környékére érdemes rögzíteni. Ha hosszabb távon hordod, össze tudod vele hasonlítani, mennyit mozogsz egy átlagos munkanapon és a szabadidődben. Így kitűzhetsz magadnak újabb célokat és kihívásokat is.

Milyen nagyot kell lépni?

A súlyvesztéshez körülbelül 1300 lépésre van szükséged kilométerenként. Egy kilométeren olyan 50-60 kalóriát égetsz el. A lépésszámláló segíthet, hogy ezeket az adatokat tudva kiszámold, mennyire volt sikeres az edzésed, hány kalóriát égettél.
1 kilométer = 1300 lépés és 60 kalória
½  kilogramm = 3500 kalória
½ kilogramm súlyvesztés hetente = 500 kalória elégetése naponta
½ kilogramm súlyvesztés hetente = 10 000 lépés naponta
Persze nem kell 10 000 lépéssel kezdeni, szépen fokozatosan haladva is elérheted a célod!

gyalog2.jpg ()Hogyan legyen érdekes?

Amikor a gyaloglás már beépült a napi rutinodba, nagyon egyhangúvá válhat. Ha úgy érzed, kezd egyhangúvá válni, próbálj sétálni egy másik parkban, vagy vigyél magaddal zenelejátszót és csak hallgasd a zenét! Esetleg hívd el egy családtagod vagy barátod egy közös sétára!

Így gyalogolj!

Persze, mindenki tud gyalogolni már egészen kicsi kora óta, azonban az évek során felvehet néhány rossz szokást. Amikor úgy mész sétálni, hogy edzeni szeretnél közben, fontos, hogy 1-5 méterrel magad elé nézz. Ezen kívül figyelni kell a légzés egyenletességére és arra, hogy a karodat is használd! Ha figyelsz ezekre az apróságokra, sokkal hatékonyabb lesz az edzésed.

Milyen gyakran csináld?

Mielőtt elkezdenél gyalogolni, fontos, hogy konzultálj szakemberrel arról, hogy egészséges vagy-e ehhez a fajta mozgáshoz. Ha ez megvolt, kezdj heti 3×15-20 perc tempós gyaloglással. Aztán szépen fokozatosan növeld az edzések idejét és számát, míg el nem éred a napi 60 percet! Vigyázat, csak fokozatosan, a napi 60 percig elérni nem 2 nap alatt kell! A legjobb, ha minden héten 10%-kal növeled az edzést.

Hogyan fogyj?

Ne feledd, a séta csupán az egyik összetevője a fogyás beindításának! A másik dolog, melyre figyelned kell a sikeres fogyás érdekében, az az étkezés! Elképzelhető, hogy éhesebb leszel egy-egy edzés után, de csak egészséges nasikkal jutalmazd magad! Ugyanis ha több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, nem fogod látni a munkád gyümölcsét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X