Főoldal > FOGADOM > 10 ok, amiért minden nap érdemes sétálnod

10 ok, amiért minden nap érdemes sétálnod

egészségmozgásséta
0

Írta:

Már napi 15 perc séta elég ahhoz, hogy jobb és egészségesebb formában legyél! Mire vársz még? Irány ki a szabadba!

A sétálás nemcsak az alakunknak tesz jót, hanem a pszichénknek és a fizikumunknak is. A következőkben 10 olyan pozitív egészségügyi változást árulunk el, melyeket te is könnyen megtapasztalhatsz – már napi negyedóra sétával!

Boldogabb leszel

Akármilyen rossz napod is legyen, a séta mindig felvidít – legalábbis a legújabb kutatások szerint, ugyanis azok, akik hetente 150-200 percet sétálnak, több energiával és pozitívabb életszemlélettel rendelkeznek az átlagnál.

Kreatívabbá válsz

Nem jut semmilyen ötlet az eszedbe? Itt az ideje kimozdulni! A legfrissebb, 2019-es tanulmányok kimutatták, hogy már akkor kreatívabbá válsz, ha a házad körül teszel egy kis kört. Őrület, nem?

Kevesebb allergiád lesz

A sétálás, az úszás, a golfozás és a zöldövezetben való bicajozás csökkenti a légúti irritációk kialakulásának rizikóját, ezért, ha asztmás vagy, mindenképpen ajánlott 10-15 perc sétát beiktatnod a napirendedbe!

Gyorsítod az anyagcserédet

Mint minden fizikai aktivitás, a sétálás is hozzájárul az optimális ruhaméret megtartásához: már napi 1 óra séta 29%-kal csökkenti az elhízásra és a diabéteszre való esélyeinket!

Sokáig fogsz élni

Hosszú életet szeretnél magadnak? Az egészséges étkezés mellett csak egy dologra kell figyelned: sétálj minden nap 15 percet! Plusz pont azoknak, akik az átlagosnál gyorsabb iramban szeretnek haladni, a nagy sebesség ugyanis az immunrendszert is erősíti! Ha még többet olvasnál a témáról, készült kutatásról ITT megteheted!

Pénzt spórolsz

Kondibérletek, profi felszerelések, edzőruhák, jó minőségű fitneszcipők… A sportolás könnyen lehet drága hobbi – de nem akkor, ha a sétálást választod! Tulajdonképpen semmi másra nincs szükséged, csak az akaratodra ahhoz, hogy minden nap legalább 15 percet sétálj!

Nyugodtabban alszol

Rendkívül fontos, hogy az egészséged érdekében minden nap meglegyen az a napi 8 óra alvás – a sétálás segítségével ez gyerekjáték lesz, mert a statisztikák szerint könnyebben, nyugodtabban és mélyebben alszanak azok, akik minden nap járnak egyet.

Könnyebben megbirkózol a stresszel

Ki az, aki az ünnepi szezon során egyszer sem borult ki? Ha te sem tartozol közéjük, az újévi fogadalmaid közé érdemes lenne belevenned a napi pár kör sétát, ugyanis a sétálás bizonyítottan nyugtató, relaxáló hatással van az idegrendszerre!

Gyorsabban gondolkozol

Bizonyított tény, hogy a sétálás nemcsak a fizikumunknak, hanem az agyunknak is jót tesz! Ez úgy lehetséges, hogy a lépéseink számával az agyba irányuló véráramlat is gyorsabb lesz, ami miatt a memóriánk és többi kognitív képességünk is javul.

Tudtad? A demenciában és az Alzheimer-kórban szenvedők életminőségét jelentősen javíthatja a mindennapi séta!

Jobban bírod a fájdalmat

A krónikus fájdalom szindróma több száz millió ember életét keseríti meg, de ez az arány csökkenthető lenne, ha minden nap sétálnánk napi 15 percet. Hihetetlenül hangzik, ugye?


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X