Főoldal > wellness > A séta elűzi a depressziót

A séta elűzi a depressziót

boldogboldogságdepresszióegészséggyaloggyalogláskutatásmozgásprofesszorsétasétál
0 0

Írta:

Nem számít, hogy hol, mikor és milyen céllal indulunk sétálni – a lényeg, hogy boldogabbak leszünk tőle!

Egy amerikai kutatás szerint már pár perc séta segíthet a jókedvünkön és az önbizalmunkon. Ez pedig ellentmond annak, hogy csak az erős fizikai igénybevételt jelentő, izzasztó sportok csökkentik a kortizol nevű stresszhormon jelenlétét a szervezetben és – ezzel együtt – űzik el a depressziót.

A professzorok szerint a sétálás azért is nagyon jó dolog, mert szinte mindenki tudja “űzni”, ráadásul semmilyen különleges képesítés, tanfolyam, felszerelés, ruházat nem kell hozzá, sőt, anyagi jóléthez sem kötött. Hiszen csak saját magunkon és az időbeosztásunkon múlik, hogy mikor és hány percet szánunk erre a tevékenységre.

Healthy girl running outdoor, active sportive female exercising, weight loss and body care cardio program, woman enjoys jog in winter, sport and fitness lifestyle

Ennek ellenére vajmi kevesen szánják rá az idejüket a szimpla sétálásra: a felmérésből ugyanis kiderült, hogy a legtöbb ember csak havonta egyszer megy el a közeli erdőbe vagy parkba sétálni.

Még ennél is megdöbbentőbb, hogy a 16 éven felüli felnőttek 45 százaléka naponta 10 percet sem gyalogolnak. Ők ugyanis vagy kocsival közlekednek, vagy nem töltenek elég időt a szabadban, vagy csak akkor sétálnak, „ha ez mindenképpen szükséges” – idézzük a teszt eredményeiből.

Az egészségkutató professzorok aggodalmukat fejezték ki a fent említettekkel kapcsolatban, hiszen ez azt jelenti, hogy majd’ az emberiség fele előrébb helyezi kényelmét a saját (fizikai és mentális) egészségénél.

Ahhoz, hogy a megdöbbentő eredményeket közlő kutatás által jelentős változást lehessen elérni, a szakemberek mindenkit arra biztatnak, hogy napi legalább fél órát, vagy heti legalább 150 percet töltsenek a szabadban. 


További cikkeink a témában

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
tegnapelőtt 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.

betegségegészség

Megnagyobbodott nyirokcsomó: súlyos betegséget is jelezhet

Írta:
3 napja 0 0

A nyirokcsomók az immunrendszerünk fő szereplői közé tartoznak, így gyakori, amikor megfázás, influenza és egyéb betegségek alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak. Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag kóros állapot nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.