Főoldal > FOGADOM > A séta elűzi a depressziót

A séta elűzi a depressziót

depresszióegészségfogadomgyaloglásséta
0

Írta:

Nem számít, hogy hol, mikor és milyen céllal indulunk sétálni – a lényeg, hogy boldogabbak leszünk tőle!

Egy amerikai kutatás szerint már pár perc séta segíthet a jókedvünkön és az önbizalmunkon. Ez pedig ellentmond annak, hogy csak az erős fizikai igénybevételt jelentő, izzasztó sportok csökkentik a kortizol nevű stresszhormon jelenlétét a szervezetben és – ezzel együtt – űzik el a depressziót. A kutatók szerint a sétálás azért is nagyon jó dolog, mert szinte mindenki tudja “űzni”, ráadásul semmilyen különleges képesítés, tanfolyam, felszerelés, ruházat nem kell hozzá, sőt, anyagi jóléthez sem kötött. Hiszen csak saját magunkon és az időbeosztásunkon múlik, hogy mikor és hány percet szánunk erre a tevékenységre.

Healthy girl running outdoor, active sportive female exercising, weight loss and body care cardio program, woman enjoys jog in winter, sport and fitness lifestyle

Ennek ellenére vajmi kevesen szánják rá az idejüket a szimpla sétálásra: a felmérésből ugyanis kiderült, hogy a legtöbb ember csak havonta egyszer megy el a közeli erdőbe vagy parkba sétálniMég ennél is megdöbbentőbb, hogy a 16 éven felüli felnőttek 45 százaléka naponta 10 percet sem gyalogolnak. Ők ugyanis vagy kocsival közlekednek, vagy nem töltenek elég időt a szabadban, vagy csak akkor sétálnak, „ha ez mindenképpen szükséges” – idézzük a teszt eredményeiből.

Az egészségkutató professzorok aggodalmukat fejezték ki a fent említettekkel kapcsolatban, hiszen ez azt jelenti, hogy majd’ az emberiség fele előrébb helyezi kényelmét a saját (fizikai és mentális) egészségénél. Ahhoz, hogy a megdöbbentő eredményeket közlő kutatás által jelentős változást lehessen elérni, a szakemberek mindenkit arra biztatnak, hogy napi legalább fél órát, vagy heti legalább 150 percet töltsenek a szabadban. 


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X