Főoldal > FOGADOM > 10 hiba, ami elronthatja az edzésedet

10 hiba, ami elronthatja az edzésedet

mozgássúlyzósúlyzós edzés
0

Írta:

Ha a legközelebbi erőnléti edzésedkor elkerülöd a következő hibákat, sokat fog javulni a súlyemelési technikád!

Félsz segítséget kérni

A rossz súlyemelési technika nemcsak az izmaid fejlődését gátolja, de komoly sérülésekhez is vezethet – épp ezért, ne félj profi szakértelemmel rendelkező személyi edző segítségét kérni az első néhány alkalommal! Hidd el, nem fogod megbánni, a konditerembe pedig mindig magabiztosan fogsz belépni!

Csak a súlyemelő gépeket használod

Ne félj 5-10-20 kilós súlyzókkal dolgozni! A súlyemelő gépek egyik nagy hátránya, hogy mindig csak egy izomcsoportot dolgoztatnak meg, míg a „szabad” kilókkal egyszerre több porcikádat is megdolgoztathatod!

Megfeledkezel a helyes tartásról

A gerinc helyes tartása elengedhetetlen, ha súlyemelésről van szó! Nem vagy benne biztos, hogy jól csinálod? Feszítsd hátra a vállaidat, húzd be a hasad, told ki a feneked és a mellkasod – és kész is!

Végigrohansz az edzéseden

Csak le akarod tudni az edzésedet? Akkor inkább neki se kezdj! A felmérések szerint a sportolási sérülések akkor a leggyakoribbak, ha az átlagosnál kevesebb időt szánunk egy-egy gyakorlatra és nem adunk esélyt magunknak, hogy tökéletesen kivitelezhessük azt. Sose feledd: egy-egy elejtett súlyzó vagy emelésekkel való kapkodás komoly sérülésekhez vezethet!

Fáradtan edzel

Az edzés nem a legjobb ötlet, ha éppen egy hosszú, stresszes napon vagy túl – egyrészt azért, mert nem összpontosítasz 100%-ig a gyakorlataidra, másrészt fizikailag túlnyújtod a határaidat, ami immungyengeséghez és betegségek elkapásához vezethet.

Nem követsz semmilyen edzéstervet

Amennyiben nem követsz semmilyen edzéstervet, könnyen eshetsz a sportolók „mókuskerekébe”, ami azt jelenti, hogy ugyanazokat az izomtömegeket edzed újra és újra – míg a többi porcikáidat nagyban elhanyagolod. Tervezd meg, rendszerezd és kövesd az edzésedet, úgy az izmaid is jobban fognak fejlődni!

Elfelejtesz edzés után nyújtani

Minden sportolás után nyújtsd le az izmaidat – ez legyen alapszabály! Hogy miért is fontos ez? Azért, mert az edzés utáni nyújtás regenerálja, nyugtatja és erősíti az izmaidat, ráadásul felpezsdíti a vérkeringésedet is!

Egészségtelenül étkezel

A kiegyensúlyozott, egészséges étkezés jobban hozzájárul a súlyzós edzésed sikeréhez, mint hinnéd! Az ételre tekints úgy, mint a hajtóműved benzinjére: ha jó minőségű táplálékokat viszel be a szervezetedbe, több ideig bírja a motorod!

Nem hallgatsz a testedre

Soha ne vedd félvállról a tested jelzéseid! Az izmaid fájdalma, húzódása és rándulása (bizonyos esetekben) égi jelnek is tekinthető egy-egy komolyabb sérülés/baleset bekövetkezése előtt!

Egyből eredményeket vársz

Ne legyenek teljesíthetetlen elvárásaid magad felé – főleg, ha súlyemelésről van szó! Az immunrendszered, a testsúlyod, az állóképességed és az edzettségi szinted is nagyban befolyásolja azt, hogy hány kilót bírsz el. Mi tehát azt javasoljuk, hogy ne erőltesd meg magad 50 kilós súlyzókkal, mert csak húzódás és baleset lesz a vége!

Fotó: iStock


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X