Főoldal > MOZGÁS > 6 ok, hogy próbáld ki a súlyemelést

6 ok, hogy próbáld ki a súlyemelést

edzéserősítő edzésizomizomépítésmozgássportsúlyemeléssúlyzósúlyzós edzés
0

Írta:

Sokan ódzkodnak tőle, hogy nagyobb súlyokkal dolgozzanak, pedig elengedhetetlen a feszes, tónusos test eléréshez!

A legtöbb nő abban a hitben van, hogy a súlyemeléstől elveszítik a nőies formáikat és hirtelen férfias testalkatuk lesz – ez azonban nincs így, sőt! Ahhoz, hogy igazi bomba alakod legyen, elengedhetetlenek a súlyzós gyakorlatok – mondunk rá pár okot, hogy miért próbáld ki már a következő edzésednél!

1. Erősíti a csontokat

Minél többször emelsz súlyokat, annál erősebb leszel – ez logikusnak tűnik, ám nemcsak az izmaid lesznek nagyobbak, hanem a csontjaid is teherbíróbbak lesznek, ha ezentúl súlyzókkal (is) edzel. Egy friss kutatás szerint azok a felnőttek, akik a pubertáskoruktól kezdve végeznek súlyzós gyakorlatokat, 20%-kal kisebb eséllyel szenvednek az időskori csontritkulástól, mint azok, akik nem végeznek ilyen edzéseket.

2. Fejleszti a kommunikációs képességet

Talán már te is észrevetted, hogy a konditermes súlyzók körül mindig nagyon a sürgés-forgás – egy 2017-es tanulmány szerint a súlyzós gyakorlatoknak hála könnyebben szerzünk barátokat, mintha egy csoportos sportprogramon vennénk részt. Ha a legközelebb egyedül érkezel edzeni, bátran szólítsd meg a súlyzózó társaidat, biztosan örömmel segítenek és megosztják a tapasztalataikat veled.

3. Növeli az önbizalmat

A versenysportokon kívül szinte minden mozgásforma űzése növeli az önbizalmat, ám a kedved hétről-hétre jobb lesz, ha a súlyzókkal vágsz neki az edzésnek. Az első héten csak három kilóval dolgoztál? A második héten már kétszer annyi gyakorlatot fogsz tudni megcsinálni ugyanekkora súllyal, egy hónap múlva pedig akár már 10 kilóval is könnyen elvégezheted a 60 perces konditermes edzést.

85680116 - sporty concentrated woman exercising with barbell in a gym

4. Motivál a tudatos étkezésben

Sokan azt hiszik, hogy az izzasztó sportórák garantálják a kockás hasizmot, pedig az igazi titok a megfelelő étkezésben rejlik. Akik használják a konditermi súlyzókat, azok biztosan szálkásítani, izmosodni szeretnének, ennek érdekében pedig már az első perctől garantáltan figyelnek az étkezésre. A társaid így téged is tovább motiválhatnak a fehérjedús és szénhidrátszegény étrend alkalmazására, melytől hamarabb izmosabb lehetsz, mint gondolnád.

5. Tónusossá varázsol

Már említettük, hogy feszes, tónusos alakot súlyzózás nélkül csak nehezen fogsz szerezni. Hogy miért? A súlyokat arra találták ki, hogy megmozgassák és növeljék az izmokat, melyek egyből meglátszanak – tulajdonképpen ezért (és a hatalmas bicepszekért) súlyzóznak annyit a férfiak a sima kardiózás és biciklizés helyett. Meglátod, pár hét elteltével te is látni fogod a változást a karjaidon, a popsidon és a combjaidon, ha súlyzóval edzel!.

6. Mindenhogyan erősít

Korábban szenvedtél, ha futásról volt szó? A kardiózás nem az erősséged? Az izomtömeg növelésével és a súlyzós edzések gyakori alkalmazásával nemcsak az állóképességed lesz jobb, de olyan gyakorlatok is könnyebben fognak menni, melyekről régebben hallani sem akartál. Már csak ezért megéri heti párszor súlyzóval edzeni – a többi pedig csak hab a tortán.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X