Főoldal > kihívás > Kérdések és válaszok: amit mindig tudni akartál a futásról

Kérdések és válaszok: amit mindig tudni akartál a futásról

#futnijóedzésegészségfutásmozgássport
0

Írta:

A futás elsőre igen egyszerű sportnak tűnik, de nem mindig könnyű kihozni magunkból a legtöbbet. Ezért összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a futás és az egészség összefüggéseiről, hogy a válaszok segítségével te is élvezhesd a futás egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Mik a leghasznosabb tanácsok kezdő futóknak?

Ha kezdő futó vagy, akkor dolgozz intervallban: váltogasd a gyaloglást és a futást. Mindig viselj kényelmes, kifejezetten futáshoz kialakított sportcipőt. Ez szinte az egyetlen kellék, amin nem érdemes spórolni. Fontos, hogy iktass be erősítő edzéseket is, amelyek segítik az izomépítést és az egyensúlyérzet kialakulását. Ha még sosem dolgoztál súlyzókkal előtte, keress fel egy személyi edzőt, hogy elsajátítsd a gyakorlatok helyes elvégzését. Ha úgy érzed, hogy fáradt vagy, megfáztál, fájnak a térdeid, kapkodod a levegőt, vagy épp fáj a fejed, inkább tarts szünetet, és folytasd az edzéseket azon a napon, amikor ismét jó formában vagy.

A fogamzásgátló szedése tényleg csökkenti a teljesítményt?

Néhány tanulmány szerint a maximális oxigén felvételi szintje, azaz a VO2 max, amely megmutatja, hogy hogy hány milliliter oxigént szállít és vesz fel a test 1 kilogrammja percenként (ml/kg/min), csökken a fogamzásgátlót szedő nőknél. Más tanulmányok is megerősítették, hogy a tabletta csökkenti az állóképességet és az erőt. Azonban néhány nő kifejezetten arról számolt be, hogy a fogamzásgátló kifejezetten javítja a teljesítményét a menstruáció előtti napokon, mivel csökkenti a PMS tüneteit. Figyelj tested jelzéseire, és ha úgy érzed, keresd fel nőgyógyászodat és egyeztessetek a felírt készítményről.

Hatással van a menstruációs ciklus a futásra?

Azok a bizonyos piros betűs napok egyáltalán nem azok, amikor a legrosszabb formánkat hozzuk. A futásnál is a legkeményebb időszak a menstruáció előtti hét. Ilyenkor a progeszteron szintje az egyekbe szökik, amely futás közben a normálisnál kapkodóbb légzéshez vezethet, jelentősen csökkentve a teljesítményt.

45452410 - beautiful young woman runns on a mountian path at sunrise

Jót tesz a futás a csontoknak?

Aggódsz a csontjaid és az ízületeid miatt? Nem kell, a futást például az ausztrál kutatások hatására kifejezetten ajánlják kamaszoknak, hogy a csont ásványianyag-tartalmának (BMD) a maximumát elérjék. A kísérlet során négy csoportba osztották a tiniket, akik 6-7 éve rendszeresen futottak, bicikliztek, úsztak vagy triatlonoztak. A futóknak nagyobb volt az átlagos, illetve a láb BMD értéke. A korábbi kutatások pedig egyértelművé tették, hogy minél nagyobb BMD-je van egy nőnek, annál nagyobb az esélye, hogy elkerülje a csontritkulást (osteoporosist).

A futás csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét?

A Harvard Egyetem kutatásainak hála tudjuk, hogy azoknak a nőknek a szervezete, akik rendszeresen futnak, kevesebb ösztrogént termel, mint az ülő életmódot folytató társaiknak. A futóknak felére csökken a mell- és a méhrák kialakulásának kockázata, illetve nagy eséllyel a 2-es típusú cukorbetegség sem érinti őket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X