Főoldal > kihívás > Nem, a futás nem teszi tönkre a térded!

Nem, a futás nem teszi tönkre a térded!

fájdalomfutásmozgássérüléssporttérdtérdfájdalomtérdízület
0

Írta:

Biztosan te is számtalan ilyen sztorit hallottál már a futás kapcsán, mint a következő: „Nyolc hónapja kezdtem el futni, és őszintén mondom, élvezem

Biztosan te is számtalan ilyen sztorit hallottál már a futás kapcsán, mint a következő: „Nyolc hónapja kezdtem el futni, és őszintén mondom, élvezem ezt a mozgásformát. Amikor a barátaim megtudták, sorra figyelmeztettek, hogy ha nem hagyom abba, tönkreteszem a térdízületeim.”

Szinte mindenki “belefut” az egyik legrégebbi edzésmítoszba. Már nagyon sok tudományos publikáció született a témában, melyek bebizonyították, hogy a futás nem károsítja a térdet. Igazából úgy tűnik, a dolog ellenkezője az igaz. Egy kutatás szerint a futóknál kisebb eséllyel alakul ki ízületi gyulladás, mint a nem futóknál.

Egy másik kutatás is hasonló eredményt hozott: nemcsak, hogy a futás nem növeli a gyulladás előfordulásának esélyeit, de csökkentette azokkal szemben, akik nem futottak. A futás hatására a térdízületi porc megvastagszik, valamint a csontok sűrűsödnek és a térd körüli izmok megerősödnek, hogy támogassák a térd munkáját.

14342192 - running healthy fitness woman training for marathon outdoors in alleyway  vitality lifestyle exercise athlete

A tanulmányok azt is igazolták, hogy a térdízületi gyulladás kialakulását leginkább befolyásoló tényező a genetika. Tehát ismerned kell a családi háttered a kockázat miatt. De fontos, hogy a futás nem fogja tönkretenni a térded.

Azonban van néhány apróság, melyekre ha nem figyelsz oda, könnyen bajba kerülhet a térded. Az első ilyen a cipő. Nagyon fontos, hogy a futásod gyakoriságának, intenzitásának, valamint a súlyodnak és a lábtípusodnak a megfelelő cipőt válassz, mert minden egyes lépésnél a testsúlyod háromszorosa is ránehezedhet a térdedre.

A másik nagyon fontos, hogy mindig melegíts be futás előtt. Ha kihagyod ezt a lépést, nagyon könnyen megsérülhetsz. Futás után pedig fontos a nyújtás. Ezt sem szabad kihagyni. Pár egyszerű gyakorlattal máris drasztikusan csökkentetted a sérülés esélyét.

A modern technika nyújtotta lehetőségekről se feledkezz meg. Ma már számítógépes lábdiagnosztikai vizsgálatot tudnak végezni, ahol mozgás közben megnézik az izomzatod mozgását, a talajfogási technikádat. Így sokkal könnyebben választhatsz megfelelő cipőt. Kérd ki az orvosod, masszőröd véleményét is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X