Főoldal > MOZGÁS > Mozgásban vagyunk

Mozgásban vagyunk

0

Írta:

  Szinte csak a négy fal között létezel? Minhta dobozba zártak volna: reggel a kocsidba ülsz vagy buszra szállsz, belépsz az irodába, majd innen az edzőterem felé veszed az irányt, és csak ebédelni ugrasz ki a közeli menzára? Ha rád is igazak az előbb írtak, akkor valóban itt az ideje, hogy felhúzd a játszóruhád, és […]

 

Szinte csak a négy fal között létezel? Minhta dobozba zártak volna: reggel a kocsidba ülsz vagy buszra szállsz, belépsz az irodába, majd innen az edzőterem felé veszed az irányt, és csak ebédelni ugrasz ki a közeli menzára? Ha rád is igazak az előbb írtak, akkor valóban itt az ideje, hogy felhúzd a játszóruhád, és meghódítsd a természetet! Hív a napsütés, a kora esti madárcsicsergés!

Hogy mit kezdj magaddal a szabadban? A legnépszerűbb kinti mozgásforma a gyaloglás, a kocogás, a biciklizés, az úszás és a kajakozás. Lássuk, hogyan végezd ezeket az egyszerűne ktűnő mozgásformákat úgy, hogy tested-lelked örömére tegyél!

Gyaloglás
Egy életen át űzhető mozgásforma, az ember legtermészetesebb mozgása, épp ezért kicsi az elhasználódás, a sérülés veszélye is. Gondolj csak bele, hogy mindenkinek szüksége lenne minimálisan 30 percnyi gyorsgyaloglásra hetente 5-6 alkalommal ahhoz, hogy az inaktív életmód, a sok ülés például ne kezdje ki az ember mozgatórendszerét és idegeit. A gyaloglás annál több kalóriát éget, minél gyorsabban és minél hosszabb ideig csinálod. Emelkedőkkel további kihívásokat állíthatsz magadnak! A gyorsgyaloglás előnye, hogy nem kell speciálisan beöltözni hozzá, bárhol űzhető. A szívmegbetegedések és a magas vérnyomás kockázata azonnal a töredékére csökken, amint elkezded napi szinten aktivizálni magad. Ha fogyás a célod, gyalogolj a hét legalább 5 napján alkalmanként 45-60 percet! Olyan napokon vagy napok után, amikor túleszed magad, indulj legalább 60-90 perces gyaloglótréningre!

Kocogás
A könnyed kocogás, vagy futás csupán annyiban tér el a gyaloglástól, hogy mivel a mozgásfázis során egy pillanatra mindkét láb elemelkedik a talajról, nagyobb súly zuhan a földet érő lábra. Ez így van rendjén, mindössze annyit érdemes megjegyezni, hogy túlsúllyal csak mértékletes futóedzéseket érdemes tartani. Például olyat, amely során minden 4 gyalogló percet követően futsz mindössze 1 percet. Ez ismételhető, ahányszor csak megy. A folyamatos futás igen sok kalóriát éget. A fokozatosság elvét azonban mint más sportoknál is, itt is be kell tartani! A hirtelen megkezdett, amolyan „mindent bele” futótréningek hamar sérüléssel, fájó ínszalagokkal végződnek. Ha már heti 3 futótréningben gondolkodsz, vegyél magadnak egy futócipőt! Igyekezz kinti futópályákon, erdei ösvényeken futni, kerüld a betont, különösen, ha már minimum 25 perceket futsz egyszerre!

Bringázás
Nagyszerű szív- és tüdőedzés a bringázás is. Némi gyaloglással, futással kiegészítve kiegyensúlyozottan erősíti a lábad. A biciklizésnél az egyik legfontosabb tényező az ülés- és kormánymagasságok beállítása, egy szóval a bringa testre szabása. A „majom a köszörűkövön” testhelyzet kerülendő. A kétkerekű mellé állva az ülésnek a csípőlapatodhoz kell érnie. Mielőtt hosszabb túrára indulsz, próbáld ki, hogy a bringád ülése kényelmes-e rövid távon, jól állítottad-e be az ülésmagasságot. Ha túl alacsonyan ülsz, a térdeidre túl nagy terhelés juthat. Mindig viselj az előírás szerinti védőfelszerelést: védősisakot, könyökvédőt. Ha nem vagy biztos benne, hogy a bringázás a te sportod, először ne invesztálj bele, inkább kérj kölcsön valakitől egy komplett felszerelést, és tedd magad próbára egy 20 kilométeres – pl. Budapest-Szentendre – szakaszon!

Úszás
Az ízületeid a vízben mozgást favorizálják a leginkább. Ha bármi ízületi probléma akadályozott is eddig a mozgásban, akkor a víz ellenállása nagyszerűen harmonizálni fog. A vízben mered majd használni a gyengébb oldalad is, ezért az izomasszimetriák enyhülnek. Mivel az úszás állóképességi sport, ezért hozzájárul a magas vérnyomás és a cukorbetegség megelőzéséhez. Ezzel együtt stresszcsökkentő és enyhe vízhajtó hatását is meg kell említeni. Bár az úszás nagyszerű sport, mindig párosítsd olyan más mozgásokkal, amelyek arra kényszerítik az izomzatodat, hogy a gravitációval szemben mozgassák a tested.

0000323_1.jpg ()

Túrázás
A legtutibb hosszú gyalogló edzés. És még a haverok is veled vannak! Egy hétvégi kirándulás alkalmával igazán átadhatod magad a tavasz éltető erejének, magadba szippanthatod a természet ébredésének hangulatát, lazíthatsz a madárcsicsergéssel átitatott levegőn! Vásárolj néhány túratérképet és jó előre tűzd ki a túrák idejét, hogy arra az időre senki ne csináljon más programot! A túrán mindig öltözz rétegesen, részesítsd előnyben a szintetikus túraingeket, cipzáros polár felsőket. Készülj fel az esetleg változó időjárásra, rejts a zsákodba még egy esőponcsót is. Egy szúnyogspré is lehet, hogy jóbarátod lesz. Ha köves ösvényre mész túrázni, vagy sok az ereszkedés, érdemes túrabotot venned, amely lefelé jövet csökkenteni fogja a térdedre nehezedő terhelést! A túrázás nagyszerű testsúlycsökkentő program:egy egész napos, átlagos igénybevétellel járó túra akár 2-3000 kalóriát is eléget!

Kajakozás
A kajakozás elsősorban a felsőtest izomzatát dolgoztatja, viszont erősíti a test közepén feszülő izmokat is, így a hátat és a hasizomzatot is. Úgy tartják, sokkal inkább törzsizomzatból kell mozgatni az evezőket, mint kizárólag karból, így kezdő kajakosként is később fáradsz el. Az első néhány kajakbérlés alkalmával evezz egy gyakorlott kajakossal, aki ellát közben néhány hasznos információval a vízről az evezés technikájáról. Így biztosan pozitív élmény lesz a kis kajakban töltött 1-2 óra.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X