Főoldal > MOZGÁS > A csí-futás

A csí-futás

0

Írta:

  A csí az az energia, amely a testedben a meridiánoknak nevezett energiaszállító vonalakon fut, összeköti a szerveket, szervrendszereket. Ha a keleti princípiumok alapján megtanulod összehangolni a teljesítmény mentális és fizikális oldalait, könnyebben és biztonságosabban fogsz tudni tréningezni. A csí-futás a test és az elme folyamatos együttműködéséről, párbeszédéről szól. Így ugyanis hamar megtanulhatod, hogyan lazítsd el […]

 

A csí az az energia, amely a testedben a meridiánoknak nevezett energiaszállító vonalakon fut, összeköti a szerveket, szervrendszereket. Ha a keleti princípiumok alapján megtanulod összehangolni a teljesítmény mentális és fizikális oldalait, könnyebben és biztonságosabban fogsz tudni tréningezni. A csí-futás a test és az elme folyamatos együttműködéséről, párbeszédéről szól. Így ugyanis hamar megtanulhatod, hogyan lazítsd el azon testrészeid, amelyekkel egyáltalán nem is kellene erőlködnöd. Ha észreveszed a tested által közvetített apró jeleket, jóval kisebb erőfeszítéssel fogsz tudni nagy teljesítményeket elérni, ellazítani izmokat, nyitni a szükséges ízületeket, hasznát venni a segítő gravitációnak.

1. lépés
Mentális koncentráció

A test edzése a mentális edzésnél kezdődik. Mentális koncentráció nélkül nincs teljesítmény, nincs előrelépés. Gondolj arra, hogy a tested csak akkor cselekszik, ha az agyaddal megparancsolod neki, és akkor áll le, ha tudatosan el akarsz lazulni. Az elméd az, amely egyszerre fogadja be a környezet szépségeit, és a tested által küldött, belülről jövő jeleket is.

2. lépés
Testi jelek feldolgozása
Futás közben folyamatosan koncentrálj a tested által küldött minden egyes jelzésre, legyen az bármilyen kicsi is. Érezd, ahogy a lábaid a földre érnek, és érezd meg a testtartásod! Nehézkesen vagy könnyedén haladsz? Egyenesen vagy kissé ferdén tartod magad? Fel vannak húzva a vállaid, vagy szépen ellazul a vállöved futás közben? Ahogy ezeken a dolgokon gondolkodsz, fokozatosan alakul a testtudatod. Ez a legfontosabb.

0000313_1.jpg ()

3. lépés
Energizáló légzéstechnika
Minél gazdaságosabban lélegzel, annál könnyebb lesz a futás. Lélegezz mélyeket, a tüdő alsó, ún. hasi részébe! Az elején talán megterhelőnek érzed, hogy erre is külön figyelned kell, hamar automatikussá válik azonban ez a légzéstechnika, és sokszorosan kifizetődik majd a teljesítményben! Lélegezz be 2 lépésen keresztül, aztán lassan, 4-5 lépésen át fújd ki a levegőt. Érezd, hogy a köldököd emelkedik és süllyed légzés közben.

4. lépés
Izmok ellazítása

A merev izmok – például a futás közben túlfeszített kar vagy vállövi izmok vagy merev törzsizmok – nehezebben jutnak elegendő oxigénhez, ezért fontos ellazulni. Hullámozz könnyedén a talaj fölött, mosolyodj el néha, lazulj bele a finoman rugózó futómozgásba!

5. lépés
A helyes testtartás

A csí-futás alapja természetesen a helyes futó testtartás. Megfelelő tartásban ugyanis a csí energia szabadon áramlik a testedben, a fejtetőtől a lábfejekig. Ha a tartás kiegyensúlyozatlanná válik, feszültség keletkezik, és a karok és a lábak képtelenek ellazulni, tehát romlani fog a teljesítményed. Tükör előtt ellenőrizd magad, gyakorold a helyes testtartást!

6. lépés
A fokozatosság

A testtartás gyakorlása, a helyes tartás érzése két lábon és egy lábon állva is kritikus fontosságú tehát futótréningek megkezdésekor. Ahogyan az is, hogy az első kocogások alkalmával megtanuld megérezni a lábfejeid elhelyezkedését, határozottságát ebben a testtartásban. Kezdetben mindig fuss lassan! Válassz olyan sebességet, amelyet még ki tudnál lépni. Koncentrálj a laza, lassú mozgásra. Most az időtartam a fontos, a sebesség nem számít!

Szóljon a sportpszichológus!
A terület szakértői egyértelműen megállapították, hogy mindenki párbeszédet folytat saját magával futás közben. Ez a fajta párbeszéd akkor segíti a futóteljesítményt, ha pozitív hangolású. Ahogyan az is nagyon nagy segítség, ha kitűzöl rövid- és hosszútávú célokat. Tervezd el, hogy az ajtón kilépve futni fogsz, tűzz ki egy távot, például 4 km-t, de ne ijedj meg attól, hogy belegyalogolj ebbe a távba, ha szükséges. Másik cél lehet, hogy elhatározod, 25 percet az ösvényen töltesz, vagy teszel egy kört a környező utcákon. A lényeg, hogy figyelj tested jelzéseire, és a lehető legjobban csökkentsd az extrém erőfeszítést. Ez a biztonságos futás, a csí-futás kulcsa. Ahogy mondják: a futás 95 százalékban a mentális erőn múlik. Hozz döntést egy cél érdekében, és rajta!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X