Főoldal > MOZGÁS > Erősítsd a csontjaid!

Erősítsd a csontjaid!

0

Írta:

Ha rendszeresen terheled a szíved – futsz, gyalogolsz, kerékpározol -, akkor jó eséllyel kizárhatod az életedből a kellemetlen keringési problémákat. Ha gerinctornára vagy gyógytornára jársz, a hátproblémáktól menekülsz meg, vagy épp gyógyulsz ki belőlük. Ha pedig az izmokat megerőltető kondiedzéseket is végzel, nagy valószínűséggel a csontritkulással sem kell számolnod. A csontritkulásra jóval kevesebb az esélyed, […]

Ha rendszeresen terheled a szíved – futsz, gyalogolsz, kerékpározol -, akkor jó eséllyel kizárhatod az életedből a kellemetlen keringési problémákat. Ha gerinctornára vagy gyógytornára jársz, a hátproblémáktól menekülsz meg, vagy épp gyógyulsz ki belőlük. Ha pedig az izmokat megerőltető kondiedzéseket is végzel, nagy valószínűséggel a csontritkulással sem kell számolnod. A csontritkulásra jóval kevesebb az esélyed, ha már 30 éves korod előtt rendszeresen sportoltál, hiszen akkor igen sűrű csontszöveted fejlődött, amiből – ha az öregedéssel járó természetes mértékű csontritkulással számolunk – nehezen fogsz tudni átesni a kóros ritkulásba.

0000368_1.jpg ()

30-on túl minden ember csontszöveti sűrűsége csökken. Előfordulhat, az életkorodhoz túl alacsony csontsűrűséget állapít meg a csontritkulás teszt. Ekkor diagnosztizálnak csontritkulással, orvosi kifejezéssel élve osteoporosis-sal. Ma Magyarországon 40 év fölött nagyon sok nőnek van csontritkulása. Ez a diagnózis mindenképpen jelzés értékű: idős korban sokszor még elesni sem kell ahhoz, hogy a gyönge, ritkult csontszövet egyszerűen elroppanjon… Ez leggyakrabban a combnyaknál, a gerinc alsó csigolyáinál és a csuklónál következik be. Öreg korban pedig már nagyon lassú és nehézkes a felépülés. Épp ezért elejét kell venni a dolgoknak.

Az örökletes tényezőkön nem tudsz változtatni, minden máson azonban igen, és a környezeti tényezők ebben az esetben jóval nagyobbat nyomnak a latban. A csontritkulás megelőzése, illetve kordában tartása nagyon is lehetséges. A tervet két pillérre kell építeni: az izmokat rendszeresen megerőltető mozgásra, valamint gondosan kialakított táplálkozásra és táplálékkiegészítésre.

Kalcium és D-vitamin: a két jóbarát

A kalcium az az ásványi anyag, amiből minden nap legalább 1000 mg-ra szükséged lenne. Egy liter tej körülbelül fedezi ezt az igényt, de az egészséges táplálkozás változatosságért kiált: enni kell túrót, sajtokat, natúr joghurtot és kefirt is. A kalcium D-vitamin jelenlétében hasznosul csak igazán. A nyári napsütés hozzájárul szervezeted D-vitamin termeléséhez, emellett értékes olajakat tartalmazó tengeri halhúsból, tojássárgájából és olajos magvakból lehet ehhez az értékes vitaminhoz jutni.

Erőlködj!
Ha csontjaid ásványi anyag felvételre akarod késztetni, a rajtuk húzódó izmokat kell rendszeresen, 30 év fölött legalább heti 2 alkalommal megedzened. Erre a legalkalmasabbak az edzőterem gépei, melyeken biztonságos mozdulatokon át komoly erőkifejtéseket tudsz produkálni. Mindig dolgozz olyan súlyokkal, melyekkel ha 15 ismétlést végzel egy adott mozdulatból, az utolsó 5-nél garantáltan küzdesz, erőlködsz! A legjobb csontritkulás megelőző gyakorlatok a guggolások, a térdtámaszos vagy normál fekvőtámaszok, a különféle hátgyakorlatok. 

Ellenségek

A csontritkulás kialakulását, annak elfajulását segíti a dohányzás, az alkohol- és kávéfogyasztás, a szénsavas üdítők, szörpök imádata, valamint a sok finompékáru túlzott fogyasztása. Utóbbiakkal ugyanis túl sok foszfort juttatunk a szervezetbe, mely akadályozza a kalciumbeépülést.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X